טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הטיפול שמסכן את חולי הטרשת הנפוצה
מחקר מזהיר מפני הטיפול ב-CCSVI: לא מביא לשיפור אובייקטיבי במצב וכרוך בסיכון לתופעות לוואי חמורות
חוקרים איטלקים בחנו את האפקטיביות והבטיחות של הטיפול השנוי במחלוקת ב-CCSVI לאנשים עם טרשת נפוצה. הם הסיקו כי בהתחשב בתופעות הלוואי החמורות ובכך שלא נצפה שיפור אובייקטיבי אצל המטופלים, לא נכון להמליץ על הפרוצדורה לאנשים עם טרשת נפוצה.
CCSVI - או בעברית אי ספיקה ורידית כרונית בגולגולת ובעמוד השדרה - הוא סינדרום המאופיין ביכולת נמוכה של זרם הדם להעביר חמצן מתוך מערכת העצבים המרכזית.
יש הסוברים כי ה-CCSVI, המאופיין בהיצרות של ורידים בצוואר ובחזה, הוא הסיבה לטרשת נפוצה או לפחות גורם מרכזי שאחראי להתדרדרות המחלה, מכיוון שהוא פוגע בניקוז הדם מהמוח.
בכדי לטפל בסינדרום מבצעים הליך הדומה לצנתור - פרוצדורה כירורגית בה מנפחים "בלונים" לתוך כלי הדם אשר פותחים את הוורידים ומשפרים את הניקוז מהמוח. בחלק קטן מהמקרים נעזרים בסטנט (תומכן).
השמועות והפרסומים על הפרוצדורה התפשטו ברחבי האינטרנט ושכנעו רבים. אומנם לא ניתן לעבור פרוצדורה זו בישראל, אך ישנם מטופלים ישראלים עם טרשת נפוצה שבחרו לטוס למדינות אירופה וצפון אמריקה בכדי לעבור אותה, למרות שלא קיימת תמיכה מדעית בהליך.
לטובת הבדיקה החוקרים אספו נתונים מ-33 מרכזים לטרשת נפוצה ברחבי איטליה שכללו מידע על 462 מטופלים עם טרשת נפוצה לפני ולאחר הפרוצדורה.
תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת Neurological Sciences הראו כי ממוצע ה-EDSS המהווה מדד לרמת הנכות, נותר ללא שינוי משמעותי בעקבות פרוצדורת ה-CCSVI.
המעניין הוא כי 242 מן המטופלים (53%) דיווחו על שיפור משמעותי במצבם הנוירולוגי. אבל, גם כאשר בחנו באופן ספציפי את קבוצה זו, נמצא כי הבדיקה האובייקטיבית לא מראה על שיפור - בדיוק כפי שנראה במדגם כולו, בממוצע הייתה רמת EDSS= 5.2 טרם הטיפול לעומת רמת EDSS=4.9 אחריו.
21% מהמטופלים עם טרשת נפוצה התקפית הפוגתית חוו התקף טרשת נפוצה זמן קצר לאחר הפרוצדורה. תדירות התקפים גבוהה יותר נרשמה בקרב אלו שבחרו להפסיק את הטיפול שקיבלו לטרשת נפוצה לאחר פרוצדורת ה-CCSVI. בשליש מהמטופלים נתגלו נגעים חדשים בשבועות לאחר הטיפול.
תופעות לוואי תועדו בקרב 50 ממשתפי המחקר. 35 מטופלים (7.5%) תועדו עם תופעות לוואי קלות כגון: בחילה, כאב ראש, פריחה ושטפי דם. אירועים חמורים העשויים להיות קשורים לטיפול תועדו בקרב 15 מן המטופלים. השכיחה מבין התופעות החמורות הייתה פקקת בווריד הצוואר, אך תועדו תופעות נוספות כגון שבץ, דימומים חמורים והתקף לב קטלני.
מסקנת החוקרים היא שבהתחשב בתופעות הלוואי החמורות ובכך שלא נצפה שיפור אובייקטיבי משמעותי, לא נכון להמליץ על פרוצדורת ה-CCSVI לאנשים עם טרשת נפוצה. מסקנה זו תואמת את אזהרת ה-FDA מפני הטיפול שפורסמה בשנה שעברה.