מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהעכברים המשותקים דחו את תאי הגזע, ולמרות זו החלו ללכת

העכברים המשותקים דחו את תאי הגזע, ולמרות זו החלו ללכת

עכברים משותקים בשל מחלה הדומה לטרשת נפוצה החלו ללכת למרות שדחו תאי גזע שהושתלו בהם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חוקרים השתילו תאי גזע בעכברים עם מחלה הדומה לטרשת נפוצה. העכברים, שיכולת ההליכה שלהם הייתה פגועה לפני הניסוי, החלו להתרוצץ בכלובים. ההפתעה הייתה גדולה, מאחר והעכברים דחו את תאי הגזע המושתלים לפני שנצפה השיפור הדרמטי במצבם. התקווה היא שהממצאים יובילו לפיתוח טיפולים מסוג חדש לגמרי שיעצרו את התקדמות המחלה ואף יסייעו לשקם את הגוף.

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.

 

רוב הטיפולים הקיימים היום לטרשת נפוצה מתמקדים בדיכוי התגובה האוטואימונית של מערכת החיסון, אך אלה אינם יעילים מספיק וחלקם מלווים בתופעות לוואי רבות. חוקרים מאוניברסיטאות יוטה וקליפורניה חיפשו דרכים חלופיות לטיפול במחלה, באמצעות שימוש בתאי גזע – תאים היכולים להפוך לכל סוג של תא אחר בגוף האדם. החוקרים נעזרו בתאי גזע נויראליים מבני אדם, שהופקו בתנאים מיוחדים.

 

במסגרת המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת המדעי Stem Cell Reports, לחוט השדרה הפגוע של עכברים משותקים עם מחלה דמוית טרשת נפוצה הוזרקו תאי גזע. העכברים דחו את תאי הגזע ולאחר כשבוע כבר לא היו סימנים לתאי הגזע בגופם. למרות זאת, לדברי החוקרים, נראה שיפור מדהים ובלתי נתפס במצבם שהלך והתעצם.

 

"עוזר המחקר שלי התקשר אליי ואמר: "את לא הולכת להאמין למה שקורה". אחר כך הוא שלח לי סרטון בו רואים את העכברים רצים במהירות בכלובים. שאלתי אותו: "אתה בטוח שאלו העכברים מהניסוי שלנו?"" מספרת פרופ' ג'יני לורינג.

 

החוקרים מסבירים כי העובדה שמצבם של העכברים המשיך להשתפר למרות שתאי הגזע נדחו, מעלה את האפשרות שתאי הגזע האנושיים מפרישים חלבון או חלבונים להם השפעה ארוכת טווח על מניעת התקדמות המחלה.

 

בבדיקות המשך החוקרים הצליחו להראות כי הזרקת תאי הגזע האנושיים הגבירה את כמות ה-regulatory T cells – תאים השייכים למערכת החיסון שתפקידם לווסת את הפעילות הדלקתית של מערכת החיסון. בנוסף, הם מצאו שתאי הגזע שחררו חלבונים המעודדים בנייה מחדש של המיאלין בגוף.

 

כעת החוקרים מתכוונים להתמקד במציאת החלבון שמופרש על-ידי תאי הגזע ומוביל להגברת הבניה מחדש של המיאלין והגדלת כמות תאי ה-T המווסתים. במידה ויימצא החלבון הספציפי, החוקרים מקווים לפתח טיפול חדש שיתבסס על החלבון ולא יצטרך לערב השתלת תאי גזע, מאחר ואולי לא צריך את תאי הגזע במלואם וניתן להסתפק בחלק מהחומרים שתאים אלו מפרישים לטיפול במחלה.

 

 

Stem Cell Reports, May 2014