כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הליכה תקל על כאב הגב
מחקר ישראלי: הליכה במשך 20-40 דקות ביום, פעמיים בשבוע, יעילה בהקלת כאבים בגב התחתון
הגב כואב? חוקרות מאוניברסיטת תל-אביב מצאו שתוכנית פשוטה של הליכה אירובית מדורגת - החל מ-20 דקות ועד ל-40 דקות ביום, פעמיים בשבוע, יעילה בהקלת כאבים בגב התחתון ושיפור התפקוד כמו הטיפול המקובל באמצעות תוכנית תרגילים מיוחדים לחיזוק השרירים ותנועתיות.
את המחקר שפורסם בכתב העת Clinical Rehabilitation ערכה ד"ר מיכל כץ-לוירר מבית הספר למקצועות הבריאות בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם אילנה שניידרמן, סטודנטית בחוג לפיזיותרפיה ופיזיותרפיסטית במכבי שירותי בריאות.
במחקר השתתפו 52 מטופלים בני 18-65, עם כאבים כרוניים בגב התחתון. הנבדקים נשאלו על רמת הכאב, תחושת המוגבלות והימנעות מפעולות יומיומיות. בנוסף, הוערכה סיבולת השרירים וסיבולת ההליכה שלהם.
בהמשך חולקו המשתתפים לשתי קבוצות, שטופלו פעמיים בשבוע, במשך שישה שבועות. קבוצה אחת טופלה בתוכנית קלינית מקובלת לחיזוק השרירים ותנועתיות, בעוד שהקבוצה השנייה השתתפה בתוכנית הליכה אירובית. בתחילת תוכנית ההליכה הלכו המשתתפים 20 דקות, ואז עלו בהדרגה עד שהגיעו ל-40 דקות.
תוצאות המחקר העידו על שיפור ניכר בכל התחומים שנבחנו, בשתי הקבוצות, מה שהוביל את החוקרות למסקנה כי "יעילותה של תוכנית ההליכה דומה לזו של תרגול אקטיבי מקובל בכאב כרוני".
"מחקרים מראים כי הליכה לאורך זמן משפרת את סיבולת שרירי הגב והבטן התחתונה" אומרת ד"ר כץ-לוירר. היא מוסיפה כי תוכניות ייעודיות לחיזוק השרירים מצריכות בדרך כלל ציוד ופיקוח מקצועי, ואילו ההליכה היא פעילות פשוטה, שניתן לבצע באופן עצמאי ומשתלבת בקלות בשגרת היומיום.
ד"ר כץ-לוירר מציינת כי להליכה יש יתרונות נוספים - היא מעודדת את המטופלים לנהל אורח חיים בריא יותר, מורידה את לחץ הדם, משפרת את תפקוד המוח והמערכת החיסונית, ומפחיתה לחצים מנטאליים.
10 הדיברות למניעת כאבי גב
ענתר
אז אולי מה שעזר זה הערך הפסיכולוגי של הכרה בכאב שלהן, והנסיון לעזור?
בדרך כלל בעלי כאבים כרוניים לא מקבלים תמיכה מהחברה ומהרופאים
ולכן עצם השהיה במחקר עוזרת לדיווח על הכאב
לא לכאב עצמו
אם היו עושים קבוצה שלישית, שבה הבודקות מדברות עשרים דקות עם הנבדקות
בסיר להניח שגם להן היה שיפור ברמת הכאב
עופר נגב
זה נכון שהליכה משפרת את ומקלה את הכאבים. אבל זה לא מספיק. יש גם לצרף תרגילי מתיחה למשל תרגילים בשיטת סונדרס. שמאפשרים להוריד את הלחץ מעל העצב בכך שעושים מתיחה לאחור.
הליכה גם משפרת גם את הזרימה הדמית לחוליות ולסחוסים.
עמוס
כל עוד כח הכובד לוחץ על עמוד השדרה, כאב גב לא יחלוף. לכן גם הליכה - כאשר העומס על עמוד השדרה קיים-לא יכולה לעזור. עם כל הכבוד לחוקרות, ההיגיון והמציאות שונים. כדי להפחית בהדרגה את כאבי הגב יש לשחרר את הגב מכח הכובד, ליצור רווח בין החוליות ובכך להפסיק את שחיקת הדיסקים. דיסק שחוק לוחץ על עצב ומכאן מקור הכאב.
למטופלי אני ממליץ על מכשיר שנמצא בשימושי כבר 17 שנה: גב BACK או inversion table.