סרטן הריאות
מנהלי קהילה
המילון המלא של סרטן הריאות
מ-Non S ו-GGO ועד למוטציה סומטית, נקודות חמות ותגובה חלקית לטיפול - כל המינוחים הרפואיים והקיצורים המקצועיים בתהליכי האבחון והטיפול בסרטן הריאות, לפי סדר האלף-בית
Non S
לסרטן הריאות שני סוגים מרכזיים, שאחד מהם הוא סרטן ריאות של תאים לא קטנים (NSCLC, כלומר Non Small Cell Lung Cancer) ובו תאי הגידול נראים במיקרוסקופ כגדולים ומלאים. בעגה המקצועית מכונה סוג זה בקיצור Non S (קיצור ל-Non Small). סוג זה הוא השכיח, ומהווה כ-85% מכלל הגידולים הסרטניים בריאות, ולסוגיו השונים מיועדים הטיפולים התרופתיים הביולוגיים החדשים לסרטן הריאות שמובילים לעלייה בשיעורי ההישרדות מהמחלה.
S
לסרטן הריאות שני סוגים מרכזיים, שאחד מהם הוא סרטן ריאות של תאים קטנים (SCLC, כלומר Small Cell Lung Cancer), המאופיין בתאי גידול קטנים ושטוחים כאשר בוחנים אותו במיקרוסקופ. בעגה המקצועית מכונה סוג זה בקיצור S (קיצור ל-Small). צורת התאים הקטנים מקנה לסוג זה גם את הכינוי 'קרצינומה מסוג תאי שיבולת שועל' (Oat Cell Carcinoma). סוג זה מהווה כ-15% מכלל הגידולים הסרטניים בריאות, והטיפול בו נחשב קשה יותר – וניתן לרוב על ידי תרופות כימותרפיות והקרנות.
אבלציה
אבלציה (Ablation) הוא כל טיפול שמכוון להרס או הסרה של רקמה חולה בגוף. בסרטן הריאות של תאים לא קטנים נעשה שימוש בטיפולי אבלציה מסוג דיאתרמיה, שהשכיח שבהם הוא הרס הגידול באמצעות גלי רדיו היוצרים חום וצורבים את הגידול הסרטני, תחת שיקוף של סי.טי - טיפול המיועד לאנשים שמאובחנים בשלב מוקדם של סרטן הריאות או לחולים שאינם מסוגלים מסיבות שונות לעבור ניתוח.
אבלציה בלייזר
אחד הטיפולים המשמשים לצריבה והרס הגידול הסרטני מבוצע באמצעות אבלציה בלייזר (Laser Ablation), ומיועד בעיקר למצבים של הקלה על תסמינים אפשריים של סרטן הריאות, לרבות קוצר נשימה או חסימה של קנה הנשימה או אחת הברוניכאות. הצריבה נעשית בעזרת קרן לייזר שמוחדרת לגוף באמצעות ברונכוסקופ.
אדנוקרצינומה
אדנוקרצינומה (Adenocarcinoma) היא הסוג השכיח ביותר של סרטן הריאות של תאים לא קטנים (NSCLC), המהווה כ-40% מהגידולים מסוג זה. אדנוקרצינומה היא למעשה כינוי גג לגידולים סרטניים מסוגים שונים (כולל סרטן השד, הערמונית והמעי הגס) שמתפתחים מהרקמות התוחמות איברים פנימיים, ובסרטן הריאות היא מתפתחת מתאים בלוטיים של הריאה שאחראים לייצור מוצין (ריר הריאה) במוקדים שונים בהיקף הריאה, לרוב באלבאולי. תאי גידול מסוג זה בלוטיים בצורתם, ונוהגים לייצר נוזל מוקוס. כמחצית מהאדנוקרצינומות בריאות הופכות לגידולים גרורתיים.
אדנוקרצינומה אין-סיטו
אדנוקרצינומה אין-סיטו (Adenocarcinoma in situ) בסרטן הריאות היא סרטן מסוג אדנוקרצינומה שעדיין ממוקד כגידול מקומי, וטרם חדר את ממברנת הבסיס במקום בו נוצר. ברוב המקרים של סרטן הריאות, אדנוקרצינומה אין סיטו תהפוך עם הזמן לחודרנית, אולם ניתוח להסרת הגידול הסרטני בשלבי אבחון מוקדמים עשוי להוביל להעלמותה.
אונה/ אונות הריאות
שתי הריאות בגוף האדם מכילות חמישה מבנים מרכזיים הקרויים 'אונות' (Lobes), שבהם ממוקמות צינוריות הריאה – הברוניכאליות: הריאה הימנית מחולקת ל-3 אונות והריאה השמאלית ל-2 אונות, והיא קטנה יותר ומותירה מקום להכלת הלב. בניתוחים לסרטן הריאות ישנה התייחסות לאונות הריאה, כשישנם ניתוחים המותאמים לכריתה של מקטעים שונים בתוך האונות (כריתת טריז וסגמנטקטומי), וכן קיימים ניתוחים להסרת אונות שלמות (לובקטומי ופנאומקטומי).
אימונותרפיה
מערכת החיסון הטבעית של הגוף, המורכבת מתאי דם לבנים ואורגניזמים ורקמות של מערכת הלימפה, מתפקדת כדי להילחם בזיהומים החודרים לגוף ולסלקם. בשנים האחרונות מפותחות תרופות נגד סרטן במנגנון של אימונותרפיה (Immunotherapy), לרבות כנגד סרטן הריאות – תרופות שמכוונות להפעלה סלקטיבית של מערכת החיסון הטבעית של הגוף כדי שתילחם בגידול הסרטני שמתפשט בגוף. תרופות אלו לרוב משפיעות כעבור 6-4 שבועות, לאחר שמערכת החיסון הטבעית של הגוף משתקמת, ומתחילה לפעול בכוחות עצמה כנגד הגידול הסרטני.
אלבאולי
אלבאולי (Alveoli), ובעברית 'נאדיות הריאה' הוא כינוי לשקיקים זעירים בצורת שלפוחיות, הממוקמים בקצה כל אחד מהברונכיאולות – הענפים שבאונות הריאה. האלבואלי מוקפים בנימי דם זעירים, ובהם מתרחש חילוף הגזים בין הריאות לדם. האלבואולי מהווה לרוב את המקור להתפתחות גידולים סרטניים בריאה מסוג אדנוקרצינומה.
אלקטרוקאוטר
אנגיוגנזיס
אנגיוגנזיס (Angiogenesis) הוא תהליך הצמחת כלי דם חדשים בגוף, ובכל הקשור בסרטן הריאות של תאים לא קטנים, השימוש במונח מתאר טיפולים תרופתיים ביולוגיים 'מעכבי אנגיוגנזה' (Angiogenesis Inhibitors) שמונעים צמיחת כלי דם חדשים המזינים את הגידול, ובסרטן ריאות של תאים לא קטנים – המדובר בתרופות אווסטין וורגטף.
אנדוברונכיאלי
אנדוברוניכאלי (EndoBronchial) הוא האזור בתוך הברוניכאלות – סמפונות הריאה, שבו לרוב מתהווה ומתפתח גידול סרטני בריאות של תאים לא קטנים. בתהליך אבחון סרטן הריאות נהוג לבצע בדיקות אנדוברוניכאליות, למשל אולטרא סאונד אנדוברוניכיכאלי או ביופסיה אנדוברונכיאלית, שמכוונות לבחינת ההתרחשויות באזור זה של הריאות, ובמסגרת הטיפולים בסרטן הריאות – מופנה המטופל לעתים לטיפול קרינה אנדוברוניכאלי הממוקד לאזור זה.
אסבסט
אסבסט (Asbestos) ששימש כחומר בנייה נפוץ במהלך המאה ה-20, הוכח ברבות השנים כחומר מסרטן, והוצא לשימוש בהדרגה במדינות העולם מאז שנות ה-70, ואף הוגדר על ידי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) כמסרטן ודאי בבני אדם. חדירת סיבי אסבסט לדרכי הנשימה בשאיפה הוכחה כגורם לסרטן קרום הריאה (מזותליומה) וכן כגורם סיכון לסרטן הריאות עצמו. בישראל, לפי חוק משנת 2011, האסבסט הפריך מוצא משימוש בהדרגה עד שנת 2021.
