כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הישראלים שמשתמשים בקנאביס רפואי
מיהם הישראלים שמשתמשים בקנאביס רפואי? כיצד הוא מועיל להם? ומאילו תופעות לוואי הם סובלים? מחקר חדש
42% מתוך הישראלים המטופלים בקנאביס רפואי שמעו על האפשרות של טיפול בקנאביס מהרופא שלהם. בעקבות הטיפול החולים מדווחים על שיפור משמעותי בכאב ובתפקוד ובמגוון פרמטרים נוספים. עם זאת, כמעט 80% מהמשתמשים בקנאביס רפואי מדווחים על תופעות לוואי – רובן קלות.
אלו תוצאות ראשונות ממחקר שבחן את המאפיינים והיעילות של הטיפול בקנאביס רפואי בישראל, שהציג פרופ' פסח שוורצמן מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, בכנס הבינלאומי למדיניות בריאות של המכון הלאומי לחקר שירותי בריאות.
לדברי פרופ' שוורצמן, למרות שתהליך הסדרת השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים החל בישראל לפני כעשור, אין כיום מידע על המשתמשים עצמם. מחקר זה, העוקב באופן פרוספקטיבי במשך שנתיים אחר משתמשים חדשים בקנאביס רפואי, בוחן פרמטרים שונים ובהם: אפיון סוציו-דמוגרפי, פרופיל המחלה, ההתוויה של הטיפול בקנאביס, מינונים, טיפולים שניתנו לחולה לפני מתן הקנאביס, בטיחות הטיפול, תופעות לוואי, הענות לטיפול, יעילות הטיפול, השימוש של החולה בשירותי בריאות במהלך השנה שקדמה להתחלת הטיפול בקנאביס ובמהלך השנה לאחר התחלת הטיפול ועוד.
במחקר משתתפים חולים חדשים משלוש מרפאות כאב בארץ. הנבדקים התראיינו טלפונית למחקר בפעם הראשונה במהלך שלושת החודשים הראשונים להתחלת הטיפול בקנאביס רפואי ולאחר מכן התראיינו מדי ארבעה חודשים במשך תקופה של שנתיים. המחקר כולל 78 חולי סרטן ו-321 מטופלים הסובלים ממצבים רפואיים אחרים. הממצאים הראשוניים שמתפרסמים כעת לא כוללים את חולי הסרטן.
מחצית (47%) המטופלים בקנאביס רפואי שאינם חולי סרטן הם גברים. 54% מתוך המטופלים הם חילונים. רק 41% עובדים. בנוסף, 57% מהמטופלים בקנאביס רפואי נשואים ו-30% הם בעלי השכלה אקדמית.
ניתוח הנתונים חשף כי 42% מהנבדקים שמעו על אפשרות הטיפול בקנאביס רפואי מהרופא שלהם. 25% שמעו על האפשרות מחבר או בן משפחה. רוב הנבדקים קיבלו מרשם לקנאביס רפואי מאורתופד או רופא כאב, כאשר רק 0.4% מהנבדקים קיבלו את המרשם מרופא משפחה.
99.6% מהמטופלים ניסו טיפולים תרופתיים אחרים לפני הקנאביס הרפואי. 56% עברו לקנאביס בגלל תופעות לוואי של טיפול קודם ו-80% עברו לקנאביס בגלל חוסר יעילות של הטיפול הקודם. 74% נוטלים את הקנאביס הרפואי באמצעות עישון, 21% באמצעות טיפות שמן קנאביס ו-9% נוטלים את הקנאביס הרפואי באמצעות אידוי שלו.
תוצאות הטיפול ותופעות הלוואי של קנאביס רפואי
המטופלים בקנאביס רפואי מדווחים על שיפור משמעותי בתסמיני כאב, תשישות, בחילה, דיכאון, חרדה וישנוניות, וגם על שיפור בתיאבון ובהרגשה הכללית.
עם זאת, שיעור ניכר - 77% - מדווחים על תופעות לוואי: 61% מדווחים על יובש בפה, 60% מדווחים על רעב, 44% מדווחים על מצב רוח מרומם, 23% מדווחים על ישנוניות, 29% מדווחים על עייפות, 32% מדווחים על אדמומיות בעיניים ו-13% מדווחים על טשטוש.
חוסר יעילות של הטיפול ותופעות לוואי הן הסיבות המרכזיות להפסקת הטיפול בקנאביס רפואי - כמעט 10% מהנבדקים דיווחו בראיון הראשון שהפסיקו את הטיפול וכך גם 5.5% מהנבדקים בראיון השני.