השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
המפתח להרזיה: הנאה
מחקרים חדשים מצאו שכדי שפעילות גופנית תוביל להרזיה היא צריכה להיות מהנה
אם אתם רוצים לרדת במשקל באמצעות פעילות גופנית, כדאי שתסתכלו על האימונים לא כפעילות גופנית, אלא כזמן הנאה. חוקרים מצאו כי הגישה של אנשים כלפי הפעילות הגופנית עשויה להשפיע על מה שהם יאכלו לאחר מכן ובסופו של דבר על הירידה במשקל. לא פחות חשוב – הם מצאו שאת הגישה אפשר לשנות.
פעילות גופנית חשובה מאוד להרזיה, אך מתעמלים רבים מוצאים עצמם מתוסכלים לאחר שלא הצליחו לרדת במשקל. מחקרים כבר מצאו כי רוב האנשים שמתחילים להתעמל לא יורדים במשקל כצפוי להוצאה האנרגטית הגדולה שלהם. יש אנשים שאפילו עולים במשקל, למרות שהם שורפים קלוריות רבות בפעילות גופנית. הסיבה לכך טמונה ברובה במזון שאנשים אוכלים כשהם פעילים גופנית.
בסדרת מחקרים שפורסמה בכתב העת Marketing Letters, חוקרים אמריקאים וצרפתים ביקשו לבדוק אם חלק מההשפעה היא פסיכולוגית, ובחנו אם כינוי הפעילות הגופנית בשם אחר עשוי להשפיע על התזונה של אנשים.
למחקר הראשון החוקרים גייסו 56 נשים בוגרות בריאות, כמחציתן בעלות עודף משקל. כל הנשים קיבלו מפות עם אותו מסלול באורך קילומטר וחצי ונאמר להן שהן יבלו את חצי השעה הבאה בהליכה במסלול ולאחר מכן יקבלו ארוחת צהריים. למחצית מהנשים נאמר שמטרת ההליכה היא פעילות גופנית והחוקרים עודדו אותן לראותה ככזו, באמצעות כך שהנשים התבקשו לדווח על מידת המאמץ שלהן לאורך הדרך. לנשים האחרות נאמר שהיציאה לחצי השעה היא להליכה שמטרתה הנאה - הן יאזינו למוזיקה באוזניות וידרגו את איכות הסאונד. כאשר הנשים שבו מההליכה, החוקרים ביקשו מכל אחת מהן להעריך את המרחק שהלכה, את מצב הרוח שלה ואת הקלוריות ששרפה.
הנשים שהתעמלו באופן פורמאלי דיווחו על יותר תחושת תשישות ועצבנות בהשוואה לנשים שיצאו במטרה ליהנות – שדיווחו על מצב רוח טוב יותר. למרות שהערכות שתי הקבוצות לגבי המרחק והקלוריות שנשרפו היו כמעט זהות, כאשר הנשים התיישבו לארוחת צהריים שכללה פסטה עם בשר, שעועית ירוקה, לחם, מים או משקאות מוגזים ממתוקים ורסק תפוחים או פודינג שוקולד לקינוח, הנשים בקבוצת ההתעמלות צרכו כמות גדולה יותר באופן משמעותי של משקאות מוגזים ופודינג, בהשוואה לנשים שחשבו שהן הלכו בשביל הכיף. לא היה הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות בכמות הקלוריות שצרכו מהפסטה, השעועית והלחם, רק ב"פינוקים".
מחקר נוסף שערכו החוקרים חיזק והרחיב את הממצאים. הם גייסו 46 משתתפים אחרים, הפעם חלקם גברים, וביקשו מהם ללכת באותו מסלול. שוב למחציתם נאמר להתייחס לזה כפעילות גופנית בעוד שליתר נאמר שזה לצרכי הנאה – הפעם טיול נופים. בעוד שלקבוצת הפעילות הגופנית הורו החוקרים לדווח בכמה נקודות במסלול על מידת המאמץ, לקבוצת הטיול הם הורו לדרג את הנוף בכמה נקודות בדרך. למרות ששתי הקבוצות הלכו את אותו מרחק, כאשר הותר לנחקרים למלא שקית בסוכריות M&M’s לפי רצונם, כתודה על השתתפותם במחקר, אלה מקבוצת הפעילות הגופנית שפכו פנימה פי שניים ממתקים בהשוואה לאלה שמבחינתם יצאו לטיול מהנה בטבע.
