אביטל שואלת: נושא תזונה נכונה ומכל שכן ברפואה מאוד חשוב לי וקרוב לליבי ואינני מקל ראש.
האם אי פעם יצא מחקר על אנשים שאכלו תזונה מסויימת ונרפאו מחלת הסרטן? האם מצאו מכנה משותף לכל האנשים הללו?
אני מלווה רפואי ומאוד מטריד אותי אנשים שניסו ולא הצליחו והדיאטות למינן גורמות להוצאות גדולות ומפח נפש של ממש.
אנשים העוסקים בכך ולא נוחלים הצלחות קונים לעצם שם של שרלטנים ונוצר ערפול מאוד לא ברור בכל הקשור לרפואה בדרך כזו. מה יהיה? אולי תעשו קצת סדר בנושא הזה.
ולנטינה לוריא משיבה: שאלה מצויינת !
נכון, תחום התזונה הוא מאוד פרוץ ולצערנו מלא בשרלטנות, המון "מתחזים" נותנים המלצות לא מבוססות ולא מקצועיות שעלולות רק להזיק.
כאן ההתייחסות היא למניעה של המחלה (ראשונית ושניונית), כאשר ההתייחסות לתזונה בזמן טיפול במחלה היא שונה.
בזמן הטיפולים האקטיביים הרבה פעמים ישנה ירידה לא רצונית במשקל עקב חוסר תיאבון, בחילות והקאות וזה יכול לגרום למצב של תת תזונה, ולכן במקרים הללו אנחנו נרצה לשמר את המשקל גוף ורמות החלבונים בדם בכל מחיר - גם אם זה ידרוש לאכול מאכלים "לא כל כך בריאים" מכיוון שישנו חשש במילים גסות שהחולה ימות מתת תזונה ולא ממחלת הסרטן עצמה. כמובן שיש לשקול כל מקרה לגופו, ישנם אנשים שעוברים טיפולים בהצלחה ולא סובלים מתת תזונה ויכולים לאכול מאוזן ומגוון ואז אכו ההמלצות של התזונה למניעת סרטן מתאימות.
יש לשקול כל מקרה לגופו ולפנות לאנשי מקצוע בתחום (דיאטנים או דיאטניות מוסמכות) לקבלת עצה והכוונה מבוססת מבחינה רפואית- תזונתית.
ד"ר יוסי ווסק מוסיף:
רעיון אחרי טיפול תזונתי
לדעתי, טיפול תזונתי בסרטן הנו הראשון בחשיבותו ויכול להיות לפריצות דרך בטיפול של מחלה. זאת משום שמקור הסרטן ככל הנירה נמצא בכשלים מטבוליים, בעיקר כשל בתחום של מטבוליזם חלבוני. רעיונות אלה נבדקות על ידי קבוצת מחקר רופאי וביולוגי של מרכזים נחשבים ביותר בתחום מחקר סרטן, למשאל מרכז רפואי על שם ג'ון הופקינס.
מחלת סרטן הנה במילים פשוטות סוג של מרד של קבוצת התאים כנגד סדר של חילוף חומרים תקין שמוחתם ב"בתוכנות" של גנום אנושי של האדם. נכון להניח שבמצב של שיבושים מתמשכים וחמורים בחילוף חומרים ברקמות ובתקלות הורמונאליות חוזרות, קבוצת התאים מתחילה בתהליך ריבוי וגדילה עצמאית. תאים אלה גדלים ללא תכנון משולב ומאורגן היטב של רקמות הגוף בכלל. הם גוזלים לעצמם כמויות גדולות של חומרי ם יוצרים אנרגיה, ללא כל התחשבות לשער רקמות הגוף. תאים סרטניים גדלים באופן פראי ומהיר, כך שלא יוצרים הספקה מסודרת של חומרי מחיה גם לתאי הגידול קודמים. לכן במרכז הגידול נוצרים מוקדים של נמק, של פירוק והתאים המתפרקים נספגים לזרם לימפה ודם ומזרעים אזורי גוף שונים. יש חוקרים לא מעטים שטוענים שהספקת מזון גדולה דומה לדלק נזרם לאש ומזרזת גדילת הגידול. לכן ישנם שיטות מבוססות על עיקרון של הרעבת הגידול על ידי תזונה מטונה ואפילו תזונה כוללת צומות מדודים.
דרישות כלליות לטיפול תזונתי בסרטן.
באופן כללי תזונה במצבים של מחלת סרטן חייבת להיות קלה יותר לעיכול, חייבת לכלול מזון יותר צמחי, כולל שומנים מהצומח ופחות חלבונים מהחי. חלבונים מהחי הנם בשר מהיונקים ומוצרי חלב. לעומתם בשר של עוף ודגים מומלצים כקלים וידידותיים למטבוליזם האדם. תוספת מצוינת למזון הנה קטניות שלמות (לא מנוקות!), לחם מקמח מלא או משעורה, ביצים.
חשיבות של שתיה מרובה!
חשוב מכל הנה שתיה מוגברת מאוד של מים. כמה שיעילה יותר זרימת נוזלים בכלי דם והפרשת נוזלים מוגברת כך טוב יותר פינוי של כל הפסולות מגוף, כולל רעלנים של סרטן. שתיה מרובה יכולה לשפר מאוד מצב של אנשים נתונים לטיפול כימותראפי. הרי המצב האופטימלי לטיפול כזה הנו מצב של קבלת חומר לגוף ופעולתו בתקופה קצרה. אחרי מכן חשוב לפנות לפסולות ושטן שרידי החומר שהוא כידוע רעיל לתאים ולפנות גם שרידים של תאי סרטן שנהרסו על ידי חומרים כימיים אלה. חשוב לשתות מים – סתם מים ומים הם סם החיים.
מזון קרוב לטבע
רצוי לדעתי בשלב זה במיוחד להימנע מכל מזון שעבר תהליך של עבוד תעשייתי. רצוי להדיף מזון שברור הקשר שלו עם שדה גידולו, לטבע. קל להבין שכל מזון שעבר בית חרושת ברור שקלט חומרים נלווים של טעם, מתיקה, חומרי שימור וצבע סינטטי מושכים עין ופותחים כיס.
באופן כללי מדיניות המזון במקרה של טיפול במחלה ממארת חייב להיות ממוקד לשיפור דרמטי של חילוף חומרים ברקמות הגוף ובזה אין הרבה הבדל בין מזון למחלת סרטן וזה של מחלת סוכרת, מחלת יתר לחץ דם, תת-תפקוד בלוטת התריס, מחלות אלרגיות ונאורולוגיות ניווניות.
יש לכם מה להוסיף לדיון? הכנסו לקהילה