סרטן
מנהלי קהילה
המיקום של מלנומות בגוף שונה בין גברים לנשים
מחקר: הופעת מלנומות בגפיים התחתונות נפוצה יותר בנשים. בגברים נפוצה הופעת מלנומות בפלג הגוף העליון
במחקר שנערך במספר מרכזים רפואיים ומרכזי מחקר בצרפת, נבדקו ההבדלים בין נשים וגברים במקום הופעתם בגוף של גידולי מלנומה, במטרה לנסות ולהתאים המלצות למניעת המחלה ואבחונה המוקדם, על פי מגדר.
לצורך המחקר נאספו נתונים מתוך רישום הסרטן הלאומי בצרפת ושאלונים שמולאו על-ידי רופאים שטיפלו בחולים אודות מין החולה והמיקום האנטומי של הגידול. בין השנים 2004 -2011 תועדו 1,542 מקרי מלנומה עורית בקרב גברים ונשים באזור שמפיין-ארדן בצרפת. החוקרים בדקו את מיקום הגידולים באזור הראש והצוואר, פלג הגוף העליון, הגפיים העליונות, הגפיים התחתונות, כפות הידיים והרגליים, וכן בתתי-אזורים.
על פי ממצאי המחקר, בלט ההבדל בין הופעתן של מלנומות בגפיים התחתונות - שאפיינו 32.2% מהמקרים בנשים בהשוואה ל-9.3% מהמקרים בקרב גברים וכן במיקום גידולי המלנומה בפלג הגוף העליון (שאינו כולל את הגפיים העליונות) שאפיינו 41.8% מהגברים לעומת שכיחותם בקרב 14.9% מהנשים.
מלנומות של כף היד וכף הרגל בלטו יותר בקרב נשים, עם 10.3% מהמקרים, בהשוואה ל-6.3% בקרב גברים. בקרב הנשים נמצאו יותר מלנומות בצד הימני של הראש והצוואר, ואילו בקרב גברים אובחנו יותר מלנומות בצד השמאלי של אזור זה. לא נצפו הבדלים משמעותיים בין גברים ונשים בשכיחות מלנומות בשאר חלקי הגוף.
ממצאי המחקר מראים שגברים ונשים נוטים לפתח מלנומה באזורים שונים בגוף. החוקרים סבורים כי הפיזור השונה מצביע על הבדלים בדפוסי התנהגות מגדריים של חשיפה לשמש. לכן, בנוסף לחיזוק והעמקה של ההמלצות להגנה מפני נזקי השמש הניתנות כיום, מסרים המכוונים באופן ייחודי לגברים או לנשים, עשויים לשפר את מניעת המלנומה.
החוקרים מציעים לעודד גברים עם התקרחות חלקית עד מלאה לחבוש כובע ולמרוח קרם הגנה, להדגיש באופן מיוחד בפני הגברים את החשיבות שבהימנעות מחשיפת פלג גופם העליון לשמש בעבודה ובשעות הפנאי - מאחר וגברים נוהגים לעיתים קרובות להיחשף לשמש ללא חולצה - ובמקביל להתריע בפני נשים על הסכנה הכרוכה בחשיפה לשמש של רגליהן.
המחקר שפורסם במהדורת אפריל 2014 בכתב העת British Journal of Dermatology הוצג במסיבת עיתונאים שערכה האגודה למלחמה בסרטן לרגל שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם שנפתח היום (ב'). במהלך שבוע המודעות יפתחו למעלה מ-300 תחנות לבדיקת נגעים בעור בחינם בכל רחבי הארץ.