מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותהאם תרופות ל-ADHD גורמות להשמנה?

האם תרופות ל-ADHD גורמות להשמנה?

מחקר מצא כי ילדים שנטלו תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז נטו להשמין יותר מילדים אחרים בהמשך החיים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקרים כבר הראו כי ילדים המאובחנים כסובלים מהפרעת קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) נוטים לעלות יותר במשקל בהמשך החיים, בהשוואה לילדים אחרים. מחקר חדש מאושש את הממצאים, ומצביע על האפשרות שהגורם המרכזי להשמנה אינו ההפרעה עצמה, אלא דווקא התרופות הנפוצות לטיפול בתסמיניה.

 

המחקר, שממצאיו פורסמו במהדורה המקוונת של כתב העת Pediatrics, התבסס על תיקים רפואיים של יותר מ-163,000 ילדים בגילאי 3 עד 18, שהיו במעקב במשך עד 12 שנים.

 

החוקרים מאוניברסיטת Johns Hopkins מצאו כי ילדים עם אבחנה של ADHD שלא לקחו תרופות לטיפול בסימפטומים, התחילו להשמין יותר מילדים ללא ההפרעה, כבר בגיל 10. 

 

הוספת תרופות ממריצות (סטימולנטים) שינתה את התמונה: ילדים שנטלו תרופות ממריצות תחילה עלו פחות במשקל בגיל הילדות בהשוואה לילדים ללא ADHD או ילדים עם ADHD שלא קיבלו טיפול תרופתי. 

 

יש היגיון בממצא זה, מאחר ותרופות מעוררות פעמים רבות גורמות לילדים לאיבוד תיאבון, מה שעלול להוביל לירידה במשקל וגדילה מופחתת.

 

אבל, בגילאי 15-18, התמונה השתנתה לחלוטין. ילדים שנטלו ואז הפסיקו ליטול תרופות מעוררות - כמו ריטלין וקונצרטה - נטו לעלות במשקל בקצב מהיר יותר ולהיות בעלי BMI גבוה יותר בשלבים המאוחרים של גיל ההתבגרות, בהשוואה לבני גילם. ההבדל במשקל בין ילדים עם ADHD שלא נטלו תרופות לילדים ללא רקע של ADHD היה פחות גדול.

 

לדברי החוקרים, הממצאים מרמזים על כך שסביר להניח כי הקשר להשמנה טמון בטיפול התרופתי יותר מאשר באבחנה, מאחר ונמצא שככל שהתרופה החלה להילקח בגיל צעיר יותר וככל שהשתמשו בה זמן ממושך יותר, כך ההשפעה על מידת ההשמנה בהמשך הייתה גדולה יותר.

 

המחקר מחזק ממצאי מחקרים קודמים שהצביעו על קשר בין ADHD להשמנה, ומעלה את האפשרות שהקשר טמון בעיקר בטיפול התרופתי. עם זאת, המחקר לא מוכיח כי התרופות ל-ADHD עצמן גורמות לילדים לעלות יותר במשקל בהמשך. כעת נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו את הנושא.

 

 

Pediatrics. Published online March 17, 2014