בדיקת LDCT
בדיקת LDCT, קיצור של Low-Dose Computed Tomography – כלומר סי.טי במינון קרינה נמוך, היא בדיקה שפותחה לאיתור מוקדם של סרטן הריאות באמצעות סי.טי ספיראלי (פרוסתי), ונבחנת בשנים האחרונות במסגרת מחקרים כבדיקת סקר לסרטן הריאות. השימוש בבדיקת LDCT כבדיקת סקר כיום שנוי במחלוקת: יש שקבעו כי היא יעילה באיתור מוקדם של גידולים בריאות למעשנים בהווה או בעבר בגילי 55 עד 74 ללא תסמינים של סרטן הריאות, ומנגד יש הקובעים כי היא עלולה להוביל לתוצאות חיוביות שגויות (False Positive) וכרוכה בחשיפה מסוכנת לקרינה.
בדיקת ליחה
בדיקת ליחה (sputum) ציטולוגית (הקרויה לעתים גם 'ציטולוגיה של הליחה') היא בדיקת מעבדה מיקרוסקופית לאיתור תאים סרטניים בדגימת ליחה שנאספת מהמטופל. במקרה שמאובחנים בדגימה תאים ממאירים, ולא אובחנו סימנים לגידול סרטני בריאות בבדיקת הדמיה כלשהי, המטופל יאובחן עם סרטן הריאות בשלב החבוי (occult stage).
בדיקת סקר
מדינות שונות נוטות להפעיל תכניות לאיתור מוקדם של גידולים סרטניים באמצעות בדיקות בהיקף נרחב המיועדות לאוכלוסיות בסיכון להתפתחות סרטן – בדיקות הקרויות 'בדיקות סקר' (Screening Tests). באשר לסרטן הריאות הועלתה בשנים האחרונות האפשרות לביצוע בדיקת סקר באמצעות סי.טי של הריאות במינון קרינה נמוך למעשנים בהווה או בעבר בגילי 55 עד 74 ללא תסמינים של סרטן הריאות.
הבדיקה שנמצאת כיום בשימוש הנרחב ביותר בעולם כבדיקת סקר היא בדיקת סי.טי ספיראלי (פרוסתי) במינון קרינה נמוך המכונה בעגה המקצועית LDCT. ממצאים באשר ליעילות הבדיקה עדיין מוגבלים ושנויים במחלוקת, ונכון להיום היא אינה כלולה בישראל בסל הבריאות הממלכתי.
ביופסיה
הוצאת מקטע של רקמה לצורך בדיקת מעבדה פתולוגית. ביופסיה מהווה שלב הכרחי באבחנה לקביעת סוג הגידול של סרטן הריאות. כיום נהוג לבצע ביופסיה בהנחיה של הדמיית רנטגן או סי.טי.
ביופסיית מחט עדינה מסוג FNA
דיקור במחט עדינה של הריאה להוצאת דגימת ביופסיה מכונה 'ביופסיית מחט מסוג FNA' (קיצור של Fine-Needle Aspiration). המחט שואבת דגימה של רקמה ו/או נוזל מהאזור בו זוהה הגידול לצורך בדיקת מעבדה פתולוגית. ביופסית מחט מסוג FNA נעשית לרוב לאחר שזוהה בבדיקת הדמיה ממצא החשוד כגידול בחלק החיצוני של הריאות, ובמקרה זה מבוצעת דרך העור שעל קיר בית החזה. כמו כן, השיטה משמשת כדי לברר הימצאותם של תאים סרטניים בבלוטות לימפה הממוקמות בין שתי הריאות.
ברונכוסקופ
ברונכוסקופ (Bronchoscope) הוא אביזר שמאפשר לבצע בדיקת ברונכוסקופיה כחלק מתהליך האבחון של סרטן הריאות, וכדי לשאוב דגימה לצורך בדיקת ביופסיה, ולעתים גם לצורך טיפולים בריאות, לרבות טיפולים לסרטן הריאות, למשל להחדרת קרן לייזר בעת טיפול לצריבת הגידול בלייזר; לצורך החדרת מכשיר להקפאת תאי הגידול (קריופרוב) במסגרת טיפול בקור (קריו-כירורגיה); או לצורך החדרת תומכנים (סטנטים) לפתיחת דרכי אוויר במקרה של היצרות בדרכי הנשימה.
ברונכוסקופיה
בדיקת ברונכוסקופיה (Bronchoscopy) מבוצעת באמצעות ברונכוסקופ כחלק מתהליך האבחון של סרטן הריאות, במטרה לזהות ממצאים חשודים כגידולים בדרכי אוויר גדולים בריאות או כדי לאתר את מקורן של חסימות בדרכי הריאות. הבדיקה מבוצעת לרוב דרך הפה, תחת טשטוש או הרדמה מקומית ומתן חומר מאלחש. ברונכוסקופיה מבוצעת לעתים גם כחלק מהמעקב רפואי אחר חולים בסרטן הריאות, כדי לבחון האם הגידול חזר.
גורם הגדילה של כלי הדם (VEGF)
אחד החלבונים המצויים בזרם הדם הוא גורם גדילה של כלי דם, ובלעז VEGF, קיצור של Vascular Endothelial Growth Factor, המעודד צמיחה ושגשוג של כלי דם חדשים. מאחר ורכיב זה מופרש ביתר בגידולים שונים של סרטן הריאות, הוא מסייע לצמיחת כלי דם שמזינים את הגידול, ומהווה יעד לתרופות ביולוגיות מסוימות לסרטן הריאות מסוג נוגדנים חד שבטיים, הנקשרות לגורם הגדילה וחוסמות את פעילותו וכך גורמות לנסיגת כלי דם מהגידול ומניעת היווצרות כלי דם חדשים המזינים אותו, ותורמות לגוויעתו של הגידול.
גז ראדון
ראדון (Radon) הוא תוצר פירוק של החומר רדיום המצוי בקרקעות ובמי תהום בריכוזים שונים, והופך בהדרגה לגז שנטמע באוויר שאנו נושמים. גז הראדון הוא חסר ריח וצבע, וייחודי בכך שהוא רדיואקטיבי. פליטתו לרוב איטית והדרגתית, ורמות גבוהות של ראדון נמדדות לעתים במבנים שונים ובמרתפים, ואלה נקשרו בשנים האחרונות עם סיכון מוגבר לסרטן הריאות. ראדון נוטה להיצמד לחלקיקי אוויר נשיפים, ולחדור באמצעותם למערכת הנשימה ושם לחשוף תאים בריאות לפעילות רדיואקטיבית ולהשפיע על התפתחות גידול סרטני.
גידול קרצינואידי (Carcinoid Tumor)
סוג לא שכיח של סרטן הריאות של תאים לא קטנים (NSCLC), שבו מאובחנים פחות מ-1% מהחולים, מכונה לעתים 'גידול נוירו-אנדוקריני של תאים גדולים' (Large Cell Neuro-endocrine Tumor) בשל צורתו המאפיינת גידולים סרטניים נוירו-אנדוקריניים.
דיאגנוזה
בהבדל מהתחזית של המחלה – הפרוגנוזה, דיאגנוזה (Diagnosis) היא תיאור האבחנה של המחלה בפועל אצל המטופל, ובסרטן הריאות נקבעת הדיאגנוזה על פי סוג הגידול הסרטני ושלב האבחנה.
דיאתרמיה
אחד הטיפולים האפשריים לגידולים סרטניים במצבים מסוימים הוא טיפול צריבה בחום, הקרוי גם 'דיאתרמיה' (Diathermy) או אלקטרוקאוטר (Electrocautery). זהו אחד הטיפולים מסוג אבלציה, וניתן באמצעות מכשיר הצורב את הגידול הסרטני. בסרטן ריאות של תאים לא קטנים, הטיפול מבוצע לרוב על ידי צריבה של הגידול בגלי רדיו. דיאתרמיה משמשת לעתים גם בניתוח להוצאת הגידול הסרטני, לצריבת כלי דם מדממים.
דיספנואה
דיספנואה (Dyspnoea) הוא מינוח רפואי שמתאר קשיי נשימה ותחושה סובייקטיבית של קוצר נשימה כתוצאה ממצבים רפואיים שונים, ועשוי להוות את אחד התסמינים של סרטן הריאות.
הברשה ברוניכאלית
תהליך 'הברשה ברונכיאלית' (bronchial brushing) הוא תהליך המבוצע באמצעות ברונכוסקופ, במסגרתו דוגם הרופא תאים הממוקמים בשכבות הפנימיות של דרכי הריאות באמצעות מברשת קטנה.