במחקר השלישי החוקרים ביקרו בקו הסיום של מרתון אמיתי. 231 בני 16-67 שסיימו לרוץ 5-10 קילומטר, הסכימו למלא שאלונים. בשאלונים המשתתפים נשאלו אם הם נהנו מחוויית המרוץ, וכתודה על שיתוף הפעולה הציעו להם לבחור בין חטיף שוקולד עתיר קלוריות לחטיף דגנים בריא יותר. נמצא כי באופן כללי, הרצים שאמרו שהמרוץ היה קשה או לא מספק נטו לבחור בשוקולד, בעוד שאלה שאמרו שנהנו נטו יותר לקחת את הבחירה הבריאה יותר.
השורה התחתונה של שלושת המחקרים הללו, היא שהאופן בו אנחנו מסתכלים על הפעילות הגופנית שלנו עשוי להשפיע על איך שאנחנו אוכלים לאחר מכן. החוקרים מסכמים כי אותו מאמץ כשמסובבים אותו כ"כיף" במקום "התעמלות" מקדם הפחתה בזלילה של מזונות עתירי קלוריות. לדבריהם, המידע החדש מראה כי רובנו זקוקים לפיצוי כלשהו על הפעילות הגופנית – אותה תמורה יכולה להיות בצורה של הנאה סובייקטיבית או לחילופין פודינג שוקולד. לפי המחקרים, ככל שנהנה יותר כך תפחת התחושה שיש צורך בפיצוי על המאמץ באוכל.
אומנם נדרשים מחקרים נוספים בנושא, אך בינתיים החוקרים ממליצים לאנשים ששוקלים להתחיל שגרה של פעילות גופנית במטרה לרזות, למצוא דרכים להתייחס אליה כמשהו כייפי – או לפחות לא כפעילות גופנית. לדבריהם, האזנה למוזיקה תוך כדי ריצה, שיחות טלפון במהלך הליכה או צפייה בסרט טוב כשהולכים על הליכון, עשויים לסייע להרזיה.
יש לכם עצות להפיכת הפעילות הגופנית למהנה יותר? שתפו אותנו
Mark Lett. DOI 10.1007/s11002-014-9301-6
רבקה לה
איך זזים עם כל כך הרבה כאבים תמיד חשבתי ואהבתי ספורט
ענתר
ברור שאם אני מרגישה שאני סובלת, אני נוטה לתת לעצמי פיצוי
אבל לחשוב שאצליח לעבוד על עצמי ובגלל שמישהו אומר לי שאני אמורה להינו ממשהו, זה נראה הזוי
ואם אני נהנית מפעילות גופנית של להחליף ערוצים בטלוויזיה, אז ארזה?
ד"ר דינה ראלט PhD
ההנאה היא פתרון מלווה ואם נפנה תשומת לב אליה, נוכל גם דברים שאנחנו פחות אוהבים להפוך למהנים וכך ליעל את הפתרון.
אבי10
זה ידוע מכבר.מה חדש בזה? אבל לא בכל גיל יתאפשר לך לבצע פעילות שאתה נהנה ממנה ובטח כשיש לך בעיה רפואית זמנית או קבועה.
בעתיד הקרוב הפתרון המנצח לשליטה במשקל גוף יהיה אכילה של תפריט המותאם לפרופיל הגנטי של האדם כמו שיודעים מזה זמן שמידת ההצלחה בריפוי מחלות ממאירות בשיטות הקונבנציונליות תלויה במידת התאמתן של התרופות לפרופיל הגנטי של האדם החולה ,וכדי לסבך את הפתרון ולהקשות עוד יותר על הריפוי. הטבע מאתגר את העוסקים בריפוי בכך שמסתבר שהפרופיל הגנטי אינו זהה בכל חלקי הגוף ומשתנה מאזור לאזור.מכאן שלא רק שהדיאטה תצטרך להיות מותאמת לפרופיל הגנטי אלא תלוית אזור בגוף שאתה מעוניין לגרום לתנודתיות במשקלו ובהרכבו.
דר דניאל גליקר
בלי ספק - מתח הוא מרכיב משמעותי ביותר לתהליך ההשמנה (או ההרזייה).
אדם מתוח - באופן טבעי יעשה את מה שמזיק לו.
אדם שלו, שוב, באופן טבעי, יעשה את מה שמועיל לו.
הוא יבחר את איכות וכמות המזון שטובה למבנה גופו, לגילו, למשקלו ולרמת הפעילות שלו.
השיטה הבדוקה מדעית כיעילה ביותר לשיחרור מחרדה, מלחץ וממתח היא המדיטציה הטרנסנדנטלית.
ד"ר דינה ראלט PhD
תומך בהצעתי לתובנת ההרזיה שאותה כיניתי - הסירו דאגה מגופכם.
אני אישית בוחרת פעילות גופנית מעניינת כמו למשל ג'יירוקינזיס או אם זה "רק" חדר כושר, אני הולכת עם חברה ואחר כך לבית קפה להנות.