מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותההשתקפות במראה חשובה מהמשקל

ההשתקפות במראה חשובה מהמשקל

הסיכון לדיכאון גבוה יותר במתבגרות שחושבות שהן בעלות משקל עודף, מאשר בבנות בעלות משקל עודף


אסור להניח שמתבגרות במשקל תקין יודעות שהן במשקל תקין או שהן מרגישות טוב לגבי משקל גופן (צילום: אתר סטוק פוטוז)
אסור להניח שמתבגרות במשקל תקין יודעות שהן במשקל תקין או שהן מרגישות טוב לגבי משקל גופן (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

בנות בגיל ההתבגרות שחושבות שהן בעלות עודף משקל, למרות שהן לא, נמצאות בסיכון גבוה יותר לדיכאון, בהשוואה לבנות בעלות עודף משקל שגם מודעות לכך שזה המצב.

 

החוקרים בחנו נתונים של 6,557 בנים ו- 6,126 בנות שכללו בין היתר את המשקל שלהם, האם הם חושבים שהם במשקל עודף, תת משקל או משקל תקין ואת הציון שלהם במדד דיכאון שנקבע על פי שאלון שהם מילאו.

 

תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת Journal of Health and Social Behavior הראו כי 80 אחוז מהבנות שהן בעלות משקל עודף- מודעות לכך שמשקלן עודף. בקרב הבנים בעלי עודף משקל, 40 אחוז כלל לא חושבים שמשקלם עודף.

 

עוד עלה מהמחקר שבנות שהיו "פסימיסטיות משקל"- כאלה שחשבו שהן בעלות עודף משקל אבל היו במשקל תקין, היו בסיכון גבוה לסימפטומים של דיכאון. גם בנים שהיו מתחת למשקל התקין היו בסיכון גבוה לסימפטומים כאלה.

 

לדברי החוקרים, בקרב הבנים שהם "פסימיסטיים משקל", קיים דפוס דומה לזה שבבנות, אבל בולט אף יותר שבנים בתת- משקל נמצאים בתחושת מצוקה. הנתונים הראו כי בנים בתת משקל הם בעלי סבירות גבוהה הרבה יותר לדיכאון, מאשר בנים מלאים יותר.

 

החוקרים מסבירים כי הורים פעמים רבות דואגים לגבי בריאותן הנפשית של בנותיהם בעלות עודף המשקל, אבל הממצאים מראים כי הסבירות לדיכאון גבוהה יותר דווקא בקרב בנות במשקל בריא שחושבות שהן במשקל עודף. הם מוסיפים כי למטפלים אסור להניח שבנות מתבגרות במשקל תקין יודעות שהן במשקל תקין או שהן מרגישות טוב לגבי משקל גופן.

 

 

Journal of Health and Social Behavior, 2010; 51 (2): 215 DOI: 10.1177/0022146510372353

 

 

 

עריכה ותרגום: אלה הר-נוי