מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק

הסלקציה למוח

חוקרים הצליחו לחסום תאים מזיקים של מערכת החיסון מלחדור אל המוח במודל של טרשת נפוצה בעכברים


תאי המערכת החיסונית המזיקים צריכים לרדת ב''גרם מדרגות כימי'' כדי להיכנס למוח (צילום: panthermedia)
תאי המערכת החיסונית המזיקים צריכים לרדת ב''גרם מדרגות כימי'' כדי להיכנס למוח (צילום: panthermedia)

 

חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון הצליחו לחסום מצב דמוי טרשת נפוצה בעכברים באמצעות מניעת כניסה של תאים מזיקים של המערכת החיסונית למוח. מדובר בתגלית חשובה מכיוון שלפי ההנחה הרווחת היום טרשת נפוצה נגרמת בעקבות "טעות בדרך" של תאי מערכת החיסון שחודרים אל המוח ופוגעים במעטפת המיאלין, מעטפת שומנית המגנה על קצוות תאי העצב אשר מוליכים את המסרים החשמליים שעוברים בגופנו.

 

את ההישג הנוכחי אפשרה תובנה חדשה לגבי הדרך בה המוח מווסת את כניסת תאי המערכת החיסונית. החוקרים השאילו תרופה הנמצאת כרגע בפיתוח לטיפול בסרטן בכדי לבחון את התיאוריה שלהם.

 

"התוצאות היו כה דרמטיות עד שהתחלנו כבר לאסוף עדויות לכך שהמרכיב שבדקנו יכול לשמש כתרופה לטיפול בטרשת נפוצה" אמרה החוקרת פרופ' רובין קליין. "התאים המזיקים של מערכת החיסון לא הצליחו לגשת אל רקמות המוח, והעכברים שקיבלו את מינון התרופה הגבוה ביותר היו מוגנים מפני המחלה".

 

התרופה הניסיונית של חברת ChemoCentryx נבחנת עכשיו בניסוי ראשוני מסוג 1, שמטרתו לבחון את בטיחותה.

 

החוקרים גילו "מדרגות כימיות" שתאי המערכת החיסונית צריכים לרדת בהן בכדי להיכנס אל המוח. תאי מערכת החיסון אשר יוצאים מזרם הדם נותרים מחוץ לכלי הדם בצידי הרקמות, אז הם יורדים באמצעות אותן מדרגות כימיות מקרומי המוח אל תוך המוח, שם הם יכולים לעבור מחסומים נוספים ואחריהם לתקוף את המיאלין העוטף את תאי העצב.

 

"השפעת כניסתם של תאי המערכת החיסונית אל תוך המוח תלויה בהקשר בו היא מתבצעת" אמרה קליין "במקרה של זיהום ויראלי, תאי המערכת החיסונית נכנסים למוח כדי לחסל ולנקות את הווירוס. אבל במחלה אוטואימונית כמו טרשת נפוצה, הכניסה שלהם מלווה בנזק, ולכן צריך למצוא את הדרך להשאיר אותם בחוץ".

 

ה"מדרגות הכימיות" ממוקמות בצידי הרקמות של נימי הדם, כלי דם קטנים אשר מובילים דם לתוך מערכת העצבים המרכזית (כלומר, המוח ועמוד השדרה). ה"מדרגות" מורכבות ממולקולות הנקראות CXCL12 אשר מגבילות את תאי המערכת החיסונית, באמצעות כך שהן פועלות כמדרגות אשר מאטות את התקדמות התאים כדי שיהיה ניתן להעריך ולקבוע האם הם מורשים להיכנס אל המוח. צוות המעבדה של פרופ' קליין גילה בעבר שבנימי הדם ישנם העתקים של מולקולות אלו על פני השטח.

 

קליין מצאה גם שטרשת נפוצה גורמת למולקולות ה- CXCL12 להמשך אל תוך תאי נימי הדם באנשים ועכברים כאחד, בכך מוסרות ה"מדרגות" מגרם המדרגות הכימי ולכן גם נקודות הסינון והביטחון אותן הן מספקות.

 

במחקר החדש הראתה קליין שחסימת הכניסה של המולקולות אל תוך נימי הדם מונעת מתאי המערכת החיסונית מלהגיע אל המוח ולגרום לנזק.

 

מחקר שנערך על- ידי צוות מעבדה נוסף, הסיט את תשומת ליבה של פרופ' קליין ל- CXCR7 קולטן (רצפטור) הנקשר ל -CXCL12. היא הראתה שהקולטן בנוי מאותם תאים בנימי הדם אשר מציגים את ה- CXCL12. הם צפו בקולטן לוקח העתקים מה- CXCL12 וזורק אותם לתוך הליזוזום של התאים- כיס המיועד לשבירה ומחזור של מולקולות שהתא לא זקוק להן יותר.

 

"לאחר שהוא זורק את המטען שלו, הקולטן יכול לחזור לפני השטח של התא ולמשוך עוד העתק של CXCL12" אמרה קליין. "חלק מן החלבונים, הבאים לידי ביטוי על-ידי המערכת החיסונית באנשים עם טרשת נפוצה, משפיעים על הפעילות של ה-CXCR7 וכך מפריעים לשיווי המשקל ו"מפרקים את השלבים" מגרם המדרגות עליו תאי המערכת החיסונית צריכים לעבור ולהיבדק".

 

עם הגילוי, פרופ' קליין יצרה קשר עם חוקרים מחברת ChemoCentryx שפיתחו חסם לקולטן ה- CXCR7, כטיפול למחלת הסרטן. כאשר נתנו את הטיפול לעכברים עם מצב דמוי טרשת נפוצה, תאי המערכת החיסונית נעצרו ברקמות העוטפות את המוח.

 

קליין גם מצאה שחומרים ממערכת החיסון יכולים לגרום לנימי הדם לייצר עוד, או פחות CXCR7, באמצעות כך להשפיע על עלייתן או הפחתתן של מספר "השלבים במדרגות הכימיות" עליהן צריכים תאי המערכת החיסונית לעבור. כיום היא בוחנת מרכיבים נוספים במערכת החיסון המשפיעים על פעילותו של CXCR7 בתוך כלי הדם.

 

"אחת השאלות הגדולות בטרשת נפוצה, היא מדוע המיקום, החומרה וקצב ההתקדמות של המחלה כל כך שונים ממטופל למטופל" אומרת פרופ' קליין "הבנה טובה יותר של הדרך בה המרכיבים הללו מווסתים את כניסת תאי המערכת החיסונית למוח, יכולה לתת תשובה ראויה לשאלה זו".

 

 

ournal of Experimental Medicine, 2011; 208 (2): 327 DOI: 10.1084/jem.20102010
 


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