הדמיית MRI
בדיקת הדמיה באמצעות MRI (קיצור של Magnetic Resonance Imaging) מאפשרת סריקה גופנית ממוקדת של הרקמות הרכות באזור מסוים בעזרת קרני רדיו ותוך שימוש בשדות אלקטרומגנטיים, ונחשבת לבדיקה בטוחה בהשוואה לבדיקות רנטגן וסי.טי, מאחר ואינה מערבת קרינה רדיואקטיבית. בקרב אנשים עם סרטן הריאות בשלבים מתקדמים נעשה שימוש בבדיקה זו כדי לאבחן גרורות של הגידול הסרטני שהתפשטו למערכת העצבים המרכזית – למוח ולחוט השדרה.
הדמיית PET
בדיקת הדמיה באמצעות PET (קיצור של Positron Emission Tomography) מאפשרת סריקה ממוקדת של אזור מסוים על ידי איתור חומר רדיואקטיבי שמוזרק לגוף בכמות קטנה ונספג בתוך הגידול הסרטני. איתור החומר נעשה באמצעות מכשיר סי.טי, ולכן הבדיקה קרויה גם PET/CT. בסרטן הריאות מאפשרת הבדיקה לקבוע בשלב האבחון האם הגידול הסרטני התפשט לבלוטות לימפה ולאזורים אחרים בגוף.
הוספיס
הוספיס (Hospice) הוא מסגרת המאפשרת טיפול תומך לחולים שאובחנו כסופניים בשלב האחרון לחייהם ותמיכה בקרובי משפחותיהם. בישראל יש מיעוט של מסגרות לטיפולי הוספיס באשפוז, אולם קופות החולים מפעילות שירותי הוספיס בית לתמיכה בחולים סופניים בבתיהם. לפי ההגדרות הרפואיות, הוספיס מיועד למצבים בהם המטופל אובחן רפואית עם תוחלת חיים צפויה של עד שישה חודשים.
החלמה
החלמה היא מצב רפואי המוגדר כהיעלמותה של מחלה, ובסרטן כהיעלמותו של הגידול הסרטני בצורה מוחלטת, על פי בדיקות רפואיות שונות, לרוב כתוצאה מתגובה מלאה לטיפול. ברוב המקרים גם החלמה מלאה במחלות סרטן טומנת את הסיכון לחזרה של הגידול הסרטני, ולרוב נותרים שרידים מהגידול בגוף שלא ניתן לאתרם בבדיקות. בחקר הסרטן מקובל להגדיר החלמה כהישרדות חמש שנים לאחר האבחנה (Five Year Survival), ובסרטן הריאות, באופן כללי, שיעורי החלמה על פי הגדרה זו נמוכים יחסית, ועומדים על 10% כעבור חמש שנים וכ-5% כעבור עשר שנים מהאבחנה.
המופטיזיס
המופטיזיס (Haemoptysis) היא מצב של דם בליחה/ שיעול דמי, למעשה הוצאת דם שמקורו בדרכי הנשימה, ומהווה את אחד התסמינים של סרטן הריאות, וסימן אזהרה משמעותי בעל ערך ניבוי גבוה לנוכחות גידול סרטני בריאות. המצב עלול להיגרם לעתים כתוצאה משבירה של כלי דם קטנים שמקיפים את רקמת הריאות במקומות שונים, ובמקרים רבים אינו משמעותי, למשל במצבים של זיהומים הפוגעים בדרכי הנשימה העליונות כמו שפעת וברונכיטיס. בסרטן הריאות הוא נגרם כתוצאה משבירת כלי דם על רקע התפשטות הגידול הסרטני.
המתנה ומעקב
טיפול 'המתנה ומעקב' ובלעז: Watchful Waiting – הוא כינוי לטיפול שמוצע במצבים מסוימים ונדירים ביותר של סרטן הריאות מסוג NSCLC, כשלא מומלץ לבצע טיפול אקטיבי כלשהו כנגד הגידול הסרטני, ומומלץ על המתנה ומעקב הדוק אחר התפשטות הגידול, עד לשינוי כלשהו בתסמינים. בקרב חולים קשים שאצלם אובחן גידול בשלב מתקדם וגרורתי – המתנה ומעקב הוא למעשה טיפול פליאטיבי תומך בסוף החיים.
הקרנות CHART
לחולים עם סרטן ריאות של תאים לא קטנים מומלצים לעתים טיפולי הקרנות מסוג הקרוי בעגה המקצועית CHART (קיצור של Continuous Hyperfractionated Accelerated RadioTherapy) – טיפול הניתן מספר פעמים ביום (Hyperfractionated), לרוב שלוש פעמים ובהפרש של שש שעות בין טיפול לטיפול ולמשך 3 שבועות, כולל במהלך סופי שבוע, וזאת לצורך קיצור התקופה הכוללת של טיפול ההקרנה.
הטיפול ניתן בקרניים בעלות אנרגיה גבוהה המכוונות להרוס את הגידול באופן ממוקד, תוך נזק קטן ככל האפשר לתאים בריאים מסביב. מספר מחקרים הראו כי בקרב חולים עם סרטן מסוג NSCLC שהגידול הסרטני אצלם אינו מאפשר ניתוח, הקרנות בשיטת CHART יעילות יותר מההקרנות בשיטה המסורתית.
התאלות האצבעות
מצב רפואי הקרוי 'התאלות האצבעות' ובלעז Finger Clubbing או Digital Clubbing מבטא שינויים באצבעות כף היד, ולרוב התרחבות והתנפחות האצבעות וקצות כף היד, ועלול להוות את אחד התסמינים של סרטן הריאות, אולם עשוי להעיד על מצבים רפואיים רבים אחרים, לרבות ברונכיאקטזיס, שחמת הכבד ומום לב מוד כחלוני.
חלבונים הקשורים לסרטן הריאות:
חלבון ALK
חלבון ALK (קיצור של Anaplastic Lymphoma Kinase) שנוצר על ידי גן בעל אותו שם, הוא חלבון שמעורב בצמיחה של סרטן והן בצמיחת כלי דם שמזינים את הגידול. פגם/מוטציה בגן/חלבון ALK מזוהה בקרב 2% עד 7% מהחולים בסרטן ריאות מסוג NSCLC. מחקרים בשנים האחרונות הציגו יעילות גבוהה לטיפולים תרופתיים מתקדמים המיועדים ספציפית לבעלי פגם זה בתרופות זיקדיה וקסאלקורי.
חלבון CTLA-4
חלבון/קולטן CTLA-4 (קיצור של Cytotoxic T-Lymphocyte associated Antigen 4) המסומן לעתים גם כחלבון CD152, הוא חלבון המתווך תגובות של המערכת החיסונית בגוף, המצוי על גבי תאי המערכת החיסונית מסוג לימפוציטים, ופועל להחלשת המערכת החיסונית. בטיפול בסרטן הריאות של תאים לא קטנים, התרופה ירבוי נקשרת לחלבון זה וחוסמת את פעילותו, באופן שמעורר את המערכת החיסונית הטבעית לתקוף את תאי הגידול הסרטני ולהשמידם.
חלבון EGFR
חלבון EGFR (קיצור של Epidermal Growth Factor Receptor, קולטן פקטור גדילה אפידרמלי) הוא קולטן המצוי על פני השטח של תאים שונים בגוף, ומעורב בפעולות שונות, לרבות בייצור בלוטות החלב אצל נשים. מוטציה בגן/חלבון EGFR, הגורמת לייצור יתר של החלבון או לפעילות יתר שלו, יוחסה כאחד הגורמים המאפיינים גידולים סרטניים שונים, לרבות סרטן ריאות מסוג קרצינומת תאי הקשקש, סוגים של סרטן ראש-צוואר וסרטן המוח מסוג גליובלסטומה. מחקרים זיהו את המוטציה בקרב 17% מהאוכלוסייה במדינות מערביות. כיום קיימים טיפולים ביולוגיים חדשניים לסרטן הריאות שיעילים ספציפית לאנשים חיוביים למוטציה בגן/חלבון זה בתרופות טרסבה, אירסה וג'יוטריף.
חלבון K-RAS
חלבון/גן מסוג K-RAS (ובשמו המלא Kirsten Rat Sarcoma Viral Oncogene Homolog) הוא חלבון החיוני לפעולות איתות (signaling) של תאים בגוף. מוטציה בגן נקשרה עם סוגים שונים של סרטן, ובייחוד סרטן המעי הגס, וקיומה משמש אינדיקציה לתגובה נמוכה לטיפולים ביולוגיים מסוימים. בסרטן הריאות של תאים לא קטנים, איתור מוטציה זו כאינדיקציה לבחירת הטיפול התרופתי הביולוגי המתאים עדיין מצוי בשלבי מחקר. שכיחות המוטציה בקרב חולי סרטן הריאות של תאים לא קטנים נעה במחקרים שונים בין 7% ל-25% ומעלה.
