טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הנקה מקושרת לירידה בסיכון להתקפים אצל נשים עם טרשת נפוצה
נשים עם טרשת נפוצה המניקות באופן קבוע לפחות למשך חודשיים מראות סיכון קטן יותר לחוות התקפים לאורך שנה לאחר שהתינוק נולד.
טרשת נפוצה היא מחלה כרונית המתאפיינת בפעילות דלקתית במערכת העצבים המרכזית, המשפיעה על נשים בשנים בהן יולדות. כותבי המאמר ציינו כי ידוע שנשים עם טרשת נפוצה חוות פחות התקפים במהלך ההריון וקיים סיכון גבוה יותר לחוות התקפים לאחריו. תרופות המשמשות לטיפול בטרשת נפוצה באמצעות השפעה על המערכת החיסונית, כמו אינטרפרון בטא ונטאליזומאב (טיסברי) – אינן מומלצות לשימוש במהלך ההריון או ההנקה. לכן, נשים עם טרשת נפוצה שיולדות צריכות לבחור בין הנקה לבין חזרה לטיפול התרופתי (על-פי כותבי המאמר).
החוקרים עקבו אחר 32 נשים הרות עם טרשת נפוצה ו- 29 נשים הרות ללא טרשת נפוצה, אשר היו בגילאים זהים. הנבדקות רואינו באשר למהלך הקליני, הויסתי והנקה לאורך כל טרימסטר ושוב לאחר 2, 4, 6, 9 ו- 12 חודשים לאחר שילדו. בנוסף, בדיקות נוירולוגיות נאספו מתיקהן האישיים של הנשים עם טרשת נפוצה.
יותר נשים ללא טרשת נפוצה החלו להניק לעומת נשים עם טרשת נפוצה (96% לעומת 69%), מתוך כלל הנשים שכן הניקו, נשים עם טרשת נפוצה, הראו סבירות גבוהה יותר להתחיל ולהאכיל את התינוק בתחליפי הנקה לאחר חודשיים מאז הלידה (30% לעומת 18%). מתוך 52% מן הנשים עם טרשת נפוצה שלא הניקו או הפסיקו להניק לאחר חודשיים מלידת התינוק (סה"כ 15 נשים), 87% (13 נשים) חוו התקף לאחר הלידה, זאת לעומת 36% (5 נשים) מן הנשים עם טרשת נפוצה שהניקו לפחות חודשיים לאחר הלידה (14 נשים). החוקרים טענו כי נשים עם טרשת נפוצה ונשים בריאות שהניקו הייתה להם תקופת אל-וסת ממושכת יותר עקב ייצור חלב (lactational amenorrhea), אשר מקושר לירידה בסיכון לחוות התקף בקרב נשים עם טרשת נפוצה.
רובן של הנשים עם טרשת נפוצה שבחרו לא להניק ( 11 נשים או 73%), דיווחו כי הסיבה העיקרית לבחירתן הייתה הרצון לחזור במהירות לטיפול התרופתי בטרשת נפוצה. 8 מהן (53%) חזרו לטיפול התרופתי בטרשת נפוצה עד חודשיים מלידת התינוק.
מדוע הנקה יכולה להועיל לנשים עם מחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה, לא נחקר עדיין. החוקרים טוענים כי מחקרים על מערכת החיסון והנקה יש בשפע, אך הם לרוב מתמקדים על מרכיבי חלב האם והשפעתו על התינוק. מעט מאוד ידוע על המערכת החיסונית של האם במהלך ההנקה.
התוצאות מצביעות על כך שנשים עם טרשת נפוצה צריכות לקבל עידוד להניק באופן בלעדי לפחות בחודשיים הראשוניים לאחר לידת התינוק, במקום למהר ולחזור לטיפול התרופתי. החוקרים מציינים, שהממצאים מעלים שאלות לגבי תרומת ההנקה לאם עם טרשת נפוצה ויש להמשיך ולבדוק נושאים אלו במחקרי המשך.