טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
המערכת החיסונית בטרשת נפוצה
כמה מן החוקרים המובילים בעולם השתתפו בכנס העוסק בטרשת נפוצה בלונדון והתבקשו להסביר בקצרה על תחום התמחותם. מכאן יצאו סדרה של קטעי וידאו המסכמים את החידושים וכיווני המחקר החדשים לשנת 2009. בקטע הנוכחי פרופ' ג'ק אנטל מסביר על מניעת הפגיעה ברקמות בטרשת נפוצה, לפי הגישה האימונולוגית
ג'ק אנטל הוא פרופסור לנוירולוגיה ומנהל את המרכז לחקר הטרשת הנפוצה במונטריאול שבקנדה. ג'ק מומחה בדרך בה המערכת החיסונית מעורבת בהתפתחות הטרשת הנפוצה. טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית, בה מערכת החיסון פוגעת בגוף עצמו. כיום ישנה יכולת טובה לטפל במערכת החיסונית הנמצאת מחוץ למערכת העצבים המרכזית (המוח ועמוד השדרה), כך שלא תחדור ותפגע ברקמות בתוך מערכת העצבים המרכזית.
הטיפול התפתח ב- 20 השנה האחרונות, ממצב שבו לא היו תרופות מאושרות לטרשת נפוצה, למצב שבו ישנם מספר תרופות מאושרות שנבדקו יעילותן. כל התרופות המאושרות לטיפול בטרשת נפוצה מתמקדות במניעת חדירת המערכת החיסונית שנמצאת מחוץ למערכת העצבים המרכזית, פנימה, אל תוך המוח ועמוד השדרה. עכשיו אנו מזהים שחלק נכבד מהתקדמות המחלה נובע בשל פעילות המערכת החיסונית שכבר נמצאת בתוך מערכת העצבים המרכזית ופוגעת ברקמות. לכן כיווני המחקר צריכים להיות כיצד לשלוט ולדכא את אותם המרכיבים של המערכת החיסונית שנמצאים בתוך מערכת העצבים המרכזית, או למצוא דרך לשקם את הפגיעה במיאלין וברקמות בתוך המוח ועמוד השדרה.
חוקרי הטרשת הנפוצה מבינים היום את הדרך בה הגוף נפגע בטרשת נפוצה, ויותר מכך את התהליכים הנוירו- ביולוגיים שמעורבים בפגיעה הזו. ההבנה הזו היא הבסיס לפיתוח תרופות יעילות יותר, לעומת המצב בעבר, שרבים ממפתחי התרופות עסקו יותר בניחוש. באמצעות השימוש בכל הידע שלנו והמשך מעקב אחר המחלה באמצעות הבדיקות הקליניות, הדמיית ה- MRI ומדידות אימיניולוגיות, זאת בנוסף למחקרים קליניים, יוכלו יחדיו לקדם ולשפר את הטיפול בטרשת נפוצה.
לצפייה (באנגלית) לחצו על קטע הוידיאו משמאל
מתוך ה- Multiple Sclerosis Society
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.