חלבון PD-1
חלבון/קולטן PD-1, ובשמו המלא Programmed Death Receptor 1 הוא קולטן המצוי על גבי תאי מערכת החיסון של הגוף ומעורר במצבים מסוימים תהליך של השמדה עצמית (אפופטוזיס). תאים של גידולים סרטניים נוטים להתחבר לחלבון להוביל להשמדה של תאי המערכת החיסונית הטבעית של החולה. בשנים האחרונות פותחו תרופות ביולוגיות מתקדמות שחוסמות את החלבון, באופן שאינו מאפשר לתא הגידול הסרטני להיקשר אליו, ומונע את השמדת המערכת החיסונית. בחלבון PD-1 שני עוגנים הקרויים 'ליגאנדים' – האחד קרוי PD-L1 ואחראי ל-80% מהקישור והשני קרוי PD-L2 ואחראי ל-20% מהקישור. תרופות ביולוגיות שונות נגד סרטן פותחו בשנים האחרונות לחסימת אחד הליגאנדים או לחסימה של שני הליגאנדים באופן מלא, כדי למנוע את הרס תאי מערכת החיסון הטבעית של הגוף, ולאפשר לה להתמודד עם הגידול הסרטני, ובסרטן הריאות של תאים לא קטנים המדובר בתרופות אופדיבו וקיטרודה.
חלבון p63
חלבון מסוג p63 מקודד על ידי גן המסומן באותיות TP63, ואיתורו של החלבון בדגימות של הגידול שהוצאו בביופסיה באמצעות ברונכוסקופ עשוי להוות אינדיקציה לסרטן ריאות של תאים לא קטנים מסוג קרצינומת תאי הקשקש, ולהבדילו מסרטן ריאות של תאים קטנים ומסרטן ריאות של תאים לא קטנים מסוג אדנוקרצינומה.
חלבון TTF1
חלבון מסוג TTF1, קיצור של Thyroid Transcription Factor-1 - גורם שעתוק בלוטת התריס 1, שיש לו קיצורים נוספים – NKX2-1 ו-38-kD, הוא חלבון המצוי לרוב בתאי הריאה ובלוטת התריס. בדגימות של הגידול שהוצאו בביופסיה באמצעות ברונכוסקופ עשוי החלבון לסייע באבחון סרטן ריאות של תאים קטנים ומסרטן ריאות של תאים לא קטנים מסוג אדנוקרצינומה, וכן במצבים מסוימים לתרום לתהליך האבחנה של סוגים נדירים של קרצינומות נוספות של הריאה.
חלבון VEGF
חלבון המצוי על גבי מעטפת של תאים מסוימים בגוף ומעודד הצמחת כלי דם חדשים. ישנן תרופות ביולוגיות מתקדמות מסוימות שפותחו כנגד סרטן ריאות של תאים לא קטנים, המסוגלות לחסום את פעילות החלבון וכך למנוע הצמחת כלי דם חדשים שמזינים את הגידול, לרבות התרופה אווסטין שפועלת במנגנון של נוגדן חד שבטי והתרופה ורגטף הפועלת במנגנון של מעכב אנגיוני משולש כנגד שלושה חלבונים ובהם VEGF, וכן PDGF ו-FGF.
חלבון ציטוקריאטין 5/6
חלבון מסוג ציטוקריאטין 5/6 ובקיצור CK 5/6 הוא אחד מקבוצת חלבוני הציטוקראטין המצויים בתאי האפיתל – אותם תאים שמהווים שכבת מעטפת חיצונית לאיברים פנימיים בגוף. בדגימות של הגידול שהוצאו בביופסיה באמצעות ברונכוסקופ עשוי החלבון להוות אינדיקציה לסרטן ריאות של תאים לא קטנים מסוג קרצינומת תאי הקשקש, ולהבדילו מסרטן ריאות של תאים קטנים ומסרטן ריאות של תאים לא קטנים מסוג אדנוקרצינומה.
טורקוסקופיה
טורקוסקופיה (Thoracoscopy) הוא טיפול אבחנתי המבוצע באמצעות מכשיר המחובר למקור אור ומצלמה לבדיקת החלל שבין הריאות לקיר בית החזה. המכשיר מוחדר לגוף על ידי חתך זעיר בבית החזה, בהבדל מברונכוסקופיה שמוחדרת לריאות עצמן דרך הפה וקנה הנשימה, ומשמש באופן דומה לאיתור גידולים ולנטילת דגימות ביופסיה. ישנם מצבים של שימוש בטורקוסקופיה גם כטיפול להסרת מקטעים מהמעי, בשלבים מוקדמים של סרטן הריאות. ניתוחים חדשים יחסית מותאמים בשנים האחרונות לחולי סרטן הריאות של תאים לא קטנים בשיטה המכונה VATS או 'טורקוסקופיה' (Video Assisted Thoracic Surgery) – ניתוח המבוצע בשיטה זעיר פולשנית (לפרוסקופית) באמצעות 3-2 חתכים קטנים, במקום בפתיחה מלאה של בית החזה, ובסיוע מצלמת וידאו זעירה שמצלמת את האזור המיועד לכריתה בריאות.
טיפול אדג'ובנטי
טיפול אדג'ובנטי (Adjuvant Therapy) ברפואה הוא טיפול משלים הניתן לאחר טיפול עיקרי כלשהו, שמטרתו להעלות את הסיכויים לריפוי. בסרטן הריאות, מדובר לרוב בתוספת של טיפול תרופתי או בהקרנות לאחר ניתוח, ומטרתו המרכזית להפחית את הסיכון לחזרה של הסרטן. לפי הקווים המנחים המקובלים, טיפול בתרופות כימותרפיות לסרטן הריאות מומלץ לאחר ניתוח לחולים בשלבים IIA, IIB של שלב 2 ו-IIIA של שלב 3 של סרטן הריאות של תאים לא קטנים, וטיפול בהקרנות מומלץ לאחר שלב IIIA של שלב 3 במצבים מסוימים, וככלל לא מומלץ כטיפול אדג'ובנטי בשלבים 1 ו-2.
טיפול הוליסטי
הגישה ההוליסטית ברפואה (Holistic Medicine) לטיפול בסרטן משלבת מומחים מתחומים שונים כדי לאפשר למטופל תמיכה מקיפה בתחומים נרחבים בחייו. גישות חדשות בטיפול בסרטן הריאות מבקשות ליישם טיפולים הוליסטיים בגישה המציבה את החולה במרכז (Patient Centered) ומציעה לו מכוון טיפולים בהיבטי חיים שונים, לרבות טיפולים רפואיים, נפשיים וסוציאליים – להקלה בהתמודדות של המטופל ומשפחתו במחלה.
טיפול משלים
טיפול משלים (המכונה לעתים CAM - קיצור של Complementary and Alternative Therapy) ברפואה הוא טיפול לא סטנדרטי שניתן כתוספת לטיפול הרפואי המקובל. בסרטן הריאות, המדובר בטיפולים ברפואה משלימה בגישות שונות שמוצעות לחולים. לפי עמדת הארגון האמריקאי לרופאי בית חזה, קיימות עדויות שונות ליעילות טיפולים משלימים לחולי סרטן הריאות באמצעות אקופונקטורה (דיקור), תזונה, טיפולי גוף-נפש, פעילות גופנית ועיסוי רפואי, המקלים על תסמיני חרדה, הפרעות במצב רוח, כאב ותופעות הלוואי של הטיפולים ומשפרים את איכות החיים הכוללת.
טיפול נאו אדג'ובנטי
טיפול נאו אדג'ובנטי (Neoadjuvant Therapy) ברפואה הוא טיפול שניתן לפני טיפול עיקרי כלשהו במטרה לשפר את התגובה לטיפול. בסרטן הריאות מוצע במצבים של סרטן מתקדם מקומית טיפול נאו אדג'ובנטי באמצעות תרופות כימותרפיות לפני ניתוח, כדי לצמצם את נפחו של הגידול ולסייע בהוצאתו המלאה מהגוף בניתוח. לעתים כולל הטיפול הנאו אדג'ובנטי גם טיפול בהקרנות הקודם לניתוח.
