הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
הפרעות אכילה נפוצות מאוד בבנות עם סוכרת נעורים
מחקר: הסבירות של בנות עם סוכרת סוג 1 לפתח הפרעת אכילה בשלב כלשהו עד גיל 25 עומדת על 60%
מחקר זיהה שכיחות גבוהה מאוד של הפרעות אכילה בבנות ונשים צעירות עם סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים).
ידוע כי בקרב ילדים ומבוגרים-צעירים עם סוכרת סוג 1 קיימת שכיחות גבוהה של הפרעות בהתנהגות האכילה – מושג המתייחס גם להפרעות אכילה קליניות וגם להפרעות אכילה שאינן מוגדרות כהפרעות אכילה באופן רשמי.
הפרעות בהתנהגות האכילה עלולות להיות מסוכנות במיוחד במטופלים עם סוכרת סוג 1, מאחר והן עשויות לפגוע קשות בשליטה המטבולית ולהאיץ את התפתחותם של סיבוכי סוכרת. הפרעות כאלה גם נקשרו בעבר לעלייה בסיכון למוות.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Diabetes Care ביקש לבחון את מאפייני התפתחותן של הפרעות אכילה והפרעות בהתנהגות האכילה, במסגרת מעקב ארוך טווח אחר 126 בנות עם סוכרת סוג 1.
במהלך 14 שנים חוקרים מאוניברסיטת טורונטו ביצעו שבע הערכות שונות להפרעות בהתנהגות האכילה בנבדקות. ההערכה הראשונה בוצעה בתחילת המעקב, אז הגיל הממוצע של הבנות היה 11.8 שנים והשביעית בוצעה כשהבנות היו בנות 23.7 שנים בממוצע.
בהערכה השביעית, 32.4% (23 מתוך 71 נשים צעירות שהוערכו בנקודת זמן זו) עמדו בקריטריונים של הפרעת אכילה בהווה ו-8.5% (6 צעירות) נוספות סבלו מהפרעות בהתנהגות האכילה שלא עמדו בקריטריונים הרשמיים לאבחון של הפרעות אכילה קליניות.
החוקרים חישבו כי באופן מצטבר, עד גיל 25, 60% מהבנות יפתחו הפרעת אכילה קלינית מתישהו בחייהן. עוד נמצא כי הפרעות האכילה בקרב בנות ונשים צעירות עם סוכרת סוג 1 הן הפרעות עקביות: הזמן הממוצע בין ההופעה של הפרעת האכילה הקלינית ועד להפוגה עמד על 4.3 שנים. כמו כן נמצאה סבירות של 53% לחזרה של הפרעת האכילה קלינית תוך שש שנים מההפוגה.
מחקר שפורסם בשנת 2013, גם הוא בכתב העת Diabetes Care, בחן את השכיחות של הפרעות בהתנהגות האכילה בקרב ילדים ובני נוער נורבגים משני המגדרים החיים עם סוכרת סוג 1, באמצעות שאלון שמזהה בעיות אכילה באופן ספציפי בסוכרתיים. נמצא כי לכמעט אחד מכל חמישה ילדים ובני נוער עם סוכרת סוג 1 יש התנהגות אכילה מופרעת בהווה, כאשר המצב נפוץ במיוחד בבנות (27.7%) בהשוואה לבנים (8.6%). שיעורי הסובלים מהפרעות בהתנהגות האכילה בנחקרים המבוגרים יותר – בני 17 עד 19 – היו גבוהים יותר, ועמדו על כ-38%: כמעט 50% מהבנות ו-14.5% מהבנים.
עוד מצאו החוקרים, שבקרב מתבגרים עם הפרעות בהתנהגות האכילה, רמות ההומגלובין המסוכרר (מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר בשלושת החודשים האחרונים) היו גבוהות ועמדו בממוצע על 9.2%. זאת בהשוואה למתבגרים ללא הפרעות אכילה, שרמת ההמוגלובין המסוכרר שלהם עמדה על 8.4%. רמות גבוהות של המוגלובין מסוכרר מעלות את הסיכון לסיבוכי המחלה.
Diabetes Care. 2015;doi:10.2337/dc14-2646