השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
העדויות מצטברות: תזונה ים תיכונית עשויה להפחית סיכון לדמנציה
מחקר מעלה כי לאנשים שנצמדים יותר לעקרונות התזונה הים תיכונית סיכון נמוך ברבע לדמנציה בהשוואה לאלו שהתזונה שלהם הכי פחות קרובה לתזונה הים תיכונית
דמנציה הולכת ונהיית נפוצה יותר ויותר בעשורים האחרונים. עוד לא נמצאה תרופת הקסם שתמנע דמנציה או תרפא אותה, אך יותר ויותר עדויות נאספות ולפיהן התזונה עשויה להשפיע על הסיכון להתפתחות של דמנציה, ונבדקה במיוחד התזונה הים תיכונית.
התזונה הים תיכונית מבוססת על צריכה גבוהה של מזון מן הצומח בצורתו הלא-מעובדת: ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים, קטניות (כגון שעועית, עדשים וחומוס), אגוזים וגרעינים ועשבי תיבול, לצד צמצום צריכת שומנים רווים המצויים במזונות כגון בשר אדום וחמאה, כאשר מקור השומן העיקרי הוא שמן זית - כלומר שומן חד בלתי רווי.
המחקר החדש שפורסם אתמול (ג׳) על ידי צוות חוקרים בינלאומי בכתב העת BMC Medicine נערך בקרב 60,298 אנשים שהשתתפו במחקר בבריטניה במסגרתו הם היו במעקב במשך יותר מ-9 שנים. במהלך תקופת המעקב אובחנו בקרב הנבדקים 882 מקרים של דמנציה וזאת באמצעות שני שאלונים שונים לבחינת דמנציה.
ניתוח הנתונים העלה כי לאנשים שנצמדים יותר לעקרונות התזונה הים תיכונית (רבעון עליון) סיכון נמוך ב-14% עד 23% לדמנציה בהשוואה לאלו שהתזונה שלהם הכי פחות קרובה לתזונה הים תיכונית (רבעון תחתון). הממצאים מרמזים על כך שתזונה ים תיכונית קשורה לסיכון מופחת לדמנציה אפילו בקרב אנשים עם סיכון גנטי לפתח את המחלה.
המחקרים מצטברים
המחקר החדש אומנם מצביע על קשר בין תזונה ים תיכונית לבין סיכון מופחת לדמנציה, אך מאחר שמדובר במחקר תצפיתי הוא אינו מוכיח קשר של סיבה ותוצאה. ייתכן שגורמים אחרים בקרב הנבדקים שהתמידו בתזונה הים תיכונית הובילו לסיכון המופחת לדמנציה. עם זאת, המחקר מתווסף למחקרים רבים שמתפרסמים לאחרונה, שמצביעים על קשר בין תזונה ים תיכונית להפחתת הסיכון לדמנציה.
רק בשבוע שעבר פורסם בכתב העת Neurology מחקר חדש בו נבדקו רקמות מוח של נפטרים שתרמו את גופם למדע ונמצא שלאנשים שהתמידו בתזונה בסגנון ים תיכוני המבוססות על פירות וירקות – בדגש על ירקות עליים ירוקים, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שמן זית ודגים – יש פחות סבכי טאו ומשקעים של החלבון עמילואיד-בטא במוח. סבכי טאו ומשקעים של עמילואיד-בטא (פלאקים) במוח הם פתולוגיות אופייניות למחלת אלצהיימר.
בסקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת Epidemiology בשנת 2013, נמצא שהיצמדות גבוהה לתזונה ים תיכונית קשורה לתפקוד קוגניטיבי גבוה יותר, האטה בהתדרדרות הקוגניטיבית הקשורה לגיל וירידה בסיכון לאלצהיימר.
מחקר שפורסם ב-2017 בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society שנערך בקרב כמעט 6,000 אמריקאים מבוגרים ובחן את התזונה שלהם ואת התפקוד הקוגניטיבי שלהם, העלה כי אלו שהקפידו על דיאטת MIND (המבוססת על תזונה ים תיכונית) או תזונה ים תיכונית במידה מתונה הפחיתו את הסיכון שלהם לדמנציה ב-15% ואלו שהתמידו במידה רבה הפחיתו את הסיכון שלהם ב-35% - בהשוואה לאלו שהתזונה שלהם הכי פחות התקרבה לדיאטת MIND או תזונה ים תיכונית.