מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותהילד נוחר? ייתכן שאתם גרמתם לזה

הילד נוחר? ייתכן שאתם גרמתם לזה

ניתוח נתונים של 24 מחקרים העלה כי עישון פסיבי קשור לנחירות בילדים. מה יותר מסוכן עבור הילד - אב מעשן או אם מעשנת?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הרשימה הארוכה של נזקי העישון מיד שנייה הולכת ומתארכת ונראה שכמו עישון סיגריות, גם עישון פסיבי פוגע כמעט בכל חלקה בגוף. ילדים חשופים יותר מהאוכלוסייה הבוגרת לנזקי עישון פסיבי, וזאת מאחר שקצב תחלופת האוויר אצלם גבוה יותר. כמו כן, ילד שואף יותר מזהמים מעשן הסיגריות ושיירי הסיגריות ביחס למשקל גופו בהשוואה למבוגר.

 

כעת מתפרסם בכתב העת Journal of Epidemiology & Community Health מחקר גדול – ניתוח נתונים מ-24 מחקרים שכוללים יחד כמעט 88,000 ילדים – ולפיו לילדים שנחשפו לעישון מיד שנייה לפני ואחרי הלידה סיכון מוגבר לפתח נחירות.

 

החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת צ'ינגדאו בסין חישבו כי בהשוואה לילדים שלא נחשפו לעשן סיגריות, ילדים שאביהם מעשן בסיכון גבוה ב-45% לנחירות ולילדים שאמם מעשנת סיכון גבוה ב-87%. הסיכון לנחירות היה גבוה כמעט פי שניים (ב-95%) בילדים שנחשפו לעשן כשהיו עוברים בבטן אמם.

 

עוד נמצא שככל שהילדים נחשפו יותר לעשן סיגריות, כך עלה הסיכון שלהם לנחירות, כאשר על כל סיגריה נוספת ביום שעישנו אנשים שגרו עם הילדים הסיכון לנחירות עלה ב-2.1%.

 

לממצאי המחקר חשיבות רבה, מאחר שנחירות פעמים רבות מקדימות מצב של דום נשימה בשינה שעלול להיות מסוכן ונקשרו למגוון רחב של בעיות בריאות נוספות לרבות לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם ובעיות התנהגות

 

מנזלת אלרגית ועד סרטן

 

עישון פסיבי נקשר לנזקים רבים בגוף, לרבות באף. לדוגמה, במטה אנליזה שערכו חוקרים מספרד ופורסמה במארס 2014 בכתב העת PLoS Medicine, נמצא כי עישון פסיבי מעלה את הסיכון לנזלת אלרגית ב-10% במבוגרים ו-9% בילדים ובני גיל ההתבגרות.

 

לפי מחקר ישראלי מבית החולים בילינסון שפורסם בשנת 2002, ילדים שחשופים לעישון פסיבי בביתם מציגים רגישות מופחתת לריחות שונים, ובבחינת 500 ריחות שונים התקשו הילדים לזהות בעיקר ריחות וניל, ורדים, נפטלין וריח טיפות להקלה על שיעול.

 

נוסף על כך במכון הלאומי לסרטן בארה"ב מציינים כי מחקרים העלו את האפשרות שעישון פסיבי מגדיל את הסיכון לסרטן חלל האף והסינוסים, אם כי העדויות אינן חד משמעיות כמו באשר לסרטן הריאות. בדו"ח של הרופא הראשי (Surgeon General) בארה"ב שניתח מחקרים בנושא, מצוין כי מספר מחקרים העלו כי חשיפה לעישון מיד שנייה מגדיל עד פי שלושה את הסיכון לסרטן חלל האף והסינוסים.

 

הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון לילדים היא להיגמל מסיגריות, מאחר שלא מספיק לנסות להימנע מעישון לידם. גם כניסה לבית שעישנו בו בעבר, אפילו במרפסת – עלולה להוות סיכון בריאותי, בעיקר בקרב ילדים, וכך גם חשיפה לבגדים של מעשן. חשיפה זו מכונה עישון מיד שלישית.

 

 

 Journal of Epidemiology & Community Health, online June 15, 2018