מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

שלפוחית רגיזה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר מיכאל ויינריב
1. מנהל שירות לאורולוגית נשים, נוירו-אורולוגיה וכירורגיה שיחזורית של רצפת האגן במחלקה אורולוגית, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא 2. מנהל מרפאה פרטית לטיפול בהפרעות במתן השתן ואי שליטה, בית דור רופאים, כפר סבא 3. עורך אתר www.urologyisrael.com 4. יועץ אורולוגי ומנתח בכללית מושלם/פלטינום, מאוחדת עדיף/שיא 5. אורולוג ומנתח בקופת חולים לאומית  
ד
ד"ר יוסף אברבנאל
רופא ראשי – המערך האורולוגי, מרכז רפואי רבין (בי"ח השרון). אורולוג במרפאה לרפואה יועצת של שירותי בריאות כללית בפתח תקוה. אורולוג במכבי שירותי בריאות- סניף רמלה. בוגר הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר - אוניברסיטת ת"א בשנת 1982 (רשיון לעיסוק ברפואה מס' 17900 ).
כמונישלפוחית רגיזהמדריכיםהכנה נכונה לחופשה עם שלפוחית רגיזה

הכנה נכונה לחופשה עם שלפוחית רגיזה

אפשר ליהנות מטיול או מנסיעת עסקים למרות השלפוחית הרגיזה, אם מתכוננים לנסיעה מראש. מה לעשות?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

שופינג בלונדון, טיול דרכים בארה"ב, נסיעה לאי טרופי - נשמע מפתה? לא כשיודעים ששלפוחית השתן הפרועה נוסעת אתכם. לפעמים רק המחשבה על חיפוש שירותים בעיר לא מוכרת יכולה לגרום לאימה. לכן חלק מהאנשים שסובלים משלפוחית רגיזה לעתים קרובות פשוט מעדיפים להישאר בבית.

 

אל תתנו לשלפוחית לשלוט בחיי הפנאי שלכם. ריכזנו 5 עצות שיעזרו להפוך את הנסיעה עם השלפוחית הרגיזה למוצלחת יותר. 

 

1. אמנו את שלפוחית השתן

 

נסו להקפיד על אימון שלפוחית השתן מספר שבועות לפני הנסיעה, במידת האפשר. קיימות טכניקות רבות לאימון שלפוחית השתן. הנה דוגמאות לדברים שכדאי לנסות:

 

אימון השתנה מתוזמנת - השתנה מתוזמנת משמעה מתן שתן בלוח זמנים המוגדר על ידי השעון ולא על פי מה ששלפוחית השתן שלכם אומרת לכם. גישה אחרת מציעה שהשימוש בשירותים יהיה בכל פעם שיש הזדמנות ולא כששלפוחית השתן מרגישה מלאה.

 

תרגילים לחיזוק רצפת אגן - חיזוק שרירי רצפת האגן באמצעות תרגילי קיגל יכול לעזור למנוע דליפת שתן. תרגילי קיגל יעילים בגברים ובנשים כאחד. את התרגילים הפשוטים ניתן לבצע בעת הישיבה ליד השולחן בעבודה, במכונית או מול הטלוויזיה. כל שיש לעשות זה לסחוט בחוזקה במשך כ-3 שניות את השרירים בהם משתמשים כדי להתחיל ולהפסיק את זרימת שתן, ואז להרפות למשך 3 שניות. נסו לעשות שלושה סטים של 10 תרגילי קיגל בכל יום.

 

טכניקת "עצור וכווץ" - הסימפטום המרכזי של שלפוחית רגיזה, זה הדחף הפתאומי להשתנה שלא ניתן לדחות. הנטייה הטבעית של אנשים היא לקום ולמהר לשירותים. אבל בדרך לשירותים, שלפוחית השתן עלולה להתכווץ באופן לא רצוני ולגרום לדליפת השתן. במקום למהר, נסו את טכניקת "עצור וכווץ": הפסיקו לחשוב והתמקדו בהתנהגות שלפוחית השתן ואז עשו שניים או שלושה כיווצי שרירים ברצפת אגן. לעתים קרובות, הדחיפות תפחת וכך יהיה לכם יותר זמן להגיע לשירותים.

 

2. היעזרו בתרופות

 

קיימות מספר תרופות שיכולות לסייע לכם לשלוט בדחיפות במתן שתן. התרופות לא מרפאות את השלפוחית הרגיזה, אך מקלות על התסמינים.

 

יש לקחת בחשבון שלתרופות עלולות להיות תופעות לוואי, כמו יובש בפה ועצירות. בחלק מהאנשים המבוגרים התרופות יכולות לגרום לבעיות נוספות כמו בלבול.

