אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
האם תוספי סידן עלולים לפגוע בעיניים?
מחקר: לאנשים מבוגרים שנוטלים יותר מ-800 מ''ג סידן ביום סיכון גבוה כמעט פי שלושה לניוון מקולרי גילי
אנשים בני 68 ומעלה הנוטלים תוספי סידן במינון הגבוה מ-800 מ''ג ביום הם בעלי סיכון גבוה פי 2.63 להיות מאובחנים עם ניוון מקולרי הקשור לגיל (המכונה בקיצור נמ"ג או AMD) – מצב שגורם לאובדן ראייה חמור ומהווה את הגורם העיקרי לעיוורון בקרב מבוגרים בעולם המערבי. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology.
המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, כלל 3,191 אמריקאים בני 40 ומעלה שהשתתפו בסקר הבריאות והתזונה הלאומי 2007-2008, בהם 248 אנשים שאובחן אצלם ניוון מקולרי גילי. כל משתתף נשאל בסקר על צריכה של תוספי תזונה וסותרי חומצה במהלך החודש האחרון.
החוקרים מצאו כי הסיכון לאבחנה של ניוון מקולרי גילי היה גבוה יותר במשתתפים שדיווחו על נטילת תוספי סידן במינון של 800 מ"ג ביום ומעלה. לאחר שלקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות - בהם גיל, מין, מוצא, הכנסה, עישון, צריכת אלכוהול, השמנה, היסטוריה של אוסטיאופורוזיס, ניתוח קטרקט, גלאוקומה, יתר לחץ דם, אירוע מוחי, מחלות לב ויתר שומנים בדם - הם מצאו כי לאנשים שנטלו תוספי סידן סיכון גבוה ב-85% לניוון מקולרי, בהשוואה לאלה שלא נטלו תוספי סידן.
כאשר החוקרים בחנו את הקשר בין תוספי סידן לניוון מקולרי גילי בקבוצות גיל שונות, הם מצאו כי הקשר חזק במיוחד באנשים מבוגרים. בקרב אנשים בני פחות מ-68 לא נמצא סיכון מוגבר משמעותית לפגיעה בעיניים בקרב אלה שהשתמשו בתוספים, בעוד שבקרב בני 68 ומעלה הסיכון לניוון מקולרי גילי באלה שהשתמשו בתוספי סידן היה גבוה במיוחד – פי 2.63 בהשוואה לאלה שלא נטלו תוספי סידן. לדברי החוקרים, ייתכן שהסיבה לכך שהסיכון גבוה במיוחד באנשים מבוגרים נובעת מכך שהם נטלו את התוספים תקופה ממושכת יותר.
חשוב לציין כי המחקר מצא קשר בין תוספי סידן לניוון מקולרי גילי, אך מחקר שכזה לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה – משמע שלא ניתן לדעת אם תוספי הסידן בפני עצמם גרמו לפגיעה בעיניים. בנוסף, למחקר מספר מגבלות, בהן העובדה שהוא הסתמך על דיווחים עצמיים של הנבדקים לגבי התוספים שנטלו ושהוא לא לקח בחשבון את הסידן שהמשתתפים צרכו בתזונה שלהם. דרושים מחקרים נוספים לפני שניתן יהיה לקבוע שתוספי סידן עלולים לסכן את העיניים.
לפי הנחיות שפרסם כוח המשימה האמריקאי לשירותי מניעה (USPSTF) בשנת 2013, לנשים לאחר גיל המעבר לא מומלץ ליטול תוספי סידן למניעה ראשונית של שברים. פאנל המומחים מצא כי בקרב נשים לאחר גיל המעבר שנוטלות סידן וויטמין D במינונים נמוכים - פחות מ-400 יחידות בין לאומיות (IU) של ויטמין D ו-1,000 מ"ג סידן ביום - אין השפעה לטובה על הסיכון לשברים, ואף קיימת עליה קטנה בסיכון לאבנים בכליות. בנוסף, כוח המשימה הסיק כי העדויות הקיימות אינן מספיקות כדי לתמוך בשימוש בתוספי ויטמין D עם או בלי סידן בכל מינון, למניעת שברים בקרב גברים ונשים לפני גיל המעבר המתגוררים בקהילה. המלצות אלה לא רלוונטיות לאנשים שכבר אובחנו עם אוסטיאופורוזיס, שיש להם היסטוריה של שברים, שהם בסיכון מוגבר לנפילות, שגרים במוסדות סיעודיים או שיש להם חוסר ידוע בוויטמין D.
חשוב להבין כי ויטמין D וסידן חשובים מאוד לבריאות, אך ההמלצה היא לצרוך אותם כמה שניתן באמצעות תזונה. חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי השלמת התזונה באמצעות תוספים.
JAMA Ophthalmol. Published online April 09, 2015