מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותהפצצה המתקתקת: סוכרת מסוג 2

הפצצה המתקתקת: סוכרת מסוג 2

סוכרת סוג 2 היא כבר מגיפה של ממש. איך מטפלים במחלה? אילו שינויים נדרשים באורח החיים? וכיצד ניתן לנטר את רמות הסוכר באופן מדויק ופשוט כדי לשמור על איזון ולמנוע את סיבוכי המחלה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סוכרת מסוג 2 היא מגפה עולמית שהולכת ומתעצמת בעשורים האחרונים. למעשה, סוכרת זוהי המחלה הכרונית הראשונה שהוגדרה כמגיפה על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO). הסיבה המרכזית לגידול בממדי המחלה היא אורח חיים לא בריא המאופיין בתזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית.

 

מהי סוכרת מסוג 2?

 

בניגוד לסוכרת מסוג 1, השכיחה יותר בגיל צעיר, בה "תוקף" הגוף את התאים בלבלב האחראים על ייצור ההורמון אינסולין, סוכרת מסוג 2 היא סוכרת שמגיעה לרוב בגיל מאוחר (בדרך כלל אחרי גיל 40) והיא קשורה גם לאורח חיים לקוי ומתבטאת ברגישות מופחתת של הגוף לאינסולין. בסוכרת סוג 2 הלבלב מפריש כמויות הולכות ועולות של הורמון האינסולין בכדי להתגבר על התנגודת בתאים, עד להידלדלות מאגרי האינסולין.

 

כיום, סוכרת מסוג 2 היא מחלה נפוצה בה חולים כחצי מיליון ישראלים ועוד כחצי מיליון ישראלים נמצאים במצב המוגדר "טרום סוכרת" המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר לחלות בסוכרת מסוג 2 בתוך מספר שנים.

 

סוכרת מסוג 2 שאינה מאוזנת מוגדרת כ"פצצה מתקתקת". סוכרת שאינה מאוזנת עלולה לגרום לסיבוכים רבים ביניהם, מחלות לב וכלי דם (כגון התקפי לב, אירועים מוחיים), בעיות כליה, כריתת גפיים, עיוורון ועוד. לפיכך, על מנת להישמר מפני סיבוכים, על הסוכרתי לנהל את המחלה בצורה טובה ולשמור על איזון של רמות הסוכר תוך הקפדה על תזונה נכונה ופעילות גופנית, וכן וידוא כי אין חוסרים תזונתיים בהווה ובעתיד.

 

סוכרתיים נדרשים לדקור את עצמם מספר רב של פעמים ביום בשביל לקבל תמונת מצב של רמת הסוכר שלהם. זאת ועוד, תמונת המצב היא בעייתית היות שמשקפת את נקודת הזמן הספציפית שבה נבדקו רמות הסוכר וזו לא מציגה מגמות עבר ועתידיות. הודות לטכנולוגיות השונות, היום ניתן לשמור על איזון רמות הסוכר על ידי מכשירים חדשים ומתוחכמים. בזכות טכנולוגיות שונות, כדוגמת הפריסטייל ליברה, ישנו שינוי מהותי בבריאותם וחייהם של סוכרתיים. שכן, נתוני הסוכר נשמרים באופן רציף והסוכרתיים יכולים לסרוק ולדעת את רמות הסוכר שלהם בכל רגע נתון וכך לשמור על איזון ולהימנע מסיבוכים עתידיים.

 

ממה נגרמת סוכרת מסוג 2?

 

סוכרת סוג 2 היא מחלה פרוגרסיבית המתחילה לרוב ממצב של טרום סוכרת ומתפתחת לסוכרת עם השנים. אנו יודעים שתנגודת לאינסולין - מצב בו הגוף דורש ריכוזים הולכים ועולים של אינסולין על מנת להכניס את הסוכר לתוך התאים השונים של הגוף - מופיעה שנים רבות מאוד לפני התפתחות הסוכרת. 