 

התייעצו עם הרופא לגבי טיפול מתאים. רצוי לנסות את השימוש בתרופות כמה שבועות לפני הנסיעה, על מנת לחוות את היעילות (לעתים לוקח בין שבועיים לשלושה לבחינת היעילות) ואת תופעות הלוואי האפשריות.

 

זכרו לארוז את התרופות וגם לקחת אתכם עותק של המרשם. כמו כן כדאי לארוז גם מרככי יציאות צואה, מכיוון שהתרופות עלולות לגרום לעצירות ושינויי מקום ותזונה בדרך כלל לא משפרים את התנהגות המעי בימים הראשונים.

 

במידה והתרופות לא יעילות מספיק, קיימים טיפולים אחרים לתסמונת השלפוחית הרגיזה, כמו בוטוקס או גירוי עצבי.

 

3. ארזו אספקה נאותה של אמצעי ההגנה

 

חשוב להביא אתכם מספיק רפידות סופגות, מכיוון שלא בטוח שיהיה קל למצוא אותן במקום בו תהיו. קחו הרבה זוגות תחתונים, ושמרו תמיד תחתונים נקיים להחלפה בתיק היד. שמרו בתיק גם שקית קטנה, אליה תוכלו להכניס בגדים מלוכלכים. בנוסף, מומלץ לקחת גם תכשירים למניעת גירוי עורי העלול להיגרם מדליפות השתן.

 

4. בחרו אוכל ושתייה בתבונה

 

מזונות ומשקאות מסוימים עלולים לגרות את שלפוחית השתן ולגרום לעלייה בתכיפות ההשתנה. במהלך הנסיעה, רצוי להגביל או להימנע מצריכת קפה ומשקאות אחרים המכילים קופאין, מאלכוהול, ממשקאות מוגזים, מממתיקים מלאכותיים וממאכלים חריפים או חומציים - אם ניסיונכם מלמד שהדברים האלה עלולים להחמיר את ההתנהגות של שלפוחית השתן שלכם.

 

שימו לב - הגבלה של שתיית מים עשויה לסייע לחלק מהאנשים לצמצם את הריצות לשירותים כשהם לא בבית, אך אסטרטגיה זו עלולה לפעול כבומרנג: מיעוט השתייה גורם לשתן להיות מרוכז יותר ושתן מרוכז עלול בפני עצמו לגרום להחמרת התסמינים של השלפוחית הרגיזה. לכן רצוי מאוד לשתות מים בכמות מספקת על מנת למנוע את ההתייבשות והריכוז הגבוה של השתן.

 

5. מצאו מראש את השירותים הציבוריים

 

תכננו מראש את הגישה שלכם לשירותים בטיול. התחילו עוד בהזמנת כרטיס הטיסה: בקשו מושב במעבר או ליד השירותים.

 

כמו כן, יש לבדוק מראש את מיקום השירותים הציבוריים במקומות בהם תשהו. לדוגמא, ניתן להיעזר באפליקציה או אתר האינטרנט sitorsquat.com, כדי לאתר את השירותים הציבוריים הפרוסים ברחבי העולם.

 

קיימים יישומים חינמיים נוספים שיכולים לעזור לכם לאתר את השירותים בכל מקום ואף כאלה המסייעים למציאת היציאה בכביש מהיר שמנחה לשירותים. בדקו מה היישומים השונים מאפשרים לכם ואיזה מהם יעיל ונוח לשימוש בשבילכם.

 

 

*ד"ר מיכאל ויינריב הוא אורולוג מומחה, אחראי על תחומי אורולוגית נשים, נוירו-אורולוגיה וכירורגיה שיחזורית של רצפת האגן בבית חולים מאיר ומנהל קהילת שלפוחית רגיזה באתר כמוני
 

yosi12
01/03/18 13:07

תודה מעניין מאוד מה דעתכם על העצות כאן: https://www.ezerneman.co.il/blog/how-to-control-urinary-incontinence/ :shades:

אבי456
24/01/20 13:45

תודה רבה על העצות המועילות. אשתדל ליישם אותם!

בהצלחה בטיולים וסתם בילויים ועבודה מחוץ לבית.

דורית26
26/10/17 9:43

שלום, לדעתי אי אפשר לטייל כאשר סובלים משלפוחית רגיזה, ובטח לא בחו"ל. התרופות לא ממש עוזרות, וכשיש דחף להשתין זה עכשיו ומיד. השתנה מתוזמנת עובדת רק כשאני בעבודה או בבית ויודעת שיש שרותים זמינים לידי, ולא כשאני מטיילת ברחוב בעיר זרה. מצטערת על הפסימיות, אבל זאת ההרגשה שלי. אני, כאילו בן אדם בריא, אבל כל כך מוגבלת, כבר מזמן הפסקתי לחלום על טיולים בחו"ל.

ציפורה!
11/12/13 10:30