השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הארוחה הכי חשובה של היום?
מחקרים חדשים: ארוחת בוקר לא תשפר את המטבוליזם, לא תגרום לכם לאכול פחות בהמשך ולא תוביל להרזיה
אחרי שנים רבות בהן נאמר לנו שארוחת בוקר היא הארוחה הכי חשובה של היום, מתברר שאין לכך בסיס מדעי, לפחות מבחינת הרזיה או שמירה על המשקל.
בשנה שעברה פורסם בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine מאמר מפתיע שכתב צוות בינלאומי של תזונאים, רופאים ומומחים אחרים, לאחר שבחנו רעיונות מקובלים לגבי השמנה, כדי לבדוק איזה מהם מבוססים על עדויות רפואיות אמינות. החוקרים ניתחו מידע שאספו מרשת האינטרנט, בחיפושים בתקשורת ובספרות המדעית. פרט לשבעה רעיונות שהוגדרו על ידי החוקרים כמיתוסים על השמנה, כמו המיתוס לפיו סקס עשוי לסייע להרזיה, המומחים הצביעו על מספר הנחות שמחוזקות כנכונות, אך למעשה הסבירות שהן נכונות שווה לסבירות שהן לא נכונות ויש צורך במחקרים נוספים כדי לבדוק אותן. אלה כללו את ההנחה שאכילת ארוחת בוקר תסייע למנוע השמנה.
מספר לא מבוטל של מחקרים מצאו קשר בין דילוג על ארוחת בוקר והשמנה. אך מדובר בעיקר במחקרים תצפיתיים שלא יכולים להוכיח קשר של סיבה-תוצאה או מחקרים קצרים שבדקו את השפעת אכילת ארוחת הבוקר על התיאבון.
כעת מתפרסמים בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition, שני מחקרים שבחנו את הקשר בין ארוחת בוקר למשקל בצורה הנחשבת לאמינה יותר, מחקרים מבוקרים שהשוו ראש בראש צריכה קבועה של ארוחת בוקר לדילוג על ארוחת הבוקר.
המחקר הראשון שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אלבאמה בברמינגהם נמשך 16 שבועות. במחקר השתתפו כ-300 בני 20 עד 65 שמנים או בעלי עודף משקל, שפרט לכך היו בריאים.
קבוצה אחת של נחקרים התבקשה להקפיד לאכול ארוחת בוקר בכל יום, קבוצה אחרת התבקשה לדלג על ארוחת הבוקר באופן קבוע. בקבוצה השלישית – ששימשה כקבוצת ביקורת – השתתפו גם אנשים שנהגו לאכול בוקר וגם אנשים שנהגו לדלג עליה, אלה רק קיבלו מידע על תזונה בריאה שלא הזכיר ארוחת בוקר והם לא התבקשו לשנות את מנהגיהם. כשהחוקרים השוו בין הקבוצות, הם לא מצאו הבדל בירידה במשקל.
במחקר השני שהתפרסם במהדורת אוגוסט של כתב העת, חוקרים בריטים מאוניברסיטת Bath בחנו אם ארוחת בוקר עוזרת להרזיה ואם היא משפרת את המטבוליזם.
החוקר הראשי מספר שבחר לערוך את המחקר לאחר שקולגה ביקר את המנהג שלו לדלג על ארוחת בוקר. הביקורת הובילה אותו לבחון את המחקרים שנערכו בנושא וכמדען, הוא הופתע מהעדויות המעטות הקיימות.
נחקרים שאכלו ארוחת בוקר היו פעילים יותר ושרפו כ-400 יותר קלוריות ביום, אך הם צרכו כ-500 קלוריות יותר (צילום: Shutterstock)
במסגרת המחקר החוקרים הורו ל-33 מבוגרים רזים לא לאכול שום דבר עד 12:00 בצהריים או לאכול ארוחת בוקר לבחירתם המכילה לפחות 700 קלוריות עד השעה 11:00 בבוקר. כל הנחקרים ענדו מדי תאוצה שבחנו את הפעילות שלהם ועברו בדיקות שונות.
לאחר 6 שבועות החוקרים מצאו כי ארוחת הבוקר לא שיפרה מטבוליזם – הקצב המטבולי של הנחקרים במנוחה היה אותו הדבר בין אם אכלו ארוחת בוקר או לא. דילוג על ארוחת בוקר גם לא הוביל לכך שהנחקרים זללו יותר בהמשך היום – למעשה הם צרכו בממוצע כ-500 קלוריות יותר ביום בהשוואה לנחקרים שדילגו על ארוחת הבוקר.