טיפול פוטודינאמי
אחד הטיפולים לסרטן ריאות של תאים לא קטנים הוא 'טיפול פוטודינמי' (PDT, קיצור של PhotoDynamic Therapy) – המשלב קרן לייזר או מקורות אור אחרים יחד עם מתן תרופה שרגישה לאור הקרויה פוטוסנסיטייזר (Photosesitizer) שמוזרקת לדם ונספגת בתאי הגידול הסרטני, וזאת במטרה לבצע הרס ממוקד של תאי הגידול. בסרטן הריאות, הטיפול ניתן כיום עם התרופה 'פוטופרין' הרגישה לאור, ומיועד בעיקר לחולים בסרטן ריאות שמאובחנים בשלב מוקדם, ועדיין נחקר כטיפול לחולים בשלב מתקדם.
טיפול פליאטיבי
טיפול פליאטיבי (Palliative Care), ובעברית 'טיפול תומך', הוא כל טיפול שמטרתו לתמוך במטופל, להקל בתסמיני המחלה ולשפר את איכות חייו, והוא לא מוגדר מראש כטיפול שמטרתו לרפא את המטופל ממחלתו. בסרטן הריאות, כשהגידול מאובחן בשלב מפושט – כל טיפול הוא למעשה טיפול פליאטיבי שמטרתו המוגדרת מראש להקל בתסמיני סרטן הריאות.
טיפול קורטיבי
'טיפול קורטיבי' בעגה הרפואית (Curative Therapy) הוא טיפול שהוביל לתגובה מלאה.
לרינגוספאזם
בביצוע ברונכוסקופיה, במקרים נדירים עלול להיווצר עיוות של שרירי הלוע הגורם לכאבים ובצקות, מצב רפואי הקרוי בלעז לרינגוספאזם (Laryngospasm) העלול להוביל לצורך באינטוביציה – צנרור קנה הנשימה, לצורך פתיחת מעבר חופשי של אוויר אל הריאות ומהן החוצה.
מדיאסטינוסקופיה ומדיאסטינוטומיה
בבדיקה מסוג מדיאסטינוסקופיה (Mediastinoscopy) מוחדר אנדוסקופ לאזור בחלל החזה שבין שתי הריאות (הימנית והשמאלית) הקרוי 'מדיאסטינום' (Mediastinum) ובעברית 'מיצר'. בבדיקה מסוג מדיאסטינוטומיה (Mediastinotomy) מוצאת רקמה מהאזור על ידי פתיחה כירורגית של בית החזה. אזור המדיאסטינום ובלוטות הלימפה הסמוכות לו הוא הראשון אליו עלול להתפשט לרוב גידול סרטני בריאות. בדיקות אלו מסייעות בקביעת הניתוח המתאים לחולים.
מוטציה סומטית
מוטציה סומטית (Somatic Mutation) היא מוטציה גנטית לא מולדת שמתרחשת במטען הגנטי ומועברת לתא אחר במסגרת תהליך החלוקה, וזאת בהבדל ממוטציה תורשתית. עד כה זוהו ברפואה מספר מוטציות סומטיות שעלולות להיות מעורבות בהתפתחות גידולים סרטנים, ובסרטן הריאות נכללות מוטציה בגן/קולטן/חלבון EGFR שנקשרת בעיקר להתפתחות אדנוקרצינומה ומוטציה בגן/חלבון ALK ובגן/חלבון K-RAS.
מוטציה תורשתית
מוטציה תורשתית (Germline Mutation) היא מוטציה גנטית מולדת ומועברת מהורים לצאצאים כהעברה של גן פגום מאחד ההורים במהלך הזיווג המטען הגנטי בזרע ובביצית. עד כה זוהו ברפואה עשרות מוטציות תורשתיות המיוחסות לתאי גידולים סרטניים, לרבות מוטציה בגן המסומן באותיות p53 שעלולה לגרום לגידולים סרטניים שונים, לרבות סרטן הריאות, סרטן שד מוקדם, לימפומה, לוקמיה, סרקומה, סרטן המוח וסרטן בלוטת יותרת הכליה.
מוקוס
מוקוס (Mucus) הוא נוזל עבה שנוצר על ידי הממברנות המקיפות איברים פנימיים שונים בגוף, לרבות הריאות, המכיל אורגניזנמים זרים שחודרים לגוף כמו חיידקים שונים, חלקיקים כימיים וחלקיקי אבק. המוקוס בריאה מופרש לעתים החוצה בצורת ספוטום – ליחה.
מזותליומה
סרטן קרום הריאה ובלעז 'מזותליומה' (Mesothelioma) הוא סרטן השונה מסרטן הריאות, ומקורו בתאי הקרום המצפה איברים פנימיים באזור בית החזה הקרוי מזותליום (Mesothelium) – מהקרום המצפה את הריאות הקרוי צדר, ואז שם המחלה Pleural Mesothelioma, או מהקרום המצפה איברים באזור הבטן הקרוי צפק. סרטן קרום הריאה נקשר בשנים האחרונות בחשיפה לאסבסט ושאיפתו דרך הריאות. לפי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, בישראל מאובחנים מדי שנה כ-50 חולים במזותליומה.
מחלת COPD
המחלה COPD ובשמה המלא 'מחלת ריאות חסימתית כרונית' (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) היא מחלה כרונית של הריאות שמתבטאת בקשיי בנשימה וקוצר נשימה במאמץ, צפצופים בנשימה ושיעול חזק עם ליחה לאורך זמן – ברונכיטיס כרונית, המיוחסת לעישון סיגריות וחשיפה לזיהום אוויר, ומהווה כשלעצמה גורם סיכון להתפתחות סרטן הריאות.
מעכבי אנגיוגנזה
קיימים מספר נוגדנים חד שבטיים המכוונים למנוע צמיחת כלי דם שמזינים את הגידול הסרטני. קבוצה זו קרויה בשם המדעי 'מעכבי אנגיוגנזה' (angiogenesis inhibitors) – תרופות שמעכבות את תהליך ה'אנגיוגנזה' (angiogenesis) של צמיחת כלי דם המזינים את הגידול הסרטני. קבוצה זו כוללת תרופות ביולוגיות מתקדמות המשמשות כטיפול לגידולים סרטניים שונים, ובסרטן הריאות של תאים לא קטנים את התרופה אווסטין.
נוגדן מונוקלונלי
נוגדן מונוקלונלי (Monoclonal Antibody, mAb) ובעברית 'נוגדן חד שבטי' הוא נוגדן המיוצר כשיבוט (clone) של תא יחיד של מערכת החיסון. נוגדנים המיוצרים כנגד אנטיגנים מסוימים מסוגלים לבלום את התפתחותם של תאים סרטניים. קבוצת תרופות זו משמשת כיום כטיפול לא רק כנגד סרטן, אלא למגוון מצבי תחלואה נוספים, לרבות דלקות מפרקים אוטואימוניות, וכוללת את התרופה אווסטין שרשומה לסרטן ריאות של תאים לא קטנים והתרופה ארביטוקס שיעילותה למחלה נחקרת.
ניתוחים לסרטן הריאות של תאים לא קטנים:
כריתת טריז
כריתת טריז (Wedge Resection) הוא סוג של ניתוח שנהוג במקרה של אבחון סרטן ריאות של תאים לא קטנים בשלב מוקדם מאוד, ומבוצע על ידי כריתת חלק קטן מאוד מהריאות דמוי טריז שבתוך אחת מאונות הריאה. הניתוח מקובל גם במצבים בהם תפקוד הריאות אינו מאפשר כריתת אונת ריאה שלמה.
לובקטומי
ניתוח לובקטומי (Lobectomy) הוא ניתוח של סרטן ריאות של תאים לא קטנים, שבמהלכו מוסרת אונת ריאה אחת בשלמותה – מתוך חמש האונות של הריאה (3 אונות בריאה הימנית ו-2 בריאה השמאלית).
פנאומקטומי
ניתוח פנאומקטומי (Pneumectomy) הוא הניתוח הגדול ביותר המבוצע לחולים בסרטן ריאות של תאים לא קטנים, לרוב בשלבים מתקדמים יותר, המערב כריתה של ריאה אחת בשלמותה – הריאה הימנית או הריאה השמאלית.
סגמנטקטומי
ניתוח סגמנטקטומי (Segmentectomy) הוא ניתוח שנהוג במקרה של סרטן ריאות של תאים לא קטנים שאובחן בשלב מוקדם, והוא מבוצע על ידי כריתת חלק קטן עד בינוני מהריאות – סגמנט – בתוך אחת מאונות הריאה.
