אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הסיכון לשבץ עולה לאחר שתיית אלכוהול
מחקר חדש מצביע על סיכון מוגבר זמני להופעת שבץ בשעה שלאחר שתיית משקאות אלכוהוליים
שתיית אלכוהול מתונה נמצאה במחקרים רבים כגורם מגן מפני שבץ מוח, כאשר הכמות היומית המומלצת עומדת על עד שני משקאות לגבר ומשקה בודד לאישה. עד היום מעולם לא נבדק קשר בין זמן שתית האלכוהול להופעת סימני השבץ.
מחקר חדש שפורסם לאחרונה בירחון היוקרתי STROKE סקר כמעט 400 חולים בשלושת הימים הראשונים לאחר הופעת השבץ ובדק, בדיעבד, את הקשר בין זמן צריכת האלכוהול להופעת הסימנים.
מהנתונים עולה כי הסיכון לשבץ גבוה במיוחד בשעה הראשונה לאחר צריכת האלכוהול. בהשוואה למקרים של שבץ לפניהם לא נצרך אלכוהול, הסיכון היחסי לשבץ לאחר צריכת אלכוהול היה גבוה פי 2.3 בשעה הראשונה לאחר שתיית אלכוהול ופי 1.6 בשעה השנייה. לאחר 24 שעות הסיכון ירד ב- 30 אחוז מהסיכון ההתחלתי.
הקשר לא השתנה גם לאחר שהחוקרים נטרלו השפעתם של גורמים שהיו יכולים להשפיע על התוצאות כגון טריגרים אפשריים אחרים לשבץ. המחקר לא מצא הבדל בסיכון המיידי לשבץ בין סוגי אלכוהול שונים.
יתכן והסיכון המוגבר נובע מהעלייה זמנית בלחץ דם ובצמיגיות הדם הנגרמות לאחר צריכת אלכוהול, מה שמעלה את הסיכון לקרישי דם.
הקשר בין אלכוהול לשבץ מורכב ומעניין. אין כיום די עדויות התומכות בהמלצה להתחיל לצרוך אלכוהול במי שאינו צורך כלל, או, לחילופין, בהפסקת צריכת אלכוהול מתונה. יש צורך במחקרים גדולים נוספים על מנת לבסס את הקשר בין אלכוהול ושבץ.
תרגום ועריכה: ד"ר איתן אוריאל
http://stroke.ahajournals.org/cgi/content/abstract/STROKEAHA.110.580092v1