טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הגליניאה אושרה בקנדה
התרופה האוראלית הראשונה לטיפול באנשים עם טרשת נפוצה אושרה גם בקנדה
חברת נוברטיס הכריזה כי התרופה גליניאה (fingolimod) היא התרופה האוראלית הראשונה שפותחה לטיפול באנשים עם טרשת נפוצה עם מהלך התקפי-הפוגתי, אשר זהו המהלך השכיח ביותר של המחלה. בניגוד לטיפולים הקיימים הדורשים קבלת זריקות או עירויים באופן קבוע, הגליניאה מציעה נטילה יומית של גלולה אחת, במינון של 0.5 מ"ג, המספקת מענה נוח ויעיל למחלה המורכבת. הגליניאה מאושרת לטיפול בקרב אנשים שניסו אחת או יותר מהתרופות הקיימות לטרשת נפוצה, אך אינם מגיבים אליהן.
ד"ר דניאל סלצ'ן, נוירולוג מקנדה אמר : "האישור של הגליניאה הוא אבן דרך חשובה לקהילת הטרשת בקנדה. הייתה ציפייה גדולה לקראת הטיפולים האוראליים, גם מצד המטופלים וגם מצד הנוירולוגים, אשר מחכים לאלטרנטיבה לזריקות ולעירויים. בצירוף התוצאות הטובות במחקרים הקליניים, לצד הנוחות שבטיפול, גליניאה ברוכה לאלו שמחפשים אחר דרך חדשה לטיפול במחלה".
"אני מרגישה כאילו קיבלתי את חיי בחזרה", אמרה הימני אדיריווארה, אשה בת 39 מטורונטו, שאובחנה בטרשת נפוצה לפני 6 שנים ונוטלת גליניאה כבר 4 שנים, מאז שאושרה התרופה לשימוש במסגרת ניסוי קליני. "יש לי פחד ממחטים ושונאת את המגבלות שהמחלה מציבה על חיי. ירדתי מבין 5-6 התקפים לשנה לרק אחד או שניים מאז התחלתי להשתמש בגליניאה – לטרשת הנפוצה אין יותר את השליטה על חיי".
איך הגליניאה עובדת?
הגליניאה היא תרופה מסוג חדש הנקרא sphingosine 1-phosphate receptor (S1PR) modulators.
התרופה מפחיתה את תדירות ההתקפים בטרשת נפוצה ע"י החזקה/ שמירה של סוג מסוים של תאי דם לבנים (לימפוציטים – חלק מן המערכת החיסונית של הגוף) בתוך בלוטות הלימפה. פעולה זו מונעת מתאי הדם הלבנים להגיע אל מערכת העצבים המרכזית (ה- CNS) ומונעת את הפגיעה הפוטנציאלית במיאלין, השכבה השומנית המגנה על תאי העצב ועוזרת להעברת מסרים חשמליים בין המוח לחלקי הגוף. הגליניאה אינה מביאה להחלמה מלאה או מבטלת לגמרי את הטרשת הנפוצה, אך היא יכולה לעזור לעכב את התקדמות המחלה.
מידע בטיחותי
תופעות הלוואי השכיחות של הגליניאה הן: כאבי ראש, עלייה באנזמי כבד, שפעת, שלשולים, כאבי גב ושיעול. תופעות לוואי נוספות של התרופה כוללות שינוי הפיך, שלרוב הינו א-סימפטומטי, בהפחתת קצב הלב בתחילת הטיפול, עלייה בלחץ הדם, בצקת במקולה (סוג של פגיעה בראייה, מקולה = מרכז הרשתית בעין) והשפעה על תפקוד הריאות. הגליניאה גם מפחיתה את כמות תאי הדם הלבנים ולכן יכולה להעלות את הסיכוי לזיהומים. על המטופלים לגשת אל הרופא המטפל במידה וחשים שינוי בראייה, קשיי נשימה, סימנים של זיהום או אם יש להם שתן כהה.
הגליניאה יכולה לגרום לירידה בקצב הלב, בייחוד לאחר המינון הראשון. לכן המטופלים יהיו תחת מעקב רפואי 6 שעות לאחר נטילת המינון הראשון בכדי לראות ולוודא שאינם סובלים מתופעות לוואי חמורות, כולל קצב לב שאינו רגיל. קצב הלב חוזר לטווח הנורמאלי לרוב לאחר חודש ימים. על המטופלים ליצור קשר עם הרופא המטפל במידה וחשים בסחרחורות, עייפות או שמרגישים בהאטה של קצב הלב.
הגליניאה יכולה לגרום נזק לעובר. על נשים לשוחח וליידע את הרופא שלהם במידה והן בהריון או מתכננות הריון. נשים שנכנסו להריון ולוקחות גליניאה צריכות ליידע את הרופא המטפל שלהן בדחיפות.
על המטופלים ליידע את הרופא בכל הבעיות או המצבים הבריאותיים שלהם, כולל הפרעות בקצב הלב, אם מתקשים להילחם בזיהומים, בעיות בעיניים, סכרת, קשיי נשימה, בעיות בתפקוד הכבד או הריאות. על המטופלים גם ליידע את הרופא באשר לכל התרפות שהם נוטלים.
תוכנית תמיכה במטופלים
חברת נוברטיס תספק למטופלים ומשפחותיהם תוכנית תמיכה למשתמשים בגליניאה, אשר תוכננה בכדי למקסם את תוצאות הטיפול בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. היא תספק עדכונים בריאותיים, הסברה למטופלים, גישה לשירות אישי מידי אחות מוסמכת ושירותי תמיכה.
• המידע ניתן ע"י חברת נוברטיס הקנדית לקראת שיווק התרופה בראשון לאפריל שם.
מתוך ה- Medical News TODAY
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.
רינתית
על זה בדיוק רציתי לדבר .
אחותי התחילה להיות מטופלת בגילניה ממש לאחרונה ,ובימים האחרונים פיתחה דלקת עיניים חריפה ואולי גם (לא בטוחה ) לחץ תוך עיני .היא מטופלת בבילינסון -שם גם ערכה את המעקב .הגיעה עד למיון לגבי הדלקת בעין ,בסוף ניתן לה איזה שהוא ג'ל ונשלחה בחזרה לנוירולוג העוקב אחריה ,הדלקת מפריעה לה מאוד ,היא מנסה להשיג את הנוירולוג כבר כמה ימים ללא מענה .
האם יכול להיות שיש קשר בין הדלקת והלחץ -אם יש -לבין הטיפול בתרופה ?? לפי המאמר יש .ואם כן , איך זה הפיך ?מה ניתן לעשות ?