סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הנקה עשויה למנוע הישנות של סרטן השד
מחקר מצא כי לנשים שהניקו את תינוקותיהן ולאחר מכן פיתחו סרטן השד היה סיכון מופחת לחזרה של הסרטן
מחקרים כבר מצאו כי הנקה מפחיתה את הסיכון להתפתחות של סרטן השד. מחקר שמתפרסם כעת מצא כי הנקה קשורה גם לתוצאות טובות יותר בנשים שפיתחו סרטן השד.
לפי המחקר שפורסם בכתב העת Journal of the National Cancer Institute, לנשים שאובחנו עם סרטן השד חיובי לאסטרוגן (ER+) וחיובי לפרוגסטרון (PR+), שבעבר הניקו את התינוקות שלהן, סיכון נמוך משמעותית להישנות של הסרטן ולמוות מהמחלה, בהשוואה לנשים עם סרטן השד שלא הניקו.
המחקר, שנערך על ידי חוקרים ממכון Kaiser Permanente, כלל 1,636 נשים עם סרטן השד שמילאו שאלונים שכללו שאלות על היסטוריית ההנקה. מידע נוסף התקבל מהתיקים הרפואיים שלהן.
במהלך תקופת מעקב של כ-9 שנים בממוצע, התרחשו 290 מקרי מוות עקב סרטן השד ו-383 מקרים בהם חזר הסרטן בקרב הנבדקות.
הממצאים העלו כי באופן כללי, הנקה בעבר נקשרה להפחתה של 30% בסיכון להישנות של המחלה ולהפחתה משמעותית יותר של 37% בסיכון להישנות בקרב נשים שהניקו במשך יותר מ-6 חודשים. בנוסף להפחתה בסיכון להישנות של סרטן השד, נשים שהניקו היו בעלות סיכון נמוך ב-28% למות מהמחלה.
כאשר החוקרים בחנו את ההטבות של ההנקה על תוצאות המחלה לפי סוגים שונים של סרטן השד, הם מצאו כי ההנקה קשורה להטבות משמעותיות בתוצאות הרפואיות בקרב נשים עם סרטן שד מהסוג המולקולרי הנפוץ ביותר – לומינל A, הכולל סרטן שד חיובי לאסטרוגן (ER+) וחיובי לפרוגסטרון (PR+). לעומת זאת, לא נצפה קשר משמעותי בין הנקה לתוצאות חיוביות בנשים שאובחן אצלן סרטן השד עם גידולים מסוגים מולקולריים אחרים.
בקרב נשים עם סרטן שד מסוג לומינל A שהניקו את התינוקות שלהן, הסיכון להישנות של המחלה ירד ב-48% וגם הסיכון למוות מסרטן השד ירד ב-48%, בהשוואה לנשים שלא הניקו.
המחקר אומנם מצא קשר בין היסטוריה של הנקה לבין תוצאות רפואיות טובות יותר בנשים עם סרטן השד, אך הוא אינו מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. עם זאת, הוא מצטרף למחקרים רבים שהראו שהנקה טובה לא רק לתינוק, אלא גם לאם. למשל, מחקרים רבים הראו כי הנקה קשורה לסיכון מופחת לסרטן השחלות. מחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת Diabetes Care מצא כי הנקה קשורה לסיכון מופחת להתפתחות סוכרת סוג 2.
Journal of the National Cancer Institute, April 2015 DOI: 10.1093/jnci/djv087