מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהנחיות חדשות לתזונה מומלצת למתמודדים עם טרשת נפוצה

הנחיות חדשות לתזונה מומלצת למתמודדים עם טרשת נפוצה

תזונה ים תיכונית, משקל תקין, תוסף ויטמין D, הפחתת מלח ושתיית קפה במתינות – מהן המלצות התזונה החדשות למתמודדים עם טרשת נפוצה שפורסמו בישראל?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עמותת התזונאים והדיאטנים הקליניים בישראל – עמותת עתי"ד – פרסמה לאחרונה נייר עמדה חדש עם המלצות תזונתיות למאובחנים עם טרשת נפוצה. המדובר במחלה אוטואימונית דלקתית שמתאפיינת בפגיעה בשכבת המיאלין המקפה את סיבי העצבים, ומלווה בתסמינים שונים, לרבות הפרעות תחושתיות, קשיים מוטוריים, כאבים, עייפות ותשישות כרונית ודיכאון.

 

מאחר והמחלה משפיעה משמעותית על איכות חיי המטופלים, יש חשיבות רבה בהקפדה על אורח חיים בריא שעשוי לשפר את מצבם ולהפחית את התסמינים, ובהקשר זה מומלצת ההקפדה על תזונה בריאה. זאת על רקע עבודות שמדגימות כיצד מזונות מסוימים שמאפיינים את התזונה המערבית עלולים לעורר מנגנוני דלקת ותהליכים אימוניים בגוף ולהשפיע לרעה על מהלך המחלה.

 

ההמלצות החדשות מבוססות על מחקרים עדכניים בתחום התזונה שפורסמו בספרות המקצועית.

 

ההמלצות המרכזיות כוללות:

 

  • תזונה ים תיכונית: מבין סוגי הדיאטות המוכרות כיום, המומלצת ביותר למתמודדים עם טרשת נפוצה היא התזונה הים תיכונית המבוססת על ריבוי פירות וירקות, שמן זית ודגים. תזונה זו דלה בשומנים רוויים, ומתמקדת במזונות מקומיים הגדלים באזור הים התיכון, והיא הוכחה כמועילה כנגד אחד התסמינים המשמעותיים של טרשת נפוצה – תשישות כרונית, אשר מופיעה בקרב עד כ-80% מהמתמודדים. במחקר מאיראן שפורסם בדצמבר 2020 בכתב העת Nutritional Neuroscience הודגם כי תזונה ים תיכונית משפרת את איכות החיים של אנשים עם טרשת נפוצה ומובילה לירידה ברמות החלבון הדלקתי CRP בבדיקות דם.

 

  • דיאטות נוספות: ההמלצות מורות כי ניתן לשקול גם התאמת דיאטות נוספות, בהתאם לממצאי מחקרים שונים ובהיוועצות עם הרופאים והתזונאים המטפלים, ובין השאר דיאטה דלת שומנים רוויים (דיאטת ד"ר סוואנק המותאמת לטרשת נפוצה) להאטה בהתקדמות המחלה לכדי נכות תפקודית; דיאטה צמחונית הכוללת אכילת דגים להפחתת תדירות ההתקפים; דיאטה קטוגנית לשיפור איכות החיים והאטה בהתקדמות המחלה לכדי נכות; ודיאטת צום לסירוגין שמתאפיינת בצום של כ-14 שעות ביום למתמודדים עם טרשת נפוצה ומדד נכות (EDSS) הקטן מ-3 יחידות לשיפור איכות החיים.

 

 

  • חלבונים: מומלץ לאנשים עם טרשת נפוצה להקפיד על צריכת חלבונים, ולהתאים את כמות החלבון בעזרת תזונאים/ דיאטנים בהתאם להערכת אומדן דלדול השרירים – סרקופניה. מצב זה מזוהה לרוב כשקיימת ירידה משמעותית במשקל, כשמתפתחות מגבלות תנועתיות וכן באמצעות בדיקות סי.טי של הירך ובדיקת צפיפות עצם (DEXA).

 

  • ויטמין D: לפי ההמלצות, מתמודדים עם טרשת נפוצה מומלץ לשקול בהיוועצות עם הרופא המטפל תוספת ויטמין D במינון של 2,000 עד 4,000 יחידות בינלאומיות (IU) ליום. צוות בינלאומי בהובלת חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד דיווח בדצמבר 2015 בכתב העת JAMA Neurology על ממצאי מחקר שהדגים כיצד תוספת ויטמין D מועילה להפחתת תדירות ההתקפים של טרשת נפוצה וכן להורדת מספר הנגעים הנצפים בהדמיות MRI.

 

 

  • ויטמין B12: לפי ההמלצות, למתמודדים עם טרשת נפוצה מומלץ לבדוק את רמות ויטמין B12 בנוזל הדם ובמקרה הצורך ליטול תוסף של הוויטמין להשלמת חוסרים.  

 

  • הגבלת מלח: למתמודדים עם טרשת נפוצה מומלץ להפחית בצריכת מלח לכמות של כפית ביום. מחקר של צוות מארגנטינה ומאוניברסיטת הרווארד בארה"ב שפורסם בינואר 2015 בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry הדגים כי הגבלת מלח עשויה להועיל לשיפור תוצאות הדמיית MRI לבדיקת T2 – הדמיה שבוחנת את מספר הנגעים הכולל ועומס המחלה.

 

  • קפה: לפי ההמלצות העדכניות, 3-2 כוסות קפה ליום עשויות לשפר את מצב העייפות. מאחר וקפה הוא משתן – מומלץ לצרוך אותו בהתאם ליכולת הסבילות האישית. יש ראיות ממחקרים כי בצריכה מתונה, קפאין עשוי לדכא פעילותם של ציטוקינים מעוררי דלקתיות כמו TNF אלפא. יש גם עבודות שמצאו כי קפה מגן על המוח ועשוי למנוע התפתחות של טרשת נפוצה.

 

  • אלכוהול: משרד הבריאות ממליץ לחולים כרוניים להימנע משתיית אלכוהול. המלצות המומחים מורות כי ניתן לשקול שתיית משקאות אלכוהוליים בצורה מתונה. לפי מטה אנליזה מסין שפורסמה בספטמבר 2015 בכתב העת Neurological Sciences, השפעות של אלכוהול על עלייה בפעילות ציטוקינים מעוררי דלקתיות כמו 'אינטרלוקין 10'.

 

  • מחקרים חדשים מזהים השפעות של מיקרוביום המעי – דהיינו החיידקים הטובים שמאכלסים את המעי – בהשפעתו על המהלך של מחלות כרוניות-דלקתיות שונות ובהן גם טרשת נפוצה. יחד עם זאת, נכון להיום, אין די ראיות כדי להמליץ על תוספי פרוביוטיקה לאנשים עם טרשת נפוצה.

 

ההמלצות נוסחו על ידי צוות בהשתתפות 11 מומחים ישראלים בתחום התזונה: הדס חרדון, ד"ר איילת עומר ערמון, דפנה קיסרי, תומר באומגרטן, איילת גור אריה, דנייל חרמון, עדי רובין, אנה אלטברג, מירב הר-אבן קרז'נר, חן הלוי ופרופ' טלי סיני.  

 

עוד על תזונה וטרשת נפוצה

 

קישור להמלצות התזונתיות לטרשת נפוצה של עמותת עתי"ד