טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ההתפתחויות בתחום הטרשת הנפוצה
סקירה חדשה מתארת את פריצות הדרך המשמעותיות שנעשו בתחום הטרשת הנפוצה במהלך 2011
כתב העת היוקרתי The Lancet Neurology ביצע סקירה בה ציין את ההתקדמויות המחקריות הבולטות בתחום הטרשת הנפוצה שהתרחשו במהלך 2011 וקידמו את הידע ויכולת הטיפול באופן משמעותי.
מחלה אוטואימונית או מחלה דגנרטיבית?
הנושא הראשון הוא הדילמה בהתייחסות לטרשת נפוצה כמחלה אוטואימונית (בה מערכת החיסון תוקפת את הגוף) או כמחלה דגנרטיבית (מחלה ניוונית). ידוע כי בטרשת נפוצה מתרחשים שני התהליכים: גם פעילות דלקתית בה המערכת החיסונית תוקפת את מעטפת המיאלין (השכבה המבודדת המגנה על תאי העצב) וגם התנוונות של החומר האפור במוח (פגיעה בתאי העצב עצמם), גם ללא פעילות דלקתית. לא היה ידוע האם תהליכים אלו מתרחשים במקביל או שאחד הוא תוצאה של אחר.
במאמר מודגש מחקר גנטי רחב היקף בו נמצאו אזורים גנטיים ייחודים לאנשים עם טרשת נפוצה, אשר רובם ידועים כאחראיים על המערכת החיסונית. מכיוון שהייחודיות הגנטית נקשרה לפעילות המערכת החיסונית, נראה כעת כי המחלה היא קודם כל אוטואימונית וכנראה שלאחר מכן מתרחשים תהליכים נוספים שמביאים גם לפגיעה בחומר האפור - תהליכים דגנרטיביים.
חיידקי המעיים
המאמר מוסיף ומציין שייתכן וקיימת פריצת דרך בהבנת הגורם המעורר את התגובה האוטואימונית. מחקר שנערך השנה, בו הצליחו לעורר בעכברים מחלה הדומה לטרשת נפוצה באמצעות חיידקים הנמצאים במעיים, ייתכן מאוד ומסביר תהליכים המתרחשים גם בבני אדם.
אבחנה לאחר התקף אחד
פריצות דרך נוספות שהתרחשו בשנה שחלפה הן שיפור ניתוח ממצאי ה- MRI כך שיותר ויותר אנשים יכולים לקבל אבחנה של טרשת נפוצה רק לאחר התקף אחד ובדיקת MRI אחת או יותר, ללא צורך לחכות להתרחשותו של התקף נוסף.
לאלו מצטרפים ההתקדמות אל עבר התרופות האוראליות, הקיימות ואלו שיתווספו בעתיד וגם שיפור הזיהוי המוקדם של תופעת ה- PML המסוכנת בקרב המטופלים בתרופה טייסברי.
צעדי הענק שנעשו בתחום המחקרי והטיפולי צריכים כעת לבוא לידי ביטוי בשיפור איכות חייהם של אנשים עם טרשת נפוצה.