מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהמדריכיםהפרעות אכילה ליליות

הפרעות אכילה ליליות

ישנן שתי הפרעות אכילה ליליות שהתסמינים שלהן דומים, אך הן עצמן שונות זו מזו באופן מהותי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

הפרעת אכילה הקשורה בהפרעת שינה (Sleep-Related Eating Disorder- SRED)

 

תסמינים: התסמונת מאופיינת באפיזודות חוזרות של אכילה כתוצאה מיקיצה במהלך שנת הלילה וקשורה להפרעות שינה. היא משלבת בין הפרעת שינה עם יקיצות לא נשלטות המלוות בדחף לאכילה שאינה תמיד מודעת.

 

פרופיל ההפרעה:
• מתרחשת במשך הלילה בלבד
• חוזרת בקביעות
• נמשכת פחות מ-10 דקות – המזון נאכל מהר
• לא תמיד זוכרים את האכילה ביום שלמחרת

 

תסמונת אכילת לילה (Night Eating Syndrome - NES) 


לתסמונת זו חשיבות קלינית בגלל הקשר המשמעותי שלה להשמנה - כמחצית מהמאובחנים בה דיווחו על משקל תקין לפני תחילת ההפרעה.

 

תסמינים: NES מאופיינת יותר בהפרעה במחזור ובקצב של שעות האכילה, אך עם מחזוריות תקינה של שינה. צריכת המזון בחלק הראשון של היום קטנה ועולה משמעותית בחלק השני של היום, כך שגם שעת השינה מופרעת כתוצאה מצריכת המזון הלילית.

 

במחקר מסוים, השוו בין שתי קבוצות של אנשים הסובלים מהשמנת יתר: קבוצה המאופיינת בתסמונת אכילת לילה וקבוצת ביקורת. התוצאות הראו הבדלים דרמטיים בשעות האכילה של חברי שתי הקבוצות. בשעה 18:00 סיימו חברי קבוצת הביקורת 74% מצריכת הקלוריות היומית שלהם. באותו זמן בדיוק הספיקו אכלני הלילה לאכול רק 37% ממזונם היומי.

 

בקבוצת הביקורת פחתה האכילה במהלך הערב, בעוד שצריכת המזון של אכלני הלילה המשיכה בקצב מהיר עד אחרי חצות. בפרק הזמן שבין 20:00 בערב עד 6:00 בבוקר, אכלני הלילה צרכו 56% מצריכת הקלוריות שלהם, זאת בהשוואה ל- 15% שצרכו אנשים בקבוצה השנייה.

 

פרופיל של הסובל מ- NES:
• הימנעות מאכילה או אכילה מועטה ביותר בבוקר
• דחיית הארוחה הראשונה למספר שעות ארוכות לאחר היקיצה
• חוסר רעב או דאגה כתוצאה מהאכילה בלילה שלפני
• צריכת מזון רבה יותר לאחר ארוחת ערב בהשוואה לצריכה של ארוחת הערב עצמה
• התנהגות הנמשכת לפחות חודשיים
• הרגשת מתיחות, חוסר שקט ואשמה בזמן האכילה
• אכילה קשורה למצב קיומי של מתח ולעיתים קרובות גם דיכאון

 

תסמונת זו שונה מבולימה נרבוזה או מבולמוסי אכילה בכך שאינה מאופיינת בהתנהגות מפצה או בזלילה, אלא יותר בנשנוש חטיפים. היא שונה מהפרעת אכילה לילית הקשורה בהפרעת שינה (SRED) משום שהאכילה מתבצעת בערנות ומודעות מלאה. 

 

עוד על תסמונת אכילה לילית 

 

 

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית במרכז להפרעות אכילה ומשקל בבית החולים שיבא ומנהלת קהילת הפרעות אכילה בכמוני