החוקרים מצאו שהנחקרים שאכלו ארוחת בוקר נטו להיות פעילים יותר גופנית במשך הבוקר. הפעילות העודפת אומנם הובילה להוצאה אנרגטית של כ-440 קלוריות יותר, אך כאמור - אכילת ארוחת הבוקר הוסיפה כמות דומה של קלוריות לצריכה היומית שלהם.
הנחקרים שאכלו ארוחת בוקר לא ירדו יותר במשקל מאלה שדילגו על ארוחת הבוקר. אומנם לא ניתן לצפות לשינויים משמעותיים במשקל בשישה שבועות, אך אם כאשר אוכלים ארוחת בוקר לא קיים שינוי במטבוליזם והפעילות הנוספת שמבוצעת מתקזזת עם הקלוריות הנוספות שנצרכות, אין סיבה להאמין שתיווצר ירידה במשקל גם בטווח הארוך.
למחקרים מספר מגבלות, בהן העובדה שאלה נמשכו מספר שבועות ולא נבדקו השפעות לטווח ארוך יותר. כמו כן, החוקרים לא בדקו סוגים שונים של ארוחות בוקר בקרב סוגים שונים של אנשים. ייתכן שיש ארוחות בוקר המורכבות ממזונות מסוימים שכן יסייעו להרזיה או אנשים מסוימים להם ארוחת בוקר תוכל לסייע לרדת במשקל.
נדרשים מחקרים נוספים לפני שנוכל להבין לעומק את ההשפעה של ארוחת הבוקר על הבריאות ולקבוע אם ארוחת הבוקר היא משהו מיוחד או פשוט עוד ארוחה. בינתיים, מי שנהנה לאכול ארוחת בוקר יכול להמשיך לעשות זאת בכיף ולמי שמעדיף לדלג על הארוחה אין סיבה לדאגה.
ארוחת בוקר לסוכרתיים
נראה שלארוחת בוקר עשויה להיות לפחות השפעה מיטיבה אחת. החוקרים מצאו רמזים לכך שנחקרים שאכלו ארוחת בוקר שמרו על רמות יציבות יותר של סוכר בדם בהמשך היום.
ממצא זה משתלב עם ממצאי מחקר של חוקרים מהאוניברסיטה העברית שהוצגו בשנה שעברה בכנס השנתי של האיגוד האירופאי לחקר הסוכרת. במחקר שבחן את ההשפעה של ארוחת בוקר על מצבם של סוכרתיים השתתפו כ-50 אנשים שמנים או עם עודף משקל שאובחנו עם סוכרת סוג 2. הם חולקו לשתי קבוצות: קבוצה שאכלה ארוחת בוקר קטנה וקבוצה שאכלה ארוחת בוקר גדולה עשירה בחלבון ושומן. ארוחת הבוקר הגדולה הכילה כשליש מסך הקלוריות היומי וארוחת הבוקר הקטנה הכילה כשמינית מסך הקלוריות היומי.
לאחר 13 שבועות, בשתי הקבוצות היו שיפורים ברמות הסוכר בדם ובלחץ הדם בהשוואה לתחילת המחקר. עם זאת, השיפורים היו גדולים יותר בקבוצה שאכלה ארוחת בוקר גדולה. באלה שאכלו ארוחת בוקר גדולה היו הפחתות ברמות הסוכר בדם הגדולות פי 3 מבאלה שאכלו ארוחת בוקר קטנה והיה שיפור גדול יותר ברמות ההמוגלובין המסוכרר (מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר ב-3 חודשים האחרונים ולכן מהווה מדד טוב לשליטה בסוכרת). בנוסף, בקבוצה שאכלה ארוחת בוקר גדולה, אצל כמעט שליש מהמשתתפים הופחתו מינוני התרופות לסוכרת במהלך תקופת הניסוי.
עם זאת, מדובר במחקר קטן ויש לאושש את הממצאים במחקרים גדולים יותר, לפני שניתן יהיה להמליץ לסוכרתיים לפתוח כל בוקר בארוחת בוקר גדולה.
Am J Clin Nutr August 2014 vol. 100 no. 2 539-547