 

מספר גורמים מעלים את הסיכון לסוכרת סוג 2 וככל הנראה כולם תורמים יחד בצורה כזו או אחרת להתפתחות המחלה. העלייה במשקל אשר שכיחותה גם כן הולכת ועולה עם הגיל תורמת רבות מאוד להתפתחות הסוכרת. העובדה שרובנו עוסקים בסופו של דבר בעבודות ישבניות ואיננו מקפידים על תזונה בריאה לאורך השנים מוסיפה שמן למדורה. גורמי סיכון כגון היסטוריה משפחתית של סוכרת, עישון, יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם ועוד מגבירים מאוד את הסיכון לפתח סוכרת עם השנים.

 

מי נמצא בקבוצת סיכון לסוכרת מסוג 2?

 

במידה ואחד מבני המשפחה - הורים, סבים וסבתות, אחים או דודים - סובל מסוכרת זהו גורם סיכון משמעותי המעלה את הסיכון לחלות בסוכרת.

 

עודף משקל מעלה את רמות הסוכר בדם כך שככל שהמשקל עולה כך גם רמת הסוכר עולה והסיכון ללקות בסוכרת.

 

גורמים נוספים כמו כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה ושומנים בדם מהווים אף הם גורמי סיכון לסוכרת.

 

אישה שהייתה בהיריון וסבלה מסוכרת בהיריון עלולה לחלות בסוכרת מספר שנים לאחר הלידה. 

 

אישה שילדה ילד במשקל של 4 ק"ג או יותר נמצאת בסיכון לסוכרת.

 

חוסר שינה, שינה לא רצופה או עבודה במשמרות לילה, עלולים להגדיל את הסיכויים לחלות בסוכרת.

 

מהגרים ממדינה אחרת נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסוכרת.

 

אצל האוכלוסייה הערבית שכיחות הסוכרת גבוהה יותר.

 

כיצד מטפלים בסוכרת מסוג 2?

 

טיפול בסוכרת מסוג 2 דורש שינוי אורח חיים. השינוי כולל הפחתת משקל במטופלים הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר (לפחות 10-5 אחוז ממשקל הגוף), פעילות גופנית קבועה - מינימום 150 דקות של פעילות אירובית בשבוע, הפסקת עישון ואיזון גורמי סיכון נוספים כגון יתר לחץ דם וכולסטרול.

 

בנוסף, הסוכרתי יידרש לבדוק את רמות הסוכר מספר פעמים ביום ולבחון את מצבו על מנת לשמור על מצב מאוזן. ישנן טכנולוגיות המסייעות ומקלות על הסוכרת כדוגמת מערכת הפריסטייל ליברה, אשר מבטלת את הקושי הכרוך בדקירת האצבע השגרתית עבור חולי הסוכרת ומאפשרת לנטר את רמות הסוכר באופן מדויק וללא צורך בדקירות ובכיולים. הדקירה לניטור רמת הסוכר מוחלפת בסיב זעיר שמוחדר לעור ודורש החלפה עד 14 ימים בלבד. הסיב מנטר את רמות הסוכר בנוזל הבין-תאי והמידע מועבר לחיישן על הזרוע. באמצעות קורא דיגיטלי, מעין שלט מתוחכם, ניתן לסרוק את החיישן ולצפות במידע עדכני הכולל את רמת הסוכר בדם בזמן אמת, היסטוריה של שמונה השעות האחרונות והערכה של רמת הסוכר העתידית. כמו כן, היות שהמערכת אוגרת נתונים למשך 90 יום, היא מסייעת לצוות הרפואי לקבל את התמונה המלאה על מצב הסוכרת, ובהתאם לכך לקבל החלטות טיפוליות מותאמות אישית עבור כל מטופל ומטופל.

 

לסיכום, סוכרת מסוג 2 שאינה מאוזנת הינה פצצה מתקתקת שעלולה להתפוצץ במידה והסוכרתי לא שומר על איזון. לפיכך, מומלץ לסוכרתיים מסוג 2 להשתמש בטכנולוגיה לניטור סוכר (כדוגמת הפריסטייל ליברה) על מנת לשמור על איזון ולמנוע סיבוכים עתידים.

 

 

לפרטים נוספים 

 

*ייעוץ מקצועי: פרופ' חוליו ויינשטיין, רופא סוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת ומנהל יחידת הסוכרת בבית החולים וולפסון