טורקוטומי
ניתוח טורקוטומי (Thoracotomy) הוא ניתוח הכולל פתיחה של בית החזה. במסגרת הניתוח, מומחה לכירורגית לב ובית חזה מבצע לרוב חתך לאורך צד בית החזה וחותך את הצלעות לשניים כדי להשיג גישה לריאות.
סטנט ריאתי
סטנט (Stent) ובעברית תומכן הוא אביזר מלאכותי המשמש כדי לתמוך בצינורות פנימיים בגוף שנסתמו או נפגעו. לצד תומכן לפתיחת כלי דם סתומים, ישנם תומכנים ריאתיים (Pulmonary Stents) שמוחדרים לעתים למעביר האוויר בריאות כדי לפתוח מצבים של היצרות דרכי נשימה בעקבות התפשטות הגידול הסרטני. תומכנים ריאתיים ברובם בעלי מסגרת מתכתית דמויית מטריה מקופלת, מוחדרים לדרכי האוויר באמצעות ברונכוסקופ בהרדמה כללית, ונפתחים בתוך איברי הריאות כדי להרחיבם. בשנים האחרונות פותחו תומכנים ריאתיים מתקדמים המצופים בחומרים מיוחדים שמאפשרים זרימה תקינה של ריר המופרש מהריאות (מוקוס).
סיליה
סיליה (Cilia) הוא הכינוי לשערות זעירות (מעין ריסים) שמצויות בדרכי האוויר בריאות ונעות לכיוון הפה, כשהן מסננות החוצה מהגוף חלקיקים זרים שנשאפים דרך הנשימה. בסרטן ריאות מסוגים מסוימים תאי סיליה מוחלפים במקרים רבים על ידי תאים קשקשיים ממאירים, וכך מאבדות הריאות את יכולת ההגנה מפני מזהמים, והמטופל חשוף לסיכון מוגבר לחדירת זיהומים דרך הנשימה.
סיליקה גבישית
הסיליקה הגבישית (Silica או Silicon Dioxide) היא תרכובת כימית הקרויה גם 'צורן דו חמצני' המשמשת בתעשיות שונות, לרבות זכוכית וקרמיקה, כדוריות סיליקה ג'ל סופגות לחות הנלוות לנעליים ובגדים, וכן מצויה בגירים שנעשה בהם בעבר שימוש נרחב בבתי הספר. חשיפת יתר לסיליקה גבישית ושאיפתה לריאות עשויה להוביל ל'סיליקוזיס' (אבקת הריאות), מחלה המתבטאת בדלקתיות, וכן הוכחה כגורם סיכון לסרטן הריאות.
סינדרום פאראנאופלסטי
סינדרום פאראנאופלסטי (Paraneoplastic Syndrome) הוא תסמונת שנגרמת כתוצאה מהפרשה של הורמונים על רקע התפתחות גידול סרטני בגוף. קיימים מספר סינדרומים פאראנאופלסטיים שנקשרו לסוגים שונים של סרטן, ואילו ביחס לסרטן הריאות, סינדרום קושינג נקשר בין השאר להפרשת יתר של הורמוני ACTH על רקע סרטן ריאות של תאים קטנים, סינדרום SIADH עשוי להיגרם על רקע הפרשת הורמון הוזופרסין בעקבות סרטן ריאות של תאים קטנים, היפרקלצמיה עשויה להיגרם בעקבות הפרשת הורמונים על רקע סרטן הריאות מסוג קרצינומת תאי הקשקש, סינדרום קרצינואיד עלול להיגרם על ידי הפרשת סרוטונין/ ברדיקינין על רקע סוגים שונים של סרטן ריאות קרצינואידי של תאים לא קטנים, וכן ידוע על סינדרומים נוספים שעשויים להיגרם על רקע סרטן הריאות כסינדרומים פאראנאופלסטיים, לרבות פולימיוזיטיס, סינדרום LEMS (סינדרום מיאסטני למברט איטון) הגורם לנוקשות וחולשה בשרירים ולעייפות ואכאנטוזיס ניגריכאנס (שמתבטא באזורי עור כהים במיוחד בצוואר ובבית השחי).
סמפונות וסמפוניות
צינוריות/ענפי קנה הנשימה הם אלו שבהם עובר האוויר עד שמגיע לנאדיות – שלפוחיות האוויר הקטנות. שני הענפים המרכזיים שמתפצלים מקנה הנשימה (Trachea או Windpipe) לשתי הריאות (השמאלית והימנית) מכונים סמפונות (Bronchi), ואלו מתפצלים בהם לצינוריות אוויר קטנות יותר בחמשת אונות הריאה ששמן סמפוניות (Bronchioles או Bronchioli), אשר מתחברות לנאדיות. תאי המעטפת של צינוריות אלו מהוות במקרים רבים מקור להתפתחות של גידולי סרטן הריאות.
ספוטום
ספוטום (Sputum), הקרוי בלעז גם Phlegm או כיח/ ליחה בעברית הוא ביטוי לליחה שמקורה בריאות – מוקוס, שמופרשת החוצה מהגוף בשיעול. בדיקת ספוטום שבמהלכה נבחנת הליחה תחת מיקרוסקופ נעשית במסגרת תהליך האבחון של סרטן הריאות כדי לבחון האם היא מכילה תאים ממאירים.
סריקת עצמות
בדיקת סריקת עצמות (Bone Scan) מבוצעת בהזרקת חומר רדיואקטיבי לווריד, שזורם דרך הדם לעצמות, ונקלט בתאים בעלי פעילות מטבולית חריגה – דהיינו תאים סרטניים, ובהמשך הדמיה במצלמה מיוחדת שמזהה אזורים בעצמות בהם יש פעילות סרטנית, הקרויים בעגה המקצועית "נקודות חמות" (Hot Spots). בסרטן הריאות, הבדיקה משמשת כדי לבחון את האפשרות של התפשטות הגידול לעצמות. מקרב המטופלים עם סרטן ריאות מפושט, ב-30% עד 40% מהמקרים מתפתחות גרורות לעצמות.
סרטן חוץ ריאתי של התאים הקטנים
אחד הסוגים הנדירים של סרטן הריאות של תאים קטנים קרוי 'סרטן חוץ ריאתי של התאים הקטנים' (EPSCC, קיצור של Extrapulmonary Small Cell Carcinoma), שמאובחן במקרים שבהם גידול סרטני של התאים הקטנים (S) שחודר לריאה החל להתפתח באתר מחוץ לריאה – בייחוד ברחם, ערמונית, כבד, לבלב, מערכת העיכול או שלפוחית השתן. לחולים ניתן לרוב טיפול המקובל בסרטן הריאות של תאים קטנים. במקרים בהם גידול סרטני של התאים הקטנים שחודר לריאות החל להתפתח בעור, המחלה מכונה גם 'קרצינומת תאי מרקל' (Merkel Cell Carcinoma), והיא מהווה סוג נדיר ואגרסיבי של סרטן העור.
סרטן ריאות חוזר
במקרים בהם סרטן הריאות טופל ונמצא שהגידול נעלם, הוא עלול לחזור בשלב המעקב הרפואי אחר המחלה – הן בריאות עצמן והן באזורים אחרים בגוף, בייחוד במוח, ובסיכויים נמוכים יותר בכבד ובעצמות. במקרים אלו מכונה המחלה 'סרטן הריאות חוזר' (Recurrent Lung Cancer). הסיכון לתמותה מסרטן ריאות חוזר גבוה משמעותית מהסיכון באבחנה ראשונית של סרטן.
סרטן ריאות משולב של התאים הקטנים
אחד הסוגים הקשים יותר של סרטן ריאות קרוי 'סרטן ריאות משולב של התאים הקטנים' או בלעז Combined Small Cell Lung Carcinoma או בקיצור c-SCLC, ומשלב למעשה גידול המורכב מתאים של אחד הסוגים של סרטן ריאות של תאים לא קטנים, לרוב קרצינומת תאי הקשקש או אדנוקרצינומה, בשילוב תאים של סרטן ריאות של תאים קטנים.
סרטן ריאות משני
סרטן ריאות משני (Secondary Cancer in the Lung, הקרוי גם סרטן ריאות מטסטטי, Metastases) מוגדר במקרים בהם הגידול הסרטני הראשוני התפתח באזור אחר בגוף, ובהמשך נע בגוף דרך מחזור הדם או בלוטות הלימפה, ופיתח גרורה בריאות. מספר סוגים של סרטן עלולים לשלוח גרורות לריאות, ובייחוד שכיחים סרטן השד, סרטן המעי, סרטן הכליה, סרטן האשכים, סרטן שלפוחית השתן, סרטן העור מסוג מלנומה, סרטן בעצמות וסרטן ברקמות הרכות (סרקומה).
