טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
העכברים המשותקים דחו את תאי הגזע, ולמרות זו החלו ללכת
עכברים משותקים בשל מחלה הדומה לטרשת נפוצה החלו ללכת למרות שדחו תאי גזע שהושתלו בהם
חוקרים השתילו תאי גזע בעכברים עם מחלה הדומה לטרשת נפוצה. העכברים, שיכולת ההליכה שלהם הייתה פגועה לפני הניסוי, החלו להתרוצץ בכלובים. ההפתעה הייתה גדולה, מאחר והעכברים דחו את תאי הגזע המושתלים לפני שנצפה השיפור הדרמטי במצבם. התקווה היא שהממצאים יובילו לפיתוח טיפולים מסוג חדש לגמרי שיעצרו את התקדמות המחלה ואף יסייעו לשקם את הגוף.
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.
רוב הטיפולים הקיימים היום לטרשת נפוצה מתמקדים בדיכוי התגובה האוטואימונית של מערכת החיסון, אך אלה אינם יעילים מספיק וחלקם מלווים בתופעות לוואי רבות. חוקרים מאוניברסיטאות יוטה וקליפורניה חיפשו דרכים חלופיות לטיפול במחלה, באמצעות שימוש בתאי גזע – תאים היכולים להפוך לכל סוג של תא אחר בגוף האדם. החוקרים נעזרו בתאי גזע נויראליים מבני אדם, שהופקו בתנאים מיוחדים.
במסגרת המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת המדעי Stem Cell Reports, לחוט השדרה הפגוע של עכברים משותקים עם מחלה דמוית טרשת נפוצה הוזרקו תאי גזע. העכברים דחו את תאי הגזע ולאחר כשבוע כבר לא היו סימנים לתאי הגזע בגופם. למרות זאת, לדברי החוקרים, נראה שיפור מדהים ובלתי נתפס במצבם שהלך והתעצם.
"עוזר המחקר שלי התקשר אליי ואמר: "את לא הולכת להאמין למה שקורה". אחר כך הוא שלח לי סרטון בו רואים את העכברים רצים במהירות בכלובים. שאלתי אותו: "אתה בטוח שאלו העכברים מהניסוי שלנו?"" מספרת פרופ' ג'יני לורינג.
החוקרים מסבירים כי העובדה שמצבם של העכברים המשיך להשתפר למרות שתאי הגזע נדחו, מעלה את האפשרות שתאי הגזע האנושיים מפרישים חלבון או חלבונים להם השפעה ארוכת טווח על מניעת התקדמות המחלה.
בבדיקות המשך החוקרים הצליחו להראות כי הזרקת תאי הגזע האנושיים הגבירה את כמות ה-regulatory T cells – תאים השייכים למערכת החיסון שתפקידם לווסת את הפעילות הדלקתית של מערכת החיסון. בנוסף, הם מצאו שתאי הגזע שחררו חלבונים המעודדים בנייה מחדש של המיאלין בגוף.
כעת החוקרים מתכוונים להתמקד במציאת החלבון שמופרש על-ידי תאי הגזע ומוביל להגברת הבניה מחדש של המיאלין והגדלת כמות תאי ה-T המווסתים. במידה ויימצא החלבון הספציפי, החוקרים מקווים לפתח טיפול חדש שיתבסס על החלבון ולא יצטרך לערב השתלת תאי גזע, מאחר ואולי לא צריך את תאי הגזע במלואם וניתן להסתפק בחלק מהחומרים שתאים אלו מפרישים לטיפול במחלה.