מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהפרעות אכילה נפוצות בנוער עם סוכרת סוג 1

הפרעות אכילה נפוצות בנוער עם סוכרת סוג 1

מחקר: לכמחצית מחולות סוכרת הנעורים בגילאי 17-19 יש הפרעות בהתנהגות האכילה שעלולות לסכן את בריאותן


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לכמעט אחד מכל חמישה ילדים ובני נוער החיים עם סוכרת סוג 1 (המכונה גם "סוכרת נעורים") יש התנהגות אכילה מופרעת. המצב נפוץ במיוחד בבנות ובגילאי 17-19. כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת Diabetes Care. 

 

חוקרים נורבגים ביקשו לבחון בקרב ילדים ובני נוער עם סוכרת סוג 1, את השכיחות של הפרעות בהתנהגות האכילה – מושג המתייחס גם להפרעות אכילה קליניות וגם להפרעות אכילה שאינן מוגדרות כהפרעות אכילה באופן רשמי. כדי לעשות זאת, הם השתמשו בכלי חדש – שאלון שמזהה בעיות אכילה באופן ספציפי בסוכרתיים.

 

החשיבות של שימוש בכלי המיועד באופן ספציפי לחולי סוכרת, נובעת מכך שהרבה התנהגויות בעייתיות המעלות את האפשרות שמדובר בהפרעות אכילה באוכלוסייה הרגילה – כמו עיסוק מרובה עם מזון ואכילה כשלא רעבים – הן טבעיות בקרב אנשים עם סוכרת סוג 1. בנוסף, הכלים הרגילים בהם משתמשים לזיהוי הפרעות אכילה, לא מעריכים בעיות ספציפיות לסוכרתיים, כמו הגבלת השימוש באינסולין למטרות הרזיה.

 

לדברי החוקרים, כאשר קיימות הפרעות בהתנהגות האכילה במטופלים עם סוכרת סוג 1, הן עלולות לפגוע קשות בשליטה המטבולית ולהאיץ את התפתחותם של סיבוכי סוכרת. הפרעות כאלה גם נקשרו בעבר לעליה בסיכון למוות.

 

הם מסבירים כי הפרעות בהתנהגות האכילה משתרשות ומחמירות במשך הזמן בחולי סוכרת סוג 1, ולכן חשוב לזהות את הבעיה ולטפל בה בהקדם, כדי להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת.

 

המחקר כלל 770 בני נוער בגילאי 11 עד 19, שגויסו מתוך מרשם הסוכרת בילדים בנורבגיה. מחצית מהנחקרים היו בנים. רוב הנחקרים השתמשו במשאבות אינסולין או הזריקו לעצמם אינסולין לפחות 4 פעמים ביום.

 

החוקרים זיהו הפרעות בהתנהגות האכילה ב-18% מכלל הנחקרים. השיעורים היו גבוהים יותר בקרב בנות (27.7%) בהשוואה לבנים (8.6%).

 

שיעורי הסובלים מהפרעות בהתנהגות האכילה בנחקרים המבוגרים יותר – 153 בני 17 עד 19 – היו גבוהים יותר, ועמדו על כ-38%: כמעט 50% מהבנות ו-14.5% מהבנים.

 

מתבגרים עם עודף משקל ומתבגרים שמנים היו בעלי סבירות גבוהה יותר להפרעות בהתנהגות האכילה: כ-29% ו-38% בהתאמה, בהשוואה ל-15% בלבד מבעלי המשקל התקין.

 

עוד מצאו החוקרים, שבקרב מתבגרים עם הפרעות בהתנהגות האכילה, רמות ההומגלובין המסוכרר (מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר בשלושת החודשים האחרונים) היו גבוהות ועמדו בממוצע על 9.2%. זאת בהשוואה למתבגרים ללא הפרעות אכילה, שרמת ההמוגלובין המסוכרר שלהם עמדה על 8.4%. רמות גבוהות של המוגלובין מסוכרר מעלות את הסיכון לסיבוכי המחלה.

 

רמות ההומגלובין המסוכרר היו גם גבוהות באופן משמעותי בילדים ובני נוער שדיווחו על הגבלת אינסולין (9% לעומת 8.3%).

 

 

Diabetes Care. August 20, 2013