מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהמעיים, המוח וטרשת נפוצה

המעיים, המוח וטרשת נפוצה

ביולוגים במכון הטכנולוגי של קליפורניה הדגימו את הקשר שבין טרשת נפוצה לבין בקטריות במעיים.


הטרשת הנפוצה נגרמת כתוצאה מפגיעה מתמשכת במעטפת המיאלין המגנה על תאי העצב ומקיפה אותם. איבוד המיאלין מביא לפגיעה ביכולתם של תאי העצב לתקשר האחד עם השני, דבר המוביל לסימפטומים נוירולוגים שבניהם איבוד התחושה, ספסטיות וחולשת שרירים, עייפות וכאב. מוערך כי טרשת נפוצה פוגעת כבחצי מיליון אנשים ברחבי ארה"ב בלבד, בעוד ששיעורי האבחנה עולים באופן קבוע. כיום אין תרופה המטפלת לחלוטין בטרשת הנפוצה.


על אף שהסיבה לטרשת הנפוצה אינה ידועה, נראה כי למיקרואורגניזמים יש תפקיד בהתפתחותה. "בספרות המקצועית המתבססת על מחקרים קליניים, נראים ממצאים המראים שמיקרובים משפיעים על טרשת נפוצה", אמר פרופ' מזמנין. "לדוגמא, הטרשת לרוב מחמירה לאחר זיהום ויראלי, וזיהום בקטריאלי מביא לעלייה בסימפטומים של טרשת נפוצה".


מן הצד השני, מוסיף הפרופסור, "ישנו דבר שאינו הגיוני ממבט ראשון בהנחה כי מיקרוב יכול להיות מעורב במחלה של מערכת העצבים המרכזית, מכיוון שמדובר ברקמות סטריליות".


בכדי לבחון את האמור, פרופ' זמינמן ושותפיו ניסוי לעורר טרשת נפוצה בחיות שהיו נקיים לחלוטין ממיקרובים אשר באופן נורמאלי שוכנים במערכת העיכול. "והפלא ופלא, החיות הסטריליות הללו לא חלו".


לאחר הבדיקה הראשונית, החליטו החוקרים לבחון מה יתרחש אם העכברים הסטריליים יתקלו בבקטריה, אך לא סתם כל בקטריה. הם חיסנו את העכברים הסטריליים באורגניזם ספציפי הנקרא segmented filamentous bacteria. במחקרים קודמים ראו שבקטריה זו מובילה לדלקת במעיים, ובאופן מעניין יותר, מביאה לכך שתהיה במעיים נוכחות של תא המערכת החיסונית, ה- Th17. תאי Th17 הם סוג של תאי T העוזרים לעורר ולכוון תאים אחרים של המערכת החיסונית. יותר מכך, תאים אלו מעוררים את תגובת השרשרת הדלקתית אשר מובילה בסופה לטרשת נפוצה בחיות.


"השאלה שעמדה בפנינו הייתה, האם האורגניזם אשר מייצר תאי Th17 במעיים, יכול לעשות אותו הדבר גם במוח ובמערכת העצבים המרכזית?" שואל פרופ' זמינמן.


התשובה לשאלה היא כן. בהינתן העכבר הסטרילי שקיבל מנה אחת של segmented filamentous bacteria, פיתח תאי Th17 לא רק במעיים, אלא גם במוח ובמערכת העצבים המרכזית כולה – וכך הצליחו לגרום לעכבר שהיה בריא לפתח מודל של טרשת נפוצה בעכברים.


"זה בהחלט מראה לנו שמיקרובים במעיים משחקים תפקיד חשוב בטרשת נפוצה, מכיוון שמלבד הבקטריה בניסוי, הגנטיקה של העכברים הייתה זהה לחלוטין. למעשה, כל התנאים בניסוי היו זהים לחלוטין, למעט הנוכחות של אותה הבקטריה, אשר באופן ברור משפיעה על עיצוב ותפקוד המערכת החיסונית", אמר פרופ' מזמנין. "המחקר הנוכחי מראה לראשונה שבקטריה ספציפית במעיים משפיעה על מערכת העצבים המרכזית במהלך הטרשת הנפוצה – והם עושים זאת דרך המעיים, מבנה אנטומי שרחוק, אפילו רחוק מאוד, מן המוח".


פרופ' מזמנין ושותפיו למחקר, לא טוענים שבקטריות במעיים גורמות באופן ישיר לטרשת נפוצה, הרי ידוע כי קיימת במחלה התערבות גם של מרכיבים גנטיים. החוקרים מציעים, כי ייתכן והבקטריה עוזרת לעצב את התגובה הדלקתית של המערכת החיסונית בגוף, כלומר מייצרת מצב עם תנאים מסוימים המאפשרים למחלה להתפתח. אכן, ממצאים קודמים מראים שלטרשת נפוצה קשר סביבתי משמעותי; תאומים זהים, אשר חולקים בדיוק את אותם הגנים, יש להם רק 25% סיכוי לחלוק יחדיו את המחלה. " אנחנו מציעים שהבקטריה יכולה להשלים את המרכיב הסביבתי החסר להבנת התפתחות המחלה", טעונים צוות המחקר.


תאי ה- Th17 הכרחיים וחיוניים למערכת החיסונית כדי להילחם כראוי בזיהומים. התקלות מופיעות כאשר תאי מערכת החיסון מופעלים בהיעדר זיהום. ההנחה של פרופ' מזמנין ושותפיו החוקרים, היא כאשר הקומפוזיציה של הבקטריות במעיים יוצאת מאיזון, ייתכן בעקבות שינוי בתפריט המזון, בעקבות שיפור ההיגיינה (אשר הורגת את הבקטריות החיוניות והתורמות לגוף ביחד עם הבקטריות המזיקות), ו בשל דחק, או ייתכן גם בשל שימוש באנטיביוטיקה. אחת ההשפעות של השינוי באוכלוסיית הבקטריות במעיים - תופעה הנקראת "dysbiosis" – יכולה להיות השכיחות העולה של אבחון הטרשת הנפוצה, הנצפית בשנים האחרונות דווקא באוכלוסיות היגייניות יותר.


"כשאנחנו הפכנו את חיינו לנקיים יותר, לא רק שינינו את חשיפתנו לגורמים מזיקים, אלא שינינו גם את "מערכת היחסים" שלנו עם כל העולם המיקרוביולוגי, מחוץ ובתוכנו, וייתכן שאנחנו מפרים את האיזון בין בקטריות המעודדות פעילות דלקתית לבקטריות המדכאות פעילות זו", תופעה שייתכן המובילה למחלות כמו טרשת נפוצה. "ייתכן ובעתיד הטיפול למחלות כמו טרשת נפוצה יכלול בקטריות פרוביוטיות אשר יכולות לשחזר את תפקוד המערכת החיסונית במעיים... וכנראה שגם במוח".

 


מתוך ה- scienceDaily

 


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.