טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הפעילות המוקדמת של הטרשת הנפוצה
מחקר חדש שבוצע באוסטרליה מצליח להסביר את ההתנהלות המוקדמת של הטרשת הנפוצה, בניגוד להנחות שהיו מקובלות עד עתה בקרב החוקרים
חוקרים מאוניברסיטת סידני מציעים כי הפעילות המוקדמת של טרשת נפוצה היא ההרס של התאים שמייצרים את המיאלין (אוליגודנדריציטים). הם משערים כי פעילות זו מתרחשת עוד טרם הפעילות האוטואימונית (בה המערכת החיסונית תוקפת את המיאלין בגוף), הפעילות שעד עתה סימנה את תחילת הופעת המחלה.
מחקר חדשני זה, שמומן ע"י רשויות רבות ובניהן האגודה העולמית לטרשת נפוצה, פותח אפשרויות חדשות למציאת הסיבה למחלה ופיתוח טיפולים יעילים יותר בהתאמה.
החוקר הראשי, ג'ון פרינס, הינו חוקר ידוע וזוכה פרסים בתחום חקר הטרשת הנפוצה. הוא היה החוקר הראשון שתיאר כיצד נפגע המיאלין בטרשת נפוצה, החומר השומני במוח שמבודד את תאי העצב. והוא היה הראשון שמצא והדגים כיצד המיאלין משתקם במהלך הטרשת הנפוצה תוך כדי תהליכי השיקום הטבעיים של הגוף.
במחקר הנוכחי לקחו הרופאים דגימות מוח מ- 11 אנשים שמתו בגיל מוקדם וגם הייתה להם טרשת נפוצה. דגימות אלו הושוו לדגימות של אנשים עם מחלות אחרות כגון שבץ. חלקן של הבדיקות התמקדו ב- 7 דגימות בהן נראו פעילות של נגעים, כלומר פעילות בה נפגע המיאלין. הבדיקות כללו השוואה גם לדגימות ממוחות אחרים וגם לכלי דם ואזורים לא פגועים באותו המוח עצמו.
התוצאות הראו כי ברקמות המקיפות נגעים חדשים, לא נמצאו אוליגודנדרציטים (מייצרי/ משקמי המיאלין) וגם לא נמצאו תאי T או תאי B (תאים של מערכת החיסון) אשר עד עתה נחשבו כאחראים לתקיפת האוליגודנדרציטים והמיאלין אותו הם מייצרים. אלו ותאים נוספים ממערכת החיסון, כגון מאקרופאגים ומיקרוגליאה, היו רבים יותר בנגעים וברקמות הסובבות אותם בשלבים מאוחרים יותר של ההרס ולפעמים בנגעים שהיו כבר בשלב השיקום. ברקמות של שני אנשים עם התפתחות מוקדמת מאוד של המחלה, מצאו החוקרים תאים בודדים של מערכת החיסון ושום עדות לתאים "בולעניים" (פגוציטים).
התוצאות הללו ושאר התוצאות הבלתי צפויות מן המחקר הנוכחי מובילות את החוקרים להניח שהפעילות המוקדמת של המערכת החיסונית הנצפית בנגע טרשת נפוצה פעיל היא של מאקרופאגים ומיקרוגליאה, אשר עבודתם היא לנקות ולהסיר את המיאלין הפגוע. הם טוענים שהיווצרות הנגעים נגרמת ע"י משהו אחר, משהו שהוא אינו פעילות תוקפנית של המערכת החיסונית כנגד המיאלין והאוליגודנדריציטים (כפי שטענו ההנחות עד מחקר זה).
מחקר זה הוא תוספת משמעותית לקבוצה קטנה, אך כזו שהולכת ומתפתחת כל הזמן של עדויות המצליחות לקרב את החוקרים לתשובה, מה גורם לטרשת נפוצה? והאם יש משהו אחר, או בנוסף, למערכת החיסונית שתוקפת רקמות במוח ועמוד השדרה של אנשים עם טרשת נפוצה. מחקרים נוספים שמתבצעים בימים אלו ע"י חוקרים מובילים ברחבי העולם, אמורים לשפוך אור על שאלות אלו ודרכן להביא לטיפולים יעילים יותר.
מתוך ( Annals of Neurology 2009 (66
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.