פיברוזיס ריאתי
הצטלקות של רקמת הריאות המכונה ברפואה 'פיברוזיס ריאתי' (Pulmonary Fibrosis או בקיצור PF) נגרמת כתוצאה מפגיעה ברקמת הריאה הגורמת לה להיות קשה ועבה יותר, מה שעלול לפגוע בפעילות התקינה של הריאות. פיברוזיס ריאתי מתבטא בתסמינים כגון קוצר נשימה ושיעול, עלול להפוך לכרוני, והוכח כגורם סיכון לסרטן הריאות.
פלאורה
הפלאורה (Pleura) ובעברית: צדר או אדר, היא קרום הריאה – שתי ממברנות שמקיפות כל אחת מחמש אונות הריאות, ומפרידות בינן לבין קיר בית החזה. קרום זה מהווה מקור אפשרי לסרטן קרום הריאה – מזותליומה.
פרוגנוזה
פרוגנוזה (Prognosis) הוא מונח רפואי לתיאור התחזית – התוצאה הצפויה של מחלה, ובמחלות סרטן היא מבטאת את הסיכויים לריפוי ולחזרה של המחלה, ותלויה בדיאגנוזה, ומסומנת לרוב באחוזים. ככלל, סיכויי ההחלמה מסרטן הריאות נמוכים, וההישרדות מהמחלה נמוכה ועומדת על כ-10% כעבור חמש שנים וכ-5% כעבור עשר שנים מהאבחנה.
ציס
המונח 'ציס' (Cis) בסרטן הריאות מהווה קיצור ל'ציספלטין', ומציין טיפול תרופתי כימותרפי המיועד לסרטן הריאות של תאים לא קטנים או לסרטן הריאות של תאים קטנים באמצעות 'כימותרפיה מבוססת פלטינום' בשילוב של התרופה 'ציספלטין' (Cisplatin) עם תרופה אחרת, כטיפול רגיל, אדג'ובנטי או נאו אדג'ובנטי בהתאם למצב הרפואי.
הקואליציה העולמית לסרטן הריאה (GLCC)
גוף זה, ובשמו המלא: Global Lung Cancer Coalition, הוא ארגון בינלאומי המאגד ארגוני חולים בסרטן הריאות מ-35 מדינות ברחבי העולם, לרבות ישראל, במטרה לעודד מודעות למחלה, להפחית את הסטיגמה שמייחסת את המחלה לעישון בלתי מבוקר, להעצים חולים בסרטן הריאות ולקדם את הטיפול והעזרה המוצעים לחולים.
קו טיפול
במחלות שונות, לרבות בסרטן, נהוג לסווג את הטיפולים השונים המוצעים לחולים בהתאם לקווי טיפול, על פי ממצאים על תועלת הטיפולים, כשקו טיפול ראשון (First Line Treatment) הוא הטיפול הראשון הניתן למחלה, ובמקרה של מיצוי הטיפול או כישלונו על רקע התפתחות תופעות לוואי קשות או סבילות לטיפול – עובר המטופל לקו טיפול שני (Second Line Treatment) ושלישי (Third line treatment). הכנסת תרופות לסרטן בישראל לסל הבריאות הממלכתי נעשית על פי הגדרה של קו הטיפול המיועד לתרופה, ומאפשרת קבלת תרופה דרך הסל לעתים רק בקו טיפול מתקדם, לאחר מיצוי קווי טיפול קודמים.
קרבו
המונח 'קרבו' (Carbo) בסרטן הריאות מהווה קיצור ל'קרבופלטין', ומציין טיפול תרופתי כימותרפי המיועד לסרטן הריאות של תאים לא קטנים או לסרטן הריאות של תאים קטנים באמצעות 'כימותרפיה מבוססת פלטינום' בשילוב של התרופה 'קרבופלטין' (Carboplatin) עם תרופה אחרת, כטיפול רגיל, אדג'ובנטי או נאו אדג'ובנטי בהתאם למצב הרפואי.
קריו-כירורגיה
טיפולים בשיטת 'קריו-כירורגיה' (Cryosurgery) הקרויים גם 'קריו תרפיה' (Cryotherapy) הם טיפולים בקור המוצעים כנגד גידולים קטנים של סרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים במצבים מסוימים, ובעיקר כשנגרם נזק לקנה הנשימה וקוצר נשימה, למטרת הרס הגידול הסרטני תוך הקפאתו. בטיפול המבוצע בהרדמה כללית מוחדר לריאות מכשיר המשמש להקפאת תאי הגידול בשם 'קריופרוב' (Cryoprobe), תחת שיקוף של אולטרה סאונד או MRI. המחדיר דרך שפופרת חנקן נוזלי (Liquid Nitrogen) להקפאת הגידול. טיפולים בשיטה זו הוכחו כיעילים גם כנגד גידולים סרטניים נוספים, לרבות סרטן העור בשלבים מוקדמים, רטינובלסטומה (סרטן שפוגע ברשתית המאובחן לרוב בילדות) וגידולים ראשוניים בצוואר הרחם.
קרצינומה
קרצינומה (Carcinoma) היא כינוי גג לסוגים שונים של גידולים סרטניים שמקורם ברקמה העוטפת איברים פנימיים וחיצוניים בגוף המכונה 'רקמת האפיתל' (Epithelial Tissue). בסרטן הריאות, הרוב המוחלט של הגידולים הסרטניים (כ-98%) הן קרצינומות.
סוגים של קרצינומות של הריאות:
קרצינומה פלאומורפית (Pleomorphic Carcinoma)
סוג נדיר של סרטן ריאות של תאים לא קטנים המערב קרצינומה של תאים גדולים בשילוב עם קרציומה של תאי כישור (spindle cells) בעלי מראה ייחודי, והיא מהווה 0.1% עד 0.4% מכלל מקרי סרטן הריאות.
קרצינומת ריאה מסוג בלוטת רוק (Salivary Gland-type Lung Carcinoma)
סוג נדיר של סרטן ריאות של תאים לא קטנים, הנחשב לאלים יותר ופחות מגיב לטיפולים כימותרפיים, ומסווג לשני תתי סוגים: 'קרצינומה מסוג Adenoid Cystic' ו'קרצינומה מסוג Mucoepidermoid'. גידולים אלה מהווים כ-0.1% עד 0.2% מכלל הגידולים הסרטניים בריאות.
קרצינומת תאי הקשקש (Squamous Cell Carcinoma)
קרצינומה של תאי הקשקש מהווה כ-25% עד 30% מגידולי סרטן הריאות של תאים לא קטנים, ומאובחנת בקרב רבים מהמעשנים הכבדים שלוקים בסרטן הריאות. גידולים מסוג זה מתחילים להתפתח בסמפונות, ותאיהם נראים רזים ושטוחים, במבנה הדומה לקשקשי דג. סוג זה קרוי לעתים גם 'קרצינומה אפידרמואידית של הריאות' (Epidermoid Carcinoma), ועלול לפתח גרורות לאזורים שונים בגוף, לרבות העצמות, בלוטות האדרנל, הכבד, האשכים והמוח.
קרצינומת תאים גדולים (Large Cell Carcinoma)
סוג של סרטן ריאות של תאים לא קטנים המאופיין בתאי גידול עגולים גדולים, להם גרעין גדול ונוזל תוך תאי בכמות גדולה, והתפתחותם יכולה להתחיל ממספר אזורים בריאות. סוג זה מכונה לעתים גם 'קרצינומה בלתי ממוינת של סרטן הריאות' (Undifferentiated Carcinoma), ומהווה כ-10% מכלל סוגי סרטן הריאות.
קשרית ריאתית
קשריות ריאתיות או נודולות ריאתיות (Lung Nogdules) הם גושים בריאה שגודלם עד 3 ס"מ, המאובחנים בבדיקות הדמיה שעשויים להיות גידולים שפירים או ממאירים (סרטניים). ממצא של קשרית ריאתית בודדת (Solitary Pulmonary Nodule) בבדיקת הדמיה של הריאה היא ממצא שכיח שמופיע בכ-0.2% מצילומי הרנטגן של הריאות ובכ-1% מבדיקות סי.טי של הריאות, ועשוי להעיד על גידול שפיר ללא משמעות קלינית או לחילופין להצביע על גידול סרטני. הקשריות הריאתיות נחלקות לשלושה על פי צפיפות הרקמה:
- קשריות סולידיות (Solid Nodules)
- קשריות בעלות צפיפות של זכוכית חול (Ground Glass Opacification Nodules) הקרויות בקיצור GGO ולעתים גם GGN – הן קשריות בעלות מבנה המאופיין בצפיפות דקה.
