מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהסימנים שעשויים לנבא התפתחות של טרשת נפוצה

הסימנים שעשויים לנבא התפתחות של טרשת נפוצה

מחקר חדש מצא שהסימנים לבעיה בריאותית מתחילים שנים לפני שמופיעים התסמינים הנוירולוגים הראשונים שמובילים לאבחון מחלת הטרשת הנפוצה


כבר 5 שנים לפני הופעת התסמין הנוירולוגי שהוביל לאבחנה של טרשת נפוצה, בקרב אנשים שאובחנו נטו להיות יותר אשפוזים וביקורי רופא (צילום: shutterstock)
כבר 5 שנים לפני הופעת התסמין הנוירולוגי שהוביל לאבחנה של טרשת נפוצה, בקרב אנשים שאובחנו נטו להיות יותר אשפוזים וביקורי רופא (צילום: shutterstock)

באנשים עם טרשת נפוצה יכולים להיות סימנים לכך שמשהו אינו כשורה מבחינה בריאותית אפילו חמש שנים לפני הופעת המחלה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי Lancet Neurology, במסגרתו חוקרים ניתחו את ההיסטוריה הרפואית של אנשים עם טרשת נפוצה, בניסיון לזהות 'דגלים אדומים' שעשויים לסייע לרופאים לנבא או לאבחן את המחלה מוקדם ככל הניתן.

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית - מחלה בה מערכת החיסון אשר אמורה להגן עלינו תוקפת בטעות את הגוף. בטרשת נפוצה מערכת החיסון תוקפת את מעטפת המיאלין במוח ובחוט השדרה. מעטפת המיאלין היא השכבה השומנית אשר מבודדת ומגנה על תאי העצב - כמו הפלסטיק שעוטף חוטי חשמל. משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת של העצבים להעביר מידע.

 

כשאדם מאובחן עם טרשת נפוצה, הנוירולוג ינסה לאתר מתי החלה המחלה או במילים אחרות מתי האירוע הנוירולוגי (דמיאלינטיבי) התרחש. אירוע כזה, שמהווה התקף של טרשת נפוצה, לרוב מתבטא בתסמינים נוירולוגיים, כמו הפרעות תחושה, פגיעה בראייה או בהליכה.

 

בכמה מחלות נוירולוגיות אחרות, כגון פרקינסון, אלצהיימר ומחלת הנטינגטון, נמצא שהפגיעה בגוף מתחילה שנים לפני שמזהים את התסמינים שמובילים לאבחנה. כיום ישנן עדויות מחקריות שהולכות ומצטברות לכך שגם טרשת נפוצה מתפתחת זמן רב לפני שמופיעים התסמינים "הקלאסיים" - כמו פגיעה בראייה ובעיות מוטוריות - שמזוהים עם המחלה. עם זאת, אין כיום דרך לנבא ולאבחן את המחלה לפני הופעתו של התקף.

 

מחקרים שבוחנים את התקופה המקדימה להתפרצות טרשת נפוצה - את התסמינים והסימנים שיצביעו כי המחלה עומדת להתפרץ - יכולים לסייע להבנת הגורמים להתפרצות המחלה והדרך בה המחלה מתפתחת, לשפר את הזיהוי והאבחנה המוקדמים, לפתח טיפולים טובים יותר ואולי אף למנוע את התפרצות המחלה או לפחות את התקדמותה.

 

יותר תרופות וביקורי רופאים – שנים לפני ההתקף הראשון  

 

במחקר החדש חוקרים מאוניברסיטת קולומביה ושותפיהם בחנו מדדים שיכולים להעיד על כך שקיים פרודרום למחלת הטרשת הנפוצה. פרודרום הוא שלב מקדים להתפרצות המחלה - אוסף של תסמינים מוקדמים אשר עשויים להצביע על התפרצותה העתידית.

 

לשם כך הם השוו רישומי אשפוזים, ביקורי רופא ומרשמים של 14,428 אנשים עם טרשת נפוצה ל-72,059 אנשים ללא טרשת נפוצה בקנדה, לאורך חמש השנים שקדמו להופעת התסמין הנוירולוגי הראשון של טרשת נפוצה.

 

ניתוח הנתונים חשף כי כבר חמש שנים לפני הופעת התסמין הנוירולוגי שהוביל לאבחנה של טרשת נפוצה, בקרב אנשים שאובחנו נטו להיות יותר אשפוזים, יותר ביקורי רופא והנבדקים קיבלו מגוון רחב יותר של תרופות, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

 

יתרה מכך, ככל שעברו השנים, בין חמש שנים לפני הופעת התסמין שהוביל לאבחנה ועד שנה לפני הופעתו, השימוש בשירותי הרפואה הלך וגבר בהתאמה. בשנה שלפני הופעת התסמין שהוביל לאבחנה, בקרב האנשים שבסופו של דבר אובחנו עם טרשת נפוצה היו 78% יותר אשפוזים, 88% יותר ביקורי רופא ונרשמו להם 49% יותר סוגי תרופות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

 

כעת החוקרים מתכננים מחקרי המשך, בניסיון להבין מדוע אנשים שעתידים לפתח טרשת נפוצה משתמשים באופן שונה בשירותי הבריאות בתקופה המקדימה להתפרצות המחלה והאם קיימות מגמות של סוגי החולי שיכולות להצביע על מקבץ תסמינים מסוימים שיכולים לסייע לרופאים לזהות טרשת נפוצה בשלב מוקדם יותר. התקווה היא שמחקרי ההמשך יובילו לכך שבעתיד אנשים יקבלו טיפול עוד לפני הופעת התסמינים הנוירולוגיים. ממצאי המחקר גם מכוונים את הקהילה המדעית לחפש אחר הטריגרים למחלה, לא טרום האבחנה, אלא טרום הפרודרום – כלומר, למעלה מחמש שנים לפני הופעת התסמינים הנוירולוגיים הראשונים או האירוע הדמיאלינטיבי הראשון.

 

 

The Lancet Neurology, 2017