מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהדרך הקלה והבדוקה לזהות נרקיסיסט

הדרך הקלה והבדוקה לזהות נרקיסיסט

מחקר מצא: כשאתם רוצים לדעת אם האדם שעומד מולכם הוא נרקיסיסט צריך רק לשאול אותו אם הוא כזה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מדענים פיתחו שיטה חדשה ומתוקפת מדעית לזיהוי אנשים נרקיסיסטים: פשוט לשאול אותם. בסדרה של 11 ניסויים שנערכו בקרב 2,250 אנשים בכל הגילאים, החוקרים מצאו כי הם יכולים לזהות אנשים נרקיסיסטים באופן וודאי באמצעות כך ששאלו אותם:

 

"באיזו מידה אתה מסכים עם ההצהרה הבאה: אני נרקיסיסט (שים לב: משמעות המילה נרקיסיסט היא אגואיסטי, מרוכז בעצמו ויהיר)".

 

המשתתפים דירגו את עצמם בסולם של 1 (לא נכון לגבי) עד 7 (מאוד נכון לגבי).

 

התוצאות, שפורסמו בכתב העת המדעי PLOS ONE,  הראו שהתשובות של אנשים לשאלה היחידה הזו היו דומות מאוד לתוצאות שהתקבלו ממספר כלים מתוקפים אחרים המודדים נרקיסיזם, בהם ה-Narcissistic Personality Inventory הנמצא בשימוש נרחב. ההבדל הוא שהאמצעי החדש לו החוקרים קוראים SINS כולל רק שאלה אחת, בעוד שה-Narcissistic Personality Inventory כולל 40 שאלות שיש להשיב עליהן.

 

החוקרים, צוות מאוניברסיטת אוהיו, אוניברסיטת אינדיאנה והקולג' גטיסבורג, מדגישים כי הכלי החדש לא מהווה תחליף לשאלונים הארוכים יותר שמודדים נרקיסיזם. שאלונים כמו ה-Narcissistic Personality Inventory יכולים לספק לחוקרים ורופאים יותר מידע, כמו איזה סוג של נרקיסיזם יש לאדם.

 

עם זאת, השיטה החדשה לזיהוי נרקיסיזם בשאלה אחת יכולה לשמש למחקרים העוסקים בנרקיסיזם בהם יש חשש שהנחקרים לא ישלימו שאלון של 40 פריטים או שיהיו מותשים ממילוי שאלונים רבים, או בכל מצב אחר בו רוצים לבדוק במהירות ובקלות אם אדם מסוים עשוי להיות נרקיסיסט.

 

בניסויים נמצא כי הזמן שלוקח לאנשים לענות על השאלה הוא כ-20 שניות בממוצע, לעומת 13.3 דקות בממוצע שנדרשות כדי להשלים את השאלון Narcissistic Personality Inventory שכולל 40 שאלות. 

 

נרקיסיסט אמתי לא יראה את ההתרכזות בעצמו כמשהו שלילי ולכן לא תהיה לו בעיה להודות שהוא כזה (צילום: Shutterstock)

 

התוצאות הגיוניות מאחר ובהגדרה, נרקיסיסטים הם אגואיסטים, מרוכזים בעצמם ויהירים ולכן נרקיסיסט אמתי לא יראה את ההתרכזות בעצמו כמשהו שלילי. ומכיוון שנרקיסיסטים נוטים לחוסר אמפטיה, הם כנראה יתקשו להבין למה הרצון לשים את עצמם ראשונים צריך להראות כתכונה שלילית.

 

"אנשים שהם נרקיסיסטים כמעט גאים בכך" כתבו החוקרים בהודעה לעיתונות "אפשר לשאול אותם בישירות מכיוון שהם לא רואים נרקיסיזם כתכונה שלילית – הם מאמינים שהם טובים יותר מאנשים אחרים ואין להם בעיה לומר זאת בפומבי".

 

עוד נמצא במחקר כי לאנשים שקיבלו ציון גבוה במדד הנרקיסיזם החדש היו גם תוצאות שליליות וגם תוצאות חיוביות: הם דיווחו על יותר רגשות חיוביים, יותר מוחצנות ומעט פחות דיכאון. אבל הם גם דיווחו על יותר כעס, בושה, תחושת אשם ופחד, כמו גם על מערכות יחסים פחות טובות עם אחרים והתנהגות פחות חברתית כאשר האגו שלהם מאוים.

 

מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת PLoS ONE, מצא כי מעבר למחיר שנרקיסיזם גובה ממערכות היחסים של האדם ומהאנשים שמסביבו, נרקיסיזם גובה מחיר כבד מהבריאות הפיזית של הנרקיסיסט.

 


PLOS ONE, DOI: 10.1371/journal.pone.0103469