- קשריות סמי-סולידיות (Semi-Solid Nodules או Part-Solid) שחלקן סולידיות וחלקן בעלות צפיפות של זכוכית חול.
קשריות מסוג GGO בעלות הסיכון הגבוה ביותר להיות ממאירות (סרטניות), אולם גם עם הסיכויים הטובים ביותר לריפוי מלא לאחר ניתוח, בהשוואה לקשריות סולידיות וסמי-סולידיות ממאירות, שסיכויי הריפוי שלהן נמוכים יותר.
רדיותרפיה מניעתית
לחולים עם עם תגובה טובה לטיפולים התרופתיים לסרטן ריאות של תאים קטנים מומלץ לעבור טיפולים מניעתיים בהקרנות – רדיותרפיה מניעתית (Preventive Radiotherapy) – לאזור המוח, שמאפשרים לצמצם את הסיכון להתפשטות של הגידול לעבר המוח. טיפולים אלה מסומנים גם בקיצורים הרפואיים PCI (קיצור של Prophylactic Cranial Irradiation) או PCR (קיצור של Prophylactic Cranial Radiotherapy), ולפי הנחיות איגוד האונקולוגים האמריקאי כוללים עשרה טיפולים יומיים בקרינה של 25 Gy (קרינת גמא).
ריאות
הריאות (Lungs) הן זוג של איברים בגופם של בעלי חיים מפותחים ובכללם בני אדם, הכוללים את איברי הנשימה העיקריים, ומורכבים מריאה ימנית וריאה שמאלית. תפקידם העיקרי לשאוף אוויר מבחוץ ולסנן חמצן המשמש מקור חיוני להתפתחות ולחיים, ונישא דרך תאי הדם האדומים לאברי הגוף השונים. לריאה הימנית שלוש אונות ולריאה השמאלית שהיא מעט קטנה יותר שתי אונות בלבד, כדי להותיר מקום ללב. פחמן דו חמצני שמוכנס לריאות בפעולת השאיפה דרך האוויר (יחד עם החמצן) מסונן בהמשך ונפלט החוצה בפעולת הנשיפה.
שטיפה ברונכיאלית
תהליך 'שטיפה ברונכיאלית' (bronchial washing) הוא תהליך המבוצע באמצעות ברונכוסקופ, במסגרתו דוגם הרופא תאים בריאות באמצעות שטיפת דרכי האוויר במי מלח סטריליים והוצאת תאים בשטיפה.
שלבי הגידול הסרטני - קטגוריות חלוקה לשלבים:
קטגוריות T
קטגוריה המסווגת את הגידול לארבעה שלבים מרכזיים (T1 עד T4) בהתאם לגודלו ולהתפשטותו וכן לשני שלבים מקדימים (TX שבו יש עדות לגידול בבדיקות ליחה או בהברשה ברונכיאלית אולם מבלי שניתן לאתר את הגידול עצמו ו-T0 שבו אין עדות לגידול ראשוני).
קטגוריות N
קטגוריה המסווגת את הגידול לשלושה שלבים (N1 עד N3) בהתאם לסמיכותו לבלוטות לימפה, וכן לשני שלבים מקדימים (NX שבו הגידול מצוי בסמיכות לבלוטות לימפה אך אינו ניתן להערכה ו-NO שבו הגידול לא התפשט לבלוטות לימפה).
קטגוריות M
קטגוריה המסווגת את הגידול למספר שלבים בהתאם להתפשטותו באמצעות גרורות לאיברי הגוף השונים: M0 כשהגידול לא התפשט לאיברים אחרים, לרבות הריאה השנייה, פרט לבלוטות לימפה סמוכות (שההתפשטות אליהן מקוטלגת באמצעות סיווגי קטגוריות N). הסיווגים הם: M1a שבו הגידול התפשט לריאה השנייה, לנוזל סביב הריאה או לנוזל סביב הלב; M1b שבו הגידול התפשט לאיברים מרוחקים או לבלוטות לימפה מרוחקות.
שלב חבוי
השלב החבוי (Occult Stage) הוא השלב הראשון של סרטן הריאות של תאים לא קטנים (NSCLC), ובו סיכויי ההישרדות של חולים הם הגבוהים ביותר במחלה: 60% עד 80% מהחולים שאובחנו בו חיים כעבור חמש שנים מהאבחנה ומוגדרים כמחלימים. בשלב זה שמאובחן לרוב באקראי, ניתן לזהות תאים סרטניים בליחה שמקורה מהריאות (sputum), ולרוב עדיין אין תסמינים אופייניים של סרטן הריאות פרט לאפשרות של שיעול טורדני.
שלב מוגבל
השלב המוגבל (LS, Limited Stage) הוא אחד השלבים של סרטן ריאות של תאים קטנים, שבו הגידול הסרטני מאובחן בריאה אחת בלבד, בסמוך לבלוטות הריאה או בנוזל המקיף את הריאה המופרש מהצדר (קרום הריאה). ההנחה הרפואית כי גם במקרה זה, הגידול כבר התפשט החוצה מהריאות.
שלב מפושט
השלב המפושט (ES, Extensive Stage) הוא אחד השלבים של סרטן ריאות של תאים קטנים, שבו הגידול הסרטני מאובחן בשני חלקי הריאה, או שקיימות עדויות כי הגידול כבר התפשט מחוץ לריאות לאזור בית החזה או לאיברים אחרים בגוף.
'תאי APUD'
תאים מסוג APUD הקרויים גם 'תאי פיירטר' (Feyrter Cells) הם תאים של המערכת ההורמונאלית של הגוף (המערכת האנדוקרינית) שמצויים בסמפונות הריאה ומפרישים הורמונים בתגובה לחשיפה של הגוף לחמצן או פחמן דו חמצני באוויר. תאים אלו מהווים על פי הערכות מקור להתפשטות סרטן ריאות של תאים קטנים שמקורו בריאה.
תגובות לטיפולים של סרטן הריאות:
תגובה מלאה
תגובה מלאה לטיפול – CR או: Complete Response – מוגדרת בסרטן הריאות כהיעלמות של כל הנגעים הממאירים וצמצום של קשריות הלימפה הנגועות לגודל של עד 10 מ"מ, כפי שנצפית בבדיקת סי.טי המשמשת למעקב אחר תוצאות הטיפול, והיא נחשבת לפחות שכיחה בגידולי סרטן הריאות.
תגובה חלקית
תגובה חלקית לטיפול – PR או: Partial Response – מוגדרת בסרטן הריאות כנסיגה של לפחות 30% בנפח הגידול ביחס לנפחו לפני תחילת הטיפול.
קראו עוד על בדיקת תגובה לטיפול בסרטן
מחלה פרוגרסיבית
תגובה הקרויה 'מחלה פרוגרסיבית' – PD או Progressive Disease – היא מחלה המתקדמת למרות הטיפול, שבה על פי הקריטריונים המקובלים בסרטן הריאות ניתן להבחין בגידול של 20% בנפח הגידול ביחס לנפחו לפני תחילת הטיפול, כשהעלייה האבסולוטית בגודלו היא לפחות 5 מ"מ.
מחלה יציבה
תגובה הקרויה 'מחלה יציבה' – SD או Stable Disease – היא מחלה שנותרת יציבה למרות הגידול, ועל פי הקריטריונים המקובלים בסרטן הריאות מוגדרת כמצב של צמצום לא מספק בנפח הגידול של עד 30% או עלייה בנפח הגידול שהיא קטנה מ-20%.
תרופות אימונומודולריות
אימונומודולטורים (Immunomodulators) או בשם המלא 'תרופות אימונומודולריות' הן קבוצת תרופות שמטרתן לווסת את פעילות המערכת החיסונית של הגוף. תרופות אלו משמשות למצבים רפואיים שונים, לרבות תרופות כנגד מחלות דלקתיות כמו מחלות מעי דלקתיות ודלקות מפרקים, ובסרטן הריאות המדובר בתרופות הביולוגיות החדשות שמסייעות למערכת החיסון הטבעית של הגוף להיאבק בגידולים הסרטניים, כמו אופדיבו וקיטרודה.
בהכנת הכתבה סייעה ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא
תאריך עדכון אחרון: אוגוסט 2016
מיכל 16
רעיון נהדר לערוך את הרשימה הזאת להבנת המילים בתוצאות הבדיקות.