סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
הצד החיובי של סוכרת: הבריאות של בני הזוג משתפרת
עם אבחנה של סוכרת באחד מבני המשפחה עולה הסבירות שבני משפחה אחרים יאמצו שינויים בריאים באורח החיים בעצמם, במיוחד ניסיון לרדת במשקל ולהיגמל מעישון
בני זוג של אנשים שאובחנו עם סוכרת בסבירות גבוהה ב-50% להשתתף בסדנאות לניהול משקל וסבירות גבוהה ב-25% להשתמש בתרופות לגמילה מעישון. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Annals of Family Medicine.
המחקר כלל כמעט 181,000 זוגות. החוקרים ממחלקת המחקר של חברת הביטוח האמריקאית 'קייזר פרמננטה' השוו זוגות בהם אחד מבני הזוג אובחן לאחרונה עם סוכרת וזוגות ללא סוכרת.
חלק מרכזי בניהול סוכרת סוג 2 הם שינויים בריאים באורח החיים הנדרשים מסוכרתיים, לרבות שיפורים בתזונה, עלייה ברמות הפעילות הגופנית וגמילה מעישון במידה שהם מעשנים. נראה ששינויים אלה משפיעים על בן הזוג.
נוסף על מאמצים לגמילה מעישון ושמירה על המשקל הבדלים נוספים היו קטנים אך משמעותיים: בני הזוג של סוכרתיים נטו מעט יותר לעבור בדיקות של רמות הסוכר בדם (7% יותר), לחץ דם (2% יותר) ורמות הכולסטרול (5% יותר), לרדת במשקל באופן משמעותי (סיכוי גבוה ב-6%) ולקבל חיסון לשפעת (סבירות גבוהה ב-4%), בהשוואה לאנשים שבני זוגם אינם סוכרתיים.
שינויים כאלו באורח חיים חשובים לבריאות, במיוחד בקרב בני זוג של סוכרתיים, שלפי מחקרים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סוכרת בעצמם, מכיוון שהתנהגויות רבות העלולות להוביל לסוכרת - כמו מנהגי אכילה לקויים ואורח חיים לא פעיל - עשויות להיות משותפות לבני הבית. מחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת BMC Medicine – שהתבסס על נתונים משישה מחקרים נבחרים שנערכו באזורים שונים בעולם וכללו יחד כמעט 76,00 זוגות – העלה כי סוכרת אצל בן זוג אחד מעלה ב-26% את הסבירות שבן הזוג השני יפתח את המחלה בעצמו.
ממצאי המחקר החדש תואמים ממצאים מעבודות בעבר בדבר השפעות בין בני זוג בכל הקשור לשמירה על הבריאות. מחקר בריטי שפורסם בגיליון ינואר 2015 של כתב העת JAMA Internal Medicine העלה כי אנשים שאימצו אורח חיים בריא השפיעו על בני הזוג להצטרף לתהליך. בכל המדדים שנבדקו, כשאחד מבני הזוג החליט לאמץ אורח חיים בריא ולטפל בהרגל הרע שסיגל לעצמו, הדבר העלה את הסיכויים שגם בן או בת הזוג יקבל בעקבותיו החלטה דומה. לדוגמה, באשר לעישון סיגריות, בקרב 48% מהגברים המעשנים שהחליטו להיגמל מעישון - החליטו גם בנות הזוג לעשות זאת, סיכוי הגבוה פי 11.82 בהשוואה ל-8% בלבד של נגמלות מעישון מקרב בנות הזוג לגברים שהמשיכו לעשן. ואילו 50% מהנשים שבחרו להפסיק לעשן השפיעו גם על בני זוגן לעשות זאת, סיכויים גבוהים פי 11.23 בהשוואה ל-8% של נגמלים מעישון שהם בני זוג של נשים שלא הפסיקו לעשן.