סרטן הריאות
מנהלי קהילה
האם תוספי ויטמינים מקבוצת B עלולים לגרום לסרטן?
בטוחים שנטילת ויטמינים נטולת סכנות? חוקרים מצאו סיכון גבוה פי 2 לסרטן הריאה בגברים שצרכו מינון גבוה של תוספי B6 ו- B12. במעשנים התוספים נקשרו לסיכון גבוה פי 3-4
מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות העלו תוצאות סותרות באשר לוויטמינים מקבוצת B והסיכון לסרטן הריאות. מאחר שהשימוש בתוספי ויטמינים מקבוצת B נפוץ מאוד, חוקרים מאוניברסיטת מדינת אוהיו ביקשו לבחון את ההשפעות ארוכות הטווח של נטילת התוספים על הסיכון לסרטן הריאה.
במחקר נכללו 77,118 אנשים בגילי 50 עד 76, מתוכם 808 אובחנו עם סרטן ריאה חודרני במהלך 6 שנות המעקב. בתחילת המחקר לכל נבדק חושב המינון היומי הממוצע במשך 10 שנים של הוויטמינים B6, חומצה פולית ו-B12 מתוספים. בניתוח הנתונים החוקרים לקחו בחשבון משתנים רבים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות.
לפי הממצאים, שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology, צריכה של ויטמינים מקבוצת B שמקורם בתוספי מזון לא נקשרה לסיכון לסרטן הריאות בנשים. בגברים לעומת זאת נצפה קשר ברור: באופן כללי שימוש בתוספי ויטמינים B6 ו-B12 נקשר לעלייה של 30% עד 40% בסיכון לסרטן הריאה, כאשר נטילת מינון גבוה מאוד של הוויטמינים כמעט הכפילה את הסיכון לסרטן הריאות. בקבוצת הגברים שנטלה את המינון הגבוה ביותר של ויטמין B6 (מינון יומי ממוצע גבוה מ-20 מ"ג ליום) הסיכון לסרטן ריאה היה גבוה ב-82% ובקבוצת הגברים שנטלה את המינון הגבוה ביותר של ויטמין B12 (מינון יומי ממוצע גבוה מ-55 מיקרוגרם ליום) הסיכון לסרטן ריאה היה גבוה ב-98%, בהשוואה לאנשים שלא השתמשו בתוספים. חשוב לציין שמינונים אלה גבוהים הרבה יותר מהמומלץ (ראו למטה) ואינם מתקבלים מתזונה או מנטילת מולטי-ויטמין יומי.
השימוש בוויטמינים B6 ו-B12 במינון גבוה נקשר לסיכון גבוה אף יותר - פי 3-4 - בקרב גברים שהיו מעשנים בתחילת המחקר. נוסף על כך, הקשר בין תוספי ויטמינים B6 ו-B12לסרטן נצפה בכל סוגי סרטן הריאה, פרט לאדנוקרצינומה – סוג הגידול במרבית החולים בסרטן הריאות שאינם מעשני סיגריות בהווה או בעבר - ובמילים אחרות, הסוג שפחות קשור לעישון.
מדובר במחקר תצפיתי וככזה הוא אינו יכול להוכיח כי הקשר שנצפה הוא קשר של סיבה ותוצאה ולכן אי אפשר לומר בוודאות על סמך הממצאים שתוספי הוויטמינים בפני עצמם גרמו בנבדקים לסרטן הריאה. עם זאת, המחקר בהחלט מראה כי תוספי ויטמינים מקבוצת B אינם מסייעים להגנה מפני סרטן הריאות ואינם מומלצים במינונים גבוהים. בימים אלה החוקרים מקדמים מחקרים נוספים במטרה לבחון את הנושא.
ויטמין B6 מצוי בסוגי מזון רבים אך המקורות הטובים ביותר הם בשר, דגנים מלאים, ירקות ואגוזים. משרד הבריאות ממליץ על צריכה של 1.3 מ״ג ויטמין B6 ביום לבני 19-50, בעוד שבגילי 51-64 לגברים מומלץ לצרוך 1.7 מ״ג של ויטמין B6 ביום ולנשים 1.5 מ"ג.
ויטמין B12 מצוי רק במוצרים מהחי, כגון בשר, דגים ועוף וכן בדגנים מועשרים. משרד הבריאות ממליץ על צריכה של 2.4 מיקרוגרם של ויטמין B12 ביום לבוגרים.
ההמלצה היא לקבל ויטמינים ומינרלים כמה שיותר מהתזונה. מרבית האנשים יכולים לקבל כמויות מספקות של הוויטמין B6 והוויטמין B12 ממזון, אך בקבוצות מסוימות (לדוגמה צמחונים) עלולים להיות חסרים שיצריכו נטילת תוספים. עם זאת רבים נוטלים תוספים במינון גבוה הרבה מעבר לנדרש.
Clinical Oncology - published online before print August 22, 2017
דר' סיגל ביצור
לגבי הערתך על תכשירי מולטיויטמין יומיים ורמת ויטמין B6 או B12, ברוב התכשירים הרמות הן מאוד גבוהות ובאלה שמצוין הערך היומי המומלץ אפשר לראות שויטמין B6 מגיע עד 4500% ואילו B12 עד 1667% מהמנה היומית המומלצת. למשל כאן: http://www.solgar.com/SolgarProducts/Formula-VM-2000-Tablets.htm