מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר אמור משה שי
ד״ר אמור משה שי
רופא בכיר במערך למחלות ריאה - מרכז רפואי רבין אני רופא מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה, ופועל כחלק מצוות המכון למחלות ריאה במרכז הרפואי רבין – בלינסון. תחומי ההתמחות שלי כוללים אבחון וטיפול בסרטן הריאה, מחלות חסימתיות של דרכי הנשימה, מחלות של רקמת הריאה ויתר לחץ דם ריאתי. אני שואף לשלב בין ידע רפואי מתקדם לבין גישה אישית ומקצועית, במטרה להעניק למטופלים את הטיפול המיטבי.
כמונינשימהחדשותהסטטוסקופ של הרופא עשוי להעביר מחלות

הסטטוסקופ של הרופא עשוי להעביר מחלות

מחקר: סטטוסקופים של רופאים עשויים להיות מזוהמים בחיידקים שיכולים לעבור בקלות ממטופל אחד לאחר


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

סטטוסקופים עוזרים לאבחן ולטפל, אבל לכלי המרכזי של הרופאים עלול להיות פוטנציאל להפיץ חיידקים – חלקם אלימים – ממטופל אחד לאחר. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Mayo Clinic Proceedings.

 

חוקרים שוויצרים גידלו בתרביות חיידקים מדגימות שניטלו מאזורים שונים בכפות הידיים והסטטוסקופים של רופאים, לאחר שביצעו בדיקות גופניות סטנדרטיות ל-83 מטופלים בבית חולים שוויצרי.

 

לאחר כל בדיקה החוקרים בדקו נוכחות של חיידקים בכלל ושל חיידק ספציפי המכונה MRSA - חיידק אלים ועמיד לאנטיביוטיקה, בארבעה אזורים ביד הדומיננטית של הרופא (בין אם הייתה עליה כפפה או שהייתה חשופה) ושני אזורים של הסטטוסקופ: הצינור והדיאפרגמה (המשטח שבא במגע עם עורו של המטופל). סך הכל נכללו במחקר דגימות מכמעט 500 משטחים.

 

גם כשנבחנו חיידקים בכלל וגם כשנבדק החיידק MRSA בלבד, קצות האצבעות ביד הדומיננטית של הרופאים היו המזוהמות ביותר, אך בדיאפרגמה של הסטטוסקופ היו יותר מפי שניים חיידקים מאשר באזורים אחרים של כפות הידיים של הרופאים. גם על הצינור של הסטטוסקופ נמצאה נוכחות של חיידקים. ככל שקצות האצבעות היו מזוהמות יותר, כך הסטטוסקופ היה מזוהם יותר.

 

מדובר במחקר קטן ותוצאותיו לאו דווקא יהיו רלוונטיות למוסדות רפואיים אחרים. עם זאת הממצאים מדגימים את החשיבות של שטיפת ידיים וחיטוי הציוד הרפואי של צוותים מטפלים לאחר כל שימוש.

 

 

Mayo Clin Proc 2014; 89: 291-299