לחץ דם
מנהלי קהילה
הפרש בין לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי הוא גורם מנבא לתמותה בקשישים
ידוע הוא כי הן לחץ הדם הסיסטולי והן לחץ הדם הדיאסטולי הם גורמי סיכון לתמותה ותחלואה בכל קבוצות הגיל. מחקרים רבים הוכיחו כי גם כאשר רק לחץ הדם הסיסטולי מוגבר, מדובר בגורם סיכון משמעותי למחלת לב כלילית, אירוע מוחי ותמותה כוללת. מחקרים בודדים בדקו את הקשר שבין ההפרש בין לחץ הדם הסיטולי ולחץ הדם הדיאסטולי ותמותה, בפרט בגיל המבוגר.
מחקר זה, שבוצע בקרב 420 נבדקים שאושפזו במחלקה הגריאטרית בבית החולים בילינסון, בדק את הקשר שבין ההפרש בין לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי ובין התמותה הכוללת. במעקב לאורך כ-3.5 שנים נמצא כי בקרב החולים להם היה הבדל גדול בין לחצי הדם (מעל 62.5 מ"מ כספית) שיעור התמותה היה 51% לעומת שיעור תמותה של 39.7% בקרב אלו בהם ההפרש היה נמוך מ-62.5 מ"מ כספית. מסקנת החוקרים היתה כי ההפרש שבין לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי הנו גורם בלתי תלוי לתמותה בגיל המבוגר.
ממצא מעניין של המחקר היה כי מרבית מקרי התמותה בקבוצה בה ההפרש בין לחצי הדם היה גבוה לא נבע ממחלות לב וכלי דם אלא דווקא מזיהומים שונים. ממצא זה מצביע על קשר אפשרי שבין הפרש גבוה בין לחצי הדם היסטולי והדיאסטולי הנובע מטרשת עורקים ובין נטייה לזיהומים.