מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותהגיל בו התפרצה סוכרת משפיע על הסיכון לדמנציה

הגיל בו התפרצה סוכרת משפיע על הסיכון לדמנציה

ניתוח נתונים של 10,000 נבדקים עם סוכרת סוג 2 מעלה כי התפתחות של המחלה בגיל צעיר יותר עשויה לאותת על סיכון מוגבר לפתח דמנציה בהמשך החיים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחקרים רבים קשרו בין סוכרת סוג 2 להתפתחות דמנציה. כעת מתפרסם מחקר חדש ששופך אור על הקשר, ולפיו הופעה של סוכרת סוג 2 בגיל צעיר יותר קשורה לסיכון מוגבר לדמנציה בגיל 70.

 

המחקר שפורסם בכתב העת המדעי JAMA נערך בקרב למעלה מ-10,000 בריטים שהיו בני 55-35, שהמעקב אחריהם החל בשנים 1988-1985. הנבדקים עברו 7 בדיקות קליניות שכללו בדיקות דם בצום לבחינת רמות הסוכר בדם כל מספר שנים, האחרונה בסוף מארס 2019. במהלך תקופת המעקב תועדו 1,710 (16.9%) מקרים של סוכרת ו-639 (6.3%) מקרים של דמנציה.

 

החוקרים מצאו כי כשהנבדקים הגיעו לגיל 70 שיעורי הדמנציה לכל 1,000 שנות-אדם עמדו על 8.9% בנבדקים ללא סוכרת, 10% בנבדקים שהסוכרת שלהם התפתחה עד חמש שנים לפני כן, 13% באלה שהסוכרת שלהם התפתחה 10-6 שנים לפני כן ו-18.3% באלה שהסוכרת שלהם התפתחה יותר מעשר שנים לפני כן.

 

לאחר נטרול משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו גורמים סוציו-דמוגרפיים, התנהגויות בריאות ומדדי בריאות שונים, ניתוח הנתונים חשף מגמה ברורה: ככל שאדם חי עם סוכרת מגיל צעיר יותר - כך עולה הסיכון שלו לפתח דמנציה בגיל מבוגר. בהשוואה לאנשים ללא סוכרת בגיל 70, הסיכון לדמנציה באנשים שפיתחו סוכרת יותר מעשור לפני כן היה יותר מכפול (גבוה פי 2.12), הסיכון היה גבוה ב-49% בקרב אלו שפיתחו סוכרת 10-6 שנים לפני כן והסיכון היה גבוה ב-11% בלבד בקרב אלו שפיתחו את המחלה רק חמש שנים לפני כן או פחות. לפי חישובי החוקרים, על כל חמש שנים שהסוכרת התחילה בגיל צעיר יותר - הסיכון לדמנציה עלה ב-24%.

 

החוקרים לא בחנו את המנגנון הספציפי שעומד מאחורי הקשר בין הגיל בו מתפתחת סוכרת סוג 2 לסיכון לדמנציה, אך ידוע כי סוכרת עלולה לפגוע במוח בדרכים רבות, וכאשר המחלה מתפתחת בגיל צעיר - המשמעות היא זמן ממושך יותר בו היא זורעת נזקים בגוף, לרבות פגיעה בכלי דם שעלולה להוביל לפגיעה בזרימת הדם למוח.

 

השלכות חמורות

 

בעבר סוכרת סוג 2 נחשבה למחלה של מבוגרים, אך עם העלייה בשכיחות של השמנה ואורח החיים היושבני, השכיחות של סוכרת סוג 2 בגיל צעיר הולכת ועולה – ויש לך השלכות חמורות. כבר ידוע כי הופעה של סוכרת סוג 2 בגיל צעיר מעלה את הסיכון לסיבוכים הקשורים ללב וכלי הדם כמו התקפי לב ושבץ. מהמחקר החדש עולה שניתן להכניס גם את הדמנציה לרשימה של מחלות שהופכות לנפוצות יותר עקב כך שהגיל הממוצע בו מתפתחת סוכרת הולך ונהיה צעיר יותר ויותר.

 

המחקר מצטרף למחקרים קודמים שמצאו כי סוכרת קשורה לפגיעה במוח. מחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בקרב 40 מתנדבים ופורסם בכתב העת Neurology בשנת 2015 העלה כי סוכרת סוג 2 קשורה לפגיעה בוויסות זרימת הדם במוח וירידה חדה יותר ביכולות קוגניטיביות וביכולת לבצע מטלות יומיומיות.

 

ב-2014 חוקרים מהמאיו קליניק פרסמו בכתב העת Neurology כי לאנשים שמפתחים סוכרת באמצע החיים סיכון מוגבר לאובדן של תאי מוח ונזקים אחרים למוח, כמו גם לבעיות זיכרון ויכולות חשיבה, בהשוואה לאנשים שמעולם לא סבלו מסוכרת. החוקרים ביצעו הערכה של יכולות החשיבה והזיכרון בקרב 1,437 מבוגרים, שגילם הממוצע היה 80. המשתתפים גם עברו סריקות מוח כדי לבחון סמנים לנזקים במוח העשויים לבשר על התפתחות של דמנציה. נמצא כי בהשוואה לאנשים שלא הייתה להם סוכרת, אצל אנשים שפיתחו סוכרת בגיל העמידה נפח המוח היה קטן ב-2.9% בממוצע, הסיכון לאוטמים תת-קורטיקליים במוח היה גבוה ב-85% במוח והסיכון לבעיות חשיבה וזיכרון היה כפול. גם לאנשים שפיתחו סוכרת בגיל המבוגר היה סיכון גדול יותר להימצאות של אזורים פגועים במוח, אך הפגיעות היו פחות משמעותיות.

 

באותה שנה פורסם בכתב העת Radiology מחקר בו נמצא כי אנשים עם סוכרת סוג 2 עשויים לאבד יותר נפח מוח מהמצופה בגילם. החוקרים מצאו כי ככל שהמטופל חי עם סוכרת זמן רב יותר - כך התרחש יותר איבוד של נפח המוח, במיוחד בחומר האפור. לדבריהם, לכל 10 שנים בהן אדם סבל מסוכרת, נראה כי המוח היה זקן בכשנתיים בהשוואה לאדם ללא סוכרת באותו גיל.
 

מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Neurology העלה כי סוכרת מכפילה את הסיכון לאלצהיימר ומעלה באופן משמעותי גם את הסיכון לדמנציה מסוגים אחרים, כמו דמנציה וסקולארית הנובעת מהיצרות או חסימה בכלי הדם במוח שמונעת ממנו חמצן.

 

 

JAMA. 2021;325(16):1640-1649. doi:10.1001/jama.2021.4001

 

 

צני
04/05/21 7:49

מה אפשר לעשות? זה רק מפחיד