סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
הגיל בו התפרצה סוכרת משפיע על הסיכון לדמנציה
ניתוח נתונים של 10,000 נבדקים עם סוכרת סוג 2 מעלה כי התפתחות של המחלה בגיל צעיר יותר עשויה לאותת על סיכון מוגבר לפתח דמנציה בהמשך החיים
מחקרים רבים קשרו בין סוכרת סוג 2 להתפתחות דמנציה. כעת מתפרסם מחקר חדש ששופך אור על הקשר, ולפיו הופעה של סוכרת סוג 2 בגיל צעיר יותר קשורה לסיכון מוגבר לדמנציה בגיל 70.
המחקר שפורסם בכתב העת המדעי JAMA נערך בקרב למעלה מ-10,000 בריטים שהיו בני 55-35, שהמעקב אחריהם החל בשנים 1988-1985. הנבדקים עברו 7 בדיקות קליניות שכללו בדיקות דם בצום לבחינת רמות הסוכר בדם כל מספר שנים, האחרונה בסוף מארס 2019. במהלך תקופת המעקב תועדו 1,710 (16.9%) מקרים של סוכרת ו-639 (6.3%) מקרים של דמנציה.
החוקרים מצאו כי כשהנבדקים הגיעו לגיל 70 שיעורי הדמנציה לכל 1,000 שנות-אדם עמדו על 8.9% בנבדקים ללא סוכרת, 10% בנבדקים שהסוכרת שלהם התפתחה עד חמש שנים לפני כן, 13% באלה שהסוכרת שלהם התפתחה 10-6 שנים לפני כן ו-18.3% באלה שהסוכרת שלהם התפתחה יותר מעשר שנים לפני כן.
לאחר נטרול משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו גורמים סוציו-דמוגרפיים, התנהגויות בריאות ומדדי בריאות שונים, ניתוח הנתונים חשף מגמה ברורה: ככל שאדם חי עם סוכרת מגיל צעיר יותר - כך עולה הסיכון שלו לפתח דמנציה בגיל מבוגר. בהשוואה לאנשים ללא סוכרת בגיל 70, הסיכון לדמנציה באנשים שפיתחו סוכרת יותר מעשור לפני כן היה יותר מכפול (גבוה פי 2.12), הסיכון היה גבוה ב-49% בקרב אלו שפיתחו סוכרת 10-6 שנים לפני כן והסיכון היה גבוה ב-11% בלבד בקרב אלו שפיתחו את המחלה רק חמש שנים לפני כן או פחות. לפי חישובי החוקרים, על כל חמש שנים שהסוכרת התחילה בגיל צעיר יותר - הסיכון לדמנציה עלה ב-24%.
החוקרים לא בחנו את המנגנון הספציפי שעומד מאחורי הקשר בין הגיל בו מתפתחת סוכרת סוג 2 לסיכון לדמנציה, אך ידוע כי סוכרת עלולה לפגוע במוח בדרכים רבות, וכאשר המחלה מתפתחת בגיל צעיר - המשמעות היא זמן ממושך יותר בו היא זורעת נזקים בגוף, לרבות פגיעה בכלי דם שעלולה להוביל לפגיעה בזרימת הדם למוח.
השלכות חמורות
בעבר סוכרת סוג 2 נחשבה למחלה של מבוגרים, אך עם העלייה בשכיחות של השמנה ואורח החיים היושבני, השכיחות של סוכרת סוג 2 בגיל צעיר הולכת ועולה – ויש לך השלכות חמורות. כבר ידוע כי הופעה של סוכרת סוג 2 בגיל צעיר מעלה את הסיכון לסיבוכים הקשורים ללב וכלי הדם כמו התקפי לב ושבץ. מהמחקר החדש עולה שניתן להכניס גם את הדמנציה לרשימה של מחלות שהופכות לנפוצות יותר עקב כך שהגיל הממוצע בו מתפתחת סוכרת הולך ונהיה צעיר יותר ויותר.
המחקר מצטרף למחקרים קודמים שמצאו כי סוכרת קשורה לפגיעה במוח. מחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בקרב 40 מתנדבים ופורסם בכתב העת Neurology בשנת 2015 העלה כי סוכרת סוג 2 קשורה לפגיעה בוויסות זרימת הדם במוח וירידה חדה יותר ביכולות קוגניטיביות וביכולת לבצע מטלות יומיומיות.
ב-2014 חוקרים מהמאיו קליניק פרסמו בכתב העת Neurology כי לאנשים שמפתחים סוכרת באמצע החיים סיכון מוגבר לאובדן של תאי מוח ונזקים אחרים למוח, כמו גם לבעיות זיכרון ויכולות חשיבה, בהשוואה לאנשים שמעולם לא סבלו מסוכרת. החוקרים ביצעו הערכה של יכולות החשיבה והזיכרון בקרב 1,437 מבוגרים, שגילם הממוצע היה 80. המשתתפים גם עברו סריקות מוח כדי לבחון סמנים לנזקים במוח העשויים לבשר על התפתחות של דמנציה. נמצא כי בהשוואה לאנשים שלא הייתה להם סוכרת, אצל אנשים שפיתחו סוכרת בגיל העמידה נפח המוח היה קטן ב-2.9% בממוצע, הסיכון לאוטמים תת-קורטיקליים במוח היה גבוה ב-85% במוח והסיכון לבעיות חשיבה וזיכרון היה כפול. גם לאנשים שפיתחו סוכרת בגיל המבוגר היה סיכון גדול יותר להימצאות של אזורים פגועים במוח, אך הפגיעות היו פחות משמעותיות.
באותה שנה פורסם בכתב העת Radiology מחקר בו נמצא כי אנשים עם סוכרת סוג 2 עשויים לאבד יותר נפח מוח מהמצופה בגילם. החוקרים מצאו כי ככל שהמטופל חי עם סוכרת זמן רב יותר - כך התרחש יותר איבוד של נפח המוח, במיוחד בחומר האפור. לדבריהם, לכל 10 שנים בהן אדם סבל מסוכרת, נראה כי המוח היה זקן בכשנתיים בהשוואה לאדם ללא סוכרת באותו גיל.
מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Neurology העלה כי סוכרת מכפילה את הסיכון לאלצהיימר ומעלה באופן משמעותי גם את הסיכון לדמנציה מסוגים אחרים, כמו דמנציה וסקולארית הנובעת מהיצרות או חסימה בכלי הדם במוח שמונעת ממנו חמצן.
JAMA. 2021;325(16):1640-1649. doi:10.1001/jama.2021.4001
צני
מה אפשר לעשות? זה רק מפחיד