מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הדופק יכול לחזות את הסיכון למוות
מחקר: עליה לאורך זמן בדופק הלב במנוחה קשורה לסיכון מוגבר למוות ממחלות לב
קצב הלב שלכם כשאתם במנוחה הוא מדד לבריאות ולכושר הגופני. מחקרים כבר הראו כי כאשר הדופק במנוחה גבוה, הסיכון למחלות לב עולה. כעת, מחקר נורווגי חדש מעלה את האפשרות שבאנשים ללא היסטוריה של מחלות לב, קצב לב במנוחה שעולה במשך הזמן, עלול לסמן בעיות לב ולאותת על סיכון מוגבר למוות ממחלות לב.
במבוגרים, קצב נורמאלי של פעימות הלב במנוחה הוא בין 60 ל- 100 פעימות לדקה, כאשר אצל אנשים בריאים לרוב הדופק במנוחה נע סביב 70 פעימות לדקה. אצל אתלטים הדופק במנוחה לרוב נמוך יותר.
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת היוקרתי Journal of the American Medical Association ניתחו מידע על כמעט 30,000 בני אדם, כולם היו בריאים ללא היסטוריה של מחלות לב והסכימו לעבור מדידת דופק במנוחה פעמיים בהפרש של 10 שנים. המדידה הראשונה בוצעה בין השנים 1984 ל- 1986 והשנייה בין 1995 ל- 1997. החוקרים המשיכו לעקוב אחר הנבדקים עד תחילת שנת 2009.
הנבדקים שהדופק שלהם במנוחה היה מתחת ל- 70 פעימות בדקה במדידה הראשונה ועלה ליותר מ- 85 פעימות לדקה במדידה השנייה, היו בעלי סיכון כמעט כפול למות ממחלות לב במהלך תקופת מעקב של 12 שנים בהשוואה לאנשים שדופק הלב שלהם נשאר מתחת ל- 70 פעימות לדקה במנוחה במשך 10 השנים.
גם אנשים שהדופק שלהם במנוחה נע בין 70 ל- 85 פעימות לדקה בתחילת המחקר, היו בסיכון מוגבר למוות ממחלות לב אם לחץ הדם שלהם במנוחה עלה מעל ל- 85 פעימות לדקה עד המדידה השנייה – היה להם סיכון גבוה ב- 80% למוות ממחלת לב בהשוואה לאנשים שקצב הלב שלהם נותר יציב ונמוך מ- 70.
גורמים רבים משפיעים על לחץ הדם במנוחה, בהם השמנה, לחץ הדם, תרופות שנוטלים, עישון והפעילות גופנית שמבצעים.
לדברי החוקרים, השינויים בקצב הלב עשויים להעיד על מחלת לב שלא אובחנה. דופק במנוחה הוא קל למדידה ואם מחקרים נוספים יאוששו את תוצאות מחקר זה, ייתכן וניתן יהיה לזהות אנשים בסיכון למחלות לב לפי מדידת הדופק שלהם ולנקוט אמצעים להפחתת הסיכון כמו שינויי אורח חיים.
רוצים לדעת מה הדופק שלכם במנוחה?
לפני שאתם הולכים לישון וודאו שיש שעון ליד מיטתכם. כשאתם מתעוררים בבוקר, לפני שאתם קמים מהמיטה, מצאו את הדופק שלכם בצוואר או ליד מפרק כף היד. לאחר שאתם מאתרים דופק, השתמשו באצבע האמצעית וזו שמשמאלה כשהן צמודות זו לזו, כדי לספור כמה פעימות מתרחשות במהלך דקה.
מרגישים לפעמים שהלב מחסיר פעימה?
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה