מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהפרעות אכילה: האם זה גנטי?

הפרעות אכילה: האם זה גנטי?

חוקרים זיהו שתי מוטציות גנטיות הקשורות להתפתחות של הפרעות אכילה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

קשה למצוא את השינויים הגנטיים הנדירים שקשורים לסיכון של כמעט 100% לפתח הפרעה או מחלה מסוימת. כדי לאתר גנים כאלה, חוקרים פונים למשפחות בהן רבים מבני המשפחה סובלים מהמחלה המדוברת.

 

במחקר שתואר בכתב העת Journal of Clinical Investigation חוקרים ביצעו ניתוח גנטי בשתי משפחות שונות עם שיעורים גבוהים של הפרעות אכילה. בכל משפחה, החוקרים השוו את המטען הגנטי של בני משפחה שאובחנו עם הפרעות אכילה ובני משפחה ללא היסטוריה של הפרעות אכילה.

 

במשפחה אחת החוקרים ניתחו מידע מ-20 בני משפחה משלושה דורות, 10 מתוכם עם הפרעות אכילה. במשפחה השנייה הם ניתחו מידע מ-8 בני משפחה, 6 מהם עם הפרעות אכילה.

 

הם גילו מוטציות בשני גנים – ESRRA ו- HDAC4 – בקרב בני משפחה שאובחנו עם הפרעות אכילה. בכל משפחה אותרה מוטציה אחרת.

 

החוקרים מסבירים כי המוטציות הללו נדירות ומתרחשות בפחות מאחוז אחד מהאוכלוסייה, אבל 85% עד 90% מבני המשפחה שנשאו את אחת המוטציות הללו סבלו מהפרעת אכילה, בהשוואה ל-1% עד 4% באוכלוסייה הכללית.

 

שני הגנים בהם אותרו המוטציות קשורים למסלולים מטבוליים ברקמות שריר ושומן. החוקרים מצאו כי שתי המוטציות יצרו את אותן השפעות ביולוגיות במוח.

 

כעת החוקרים מתכננים להרחיב את המחקר ולבדוק אם המוטציות הללו קיימות גם באנשים אחרים עם הפרעות אכילה וגם לבדוק מה קורה בעכברים מהונדסים גנטית עם מוטציות כאלה. התקווה היא שהתגלית תסלול דרך לטיפול בהפרעות כמו אנורקסיה ובולמיה, בהתבסס על אותם מסלולים אליהם קשורים הגנים. 

 

 

J Clin Invest. doi:10.1172/JCI71400