הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
הפרעות אכילה בישראל: גיל המטופלים יורד
נתונים שמפרסמת המרפאה להפרעות אכילה ברמב"ם מצביעים על ירידה בגיל המטופלים
למרות העלייה במודעות להפרעות האכילה, המרפאה להפרעות אכילה ברמב"ם מדווחת על נתונים מדאיגים: מספר המטופלים לא השתנה וגיל המטופלים יורד.
כ-1,500 ילדים ובני נוער בישראל מאובחנים מידי שנה כלוקים בהפרעת אכילה כלשהי. מנתונים שנאספו בארבע השנים האחרונות במרפאה ברמב"ם, עולה כי בין השנים 2008-2012 נרשמה ירידה בטווח גילאי הפונים לטיפול בהפרעות אכילה. אם בעבר ממוצע הגילאים של ילדות וילדים הלוקים בהפרעות אכילה עמד על 14-15, כיום ישנן יותר ויותר פניות לטיפול בילדים בני 11-12.
לא חל שינוי משמעותי בשנים אלו במספר הפונים לטיפול במרפאה, והוא עמד בממוצע על 120 פניות מידי שנה. כ-60% מכלל הפניות הם של הסובלים מאנורקסיה נרבוזה ובולימיה.
מגמת עליה משמעותית שנרשמה במרפאה היא בתחום שמכונה הפרעות אכילה לא ספציפיות - מ-17% מכלל הפניות לפני ארבע שנים, ל-45% מכלל הפונים בשנה שעברה.
נתונים נוספים שנרשמו במרפאה הם עליה בפניות מטופלים מהמגזר הערבי (כ-7% מכלל הפניות) ועליה קלה בשיעור הגברים הפונים למרפאה לטיפול, אשר עומד כיום על כ-10% מכלל הפניות.
בישראל, המרפאה להפרעות אכילה ברמב"ם היא המרכז היחיד שמטפל בתסמונת אכילה לילית - תסמונת קלינית נדירה יחסית הכוללת מאפיינים הקשורים להפרעות שינה, הפרעות אכילה והשמנה. לפי נתונים שנאספו במרפאה, כ-5% מהסובלים מהפרעות אכילה בישראל סובלים מתסמונת אכילה לילית, רובם בטווח גילאים של 30-50.
נתון מעניין נוסף הוא העובדה שגברים רבים פנו לטיפול בתסמונת, אך כולם נשרו במהלך הטיפול וכל בוגרי התוכנית הטיפולית הן למעשה נשים.
"20% ממקרי הפרעות האכילה מסתיימים במוות, נתון הגבוה יותר מכל מחלה פסיכיאטרית אחרת" אומרת פרופ' יעל לצר, מנהלת המרפאה "יש משמעות ניכרת לפניה מוקדמת לטיפול, מיד עם פרוץ המחלה. באופן כזה, סיכויי ההחלמה גבוהים".
10 עצות למניעת הפרעות אכילה