מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהמלצה: בדיקות סקר להפרעות אכילה

המלצה: בדיקות סקר להפרעות אכילה

האקדמיה האמריקאית לפדיאטריה: יש לבדוק אם קיימת הפרעת אכילה במהלך הבדיקה השגרתית של ילדים


בכל בדיקה שגרתית- בדיקת סקר לאבחון הפרעות אכילה (צילום: panthermedia)
בכל בדיקה שגרתית- בדיקת סקר לאבחון הפרעות אכילה (צילום: panthermedia)

 

השכיחות של הפרעות אכילה הולכת וגדלה בקרב ילדים וכבר לא ניתן לזהות קבוצת סיכון אחת מובחנת. על סמך דו"ח חדש של האקדמיה האמריקאית לפדיאטריה מומלץ שרופאי הילדים יבצעו בדיקה לנוכחות הפרעת אכילה בקרב כל הילדים והמתבגרים המגיעים אליהם לבדיקה שגרתית מידי שנה.

 

בעקבות העלייה בשכיחות של הפרעות אכילה בעשור האחרון, האקדמיה האמריקאית לפדיאטריה ממליצה לרופאי הילדים לבדוק אם קיימת הפרעת אכילה מסוג אנורקסיה, בולמיה או הפרעת אכילה בלתי ספציפית במהלך בדיקה שנתית שגרתית של כל ילד.

 

הארגון מצביע על כך שכבר לא ניתן יותר להניח שהפרעות אכילה מתרחשות רק בקרב נשים, לבנות, מהמעמד העליון. לאחרונה רואים יותר ויותר מקרים של הפרעות אכילה גם בקרב בנים, מיעוטים וילדים בגיל צעיר במיוחד.

 

למעשה, ניתוח פדראלי שבוצע לאחרונה מצא שבאשפוזים על רקע הפרעות אכילה בקרב ילדים מתחת לגיל 12, חלה גדילה חדה ביותר של כ – 119% בין השנים 1999 ל - 2006. ההערכה היא ששיעור הפרעות האכילה כיום בארה"ב נע בין 0.8% ל 14%, תלוי בהגדרה לפיה מאבחנים. השיעורים גבוהים במיוחד בקרב ספורטאים, אצנים, רקדניות ושאר העוסקים בפעילויות בהן רזון מוערך.

 

על-פי הדו"ח החדש, ההמלצה היא להעריך ולבדוק ילדים ונוער מידי שנה באופן שיגרתי, בין היתר באמצעות מדידות של גובה, משקל, תקינות המחזור החודשי אצל בנות ושאלות שמטרתן לבחון את הערכת דימוי הגוף.

 

אם מזהים ילד אשר עסוק יתר על המידה במשקל ודיאטות, אם מזהים בעיות גדילה ואם מוצאים אמנוריאה (אל ווסת) ראשונית או שניונית, רצוי לבצע הערכה יסודית לבדיקת נוכחות של הפרעת אכילה ומעקב תכוף אחר הילד.

 

הדו"ח מציין גם כי חשוב להיות מודעים ולא להתבלבל נוכח הכחשה של הסימפטומים, תופעה מוכרת בהפרעות אכילה.

 

המומחים מבהירים בדו"ח כי זיהוי הפרעת אכילה מתחת לגיל 13 הינה משימה מאתגרת. לעיתים לא נראה חוסר שביעות רצון בדימוי הגוף או ירידה משמעותית במשקל אלא דווקא עיכוב בגדילה ובהתפתחות, הן אצל בנים והן אצל בנות במידה שווה.

 

חשוב שכל רופאי הילדים יכירו את המסגרות אשר מתמחות באבחון וטיפול בהפרעות אכילה, כדי שידעו לאן להפנות את הילד. כיום כל קופת חולים בארץ למשל מחזיקה צוות המומחה בתחום.

 

למרות ההשלכות המסוכנות יותר של הפרעת אכילה בגיל צעיר, זיהוי וטיפול מוקדם בהפרעת אכילה מביא לתוצאות טובות יותר מאשר טיפול בגיל מבוגר יותר.

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק

 

Rosen DS, et al "Clinical Report -- Identification and Management of Eating Disorders in Children and Adolescents" Pediatrics 2010; 126: 1240-53.

ג-ו99
17/12/10 3:07

תודה מיכל על תרגום ופרסום הכתבה. ולוואי וגם בארץ תהיה המלצה ויישום של בדיקות כאלה אצל ילדים.גם מתחת לגיל 12.(הייתי אומרת גם לבני 5 )
ג'ודי