מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אטופיק דרמטיטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דני בן אמתי
פרופ' דני בן אמתי
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
שולמית בורשטיין MA
שולמית בורשטיין MA
מייסדת ומנהלת מקצועית בעמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, MA בפסיכותרפיה שולמית בורשטיין היא המנהלת המקצועית של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס. שולמית, אם לבת אטופית מזה 23 שנים, וממש לאחרונה גם סבתא לתינוקת אטופית, נסעה במשך השנים לחפש מענה למחלה בכל רחבי העולם. בין השאר בתה טופלה בדאלאס, בלונדון, במינכן, בדאבוס ובאוון. בכל מקום למדה את הידע המקצועי המעודכן ביותר על המחלה ואת הגישות הטיפוליות. תוך כדי למדה פסיכותרפיה והוציאה תואר שני באונברסיטה באנגליה. שולמית ממשיכה ללמוד ולהתעדכן תוך מעקב רציף אחר ספרות מקצועית, והשתתפות בכנסים מקצועיים בינלאומיים.

מובילי קהילה

דבורה וידמן
דבורה וידמן
מידענית וחוקרת בתחום מדעי החברה, מתמקדת בדרך כלל בתחום תעסוקה והכשרות מקצועיות. יוצא מן הכלל תחום עניין מיוחד שחורג ממדעי החברה: עולם המחלות האטופיות (דלקת סוג 2), אטופיק דרמטיטיס, אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת כרונית, דלקת עיניים אביבית וכל השלובים שביניהם. העניין בתחום הרפואי הספציפי הזהו הוא מתוך העניין האישי. כאם לחמישה ילדים שרובם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ברמות שונות, מקל ועד בינוני +. כתבתי את הניוזלטרים המקצועיים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס במשך שנתיים, וכן את אתר העמותה, וצברתי ידע מקיף ומקצועי אודות מחלת עור זו, בנוסף על הידע האישי. ניהלתי במשך שש שנים את קהילות ההורים והמתמודדים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, (בווטסאפ), ואשמח לעמוד לרשותכם גם כאן. זכיתי במלגת קרן רומנו לסטודנטים מצטיינים במדעי החברה, בגין עשייה חברתית בקידום בריאות בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ובני משפחותיהם.
כמוניאטופיק דרמטיטיסחדשותהאם שמן אמבט יועיל לילדים עם אטופיק דרמטיטיס?

האם שמן אמבט יועיל לילדים עם אטופיק דרמטיטיס?

מחקר: שמנים לאמבטיה המשמשים כיום חלק מהטיפול השגרתי באקזמה בילדים לא מספקים הטבות משמעותיות


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אטופיק דרמטיטיס, או בשמה העממי: אסתמה של העור, מתבטאת בדלקת בעור – נגעים עוריים, יובש ניכר וגרד קשה. היא נפוצה מאוד, בדרך כלל מופיעה לראשונה בילדות, בעלת מהלך כרוני (ממושך) וגלי (החמרות והטבות) ובמקרים רבים חולפת במהלך שנות הילדות, אך בחלק מהמקרים חוזרת בבגרות ועשויה אף להתפרץ לראשונה בבגרות.

 

חלק משמעותי בטיפול באטופיק דרמטיטיס הוא שמירה על לחות העור, מאחר שישנן עדויות מדעיות רבות המצביעות על כך ששימור הלחות של העור יעיל לטיפול במחלה ולהפחתת התפרצויות וצורך בתרופות. כחלק משגרת שמירה על לחות העור, מלבד שימוש בתכשירי לחות לגוף באופן חופשי, מקובל לעודד רחצה יומיומית הכוללת השריה של הגוף במים פושרים עם שמן לאמבט לזמן קצר. השריה זו יכולה להסיר מצע עורי להתרבות חיידקים שקשורים להתלקחויות של המחלה.

 

אבל בעוד שמריחת תכשירי לחות הוכחה חד משמעית במחקרים כיעילה לטיפול באטופיק דרמטיטיס והשימוש בתכשירי אל-סבון מהווה קונצנזוס בקרב המומחים, יעילות השימוש בתוספים למי האמבט כגון שמנים בנוסף למריחת תכשירי לחות על גבי העור לא הוכחה במחקרים ולא קיימת הסכמה לגביהם.

 

אין עדויות להטבות

 

החוקרים מציינים בהקדמה למחקר כי סקירות מחקרים לא מצאו הוכחות ליעילות של שמני אמבט ומחקר קטן אף העלה את האפשרות שתוספים לאמבט עשויים למעשה להחמיר תוצאות של אקזמה. למרות זאת, תוספים לאמבט מהווים כיום חלק גדול בטיפול. במחקר החדש הם ביקשו לקבוע את היעילות קלינית ואת העלות-תועלת של הכללת תוספי אמבט לשימון העור כחלק מהטיפול הסטנדרטי באקזמה בילדים.

 

המחקר החדש שממצאיו פורסמו בכתב העת British Medical Journal בסוף השבוע האחרון העלה כי "אין עדויות להטבות קליניות" של שמני אמבט כחלק מהטיפול באטופיק דרמטיטיס בילדים ונראה כי הם אינם מצדיקים את עלותם.

 

לטובת המחקר החוקרים מאוניברסיטת קרדיף ומוסדות נוספים חילקו באופן רנדומלי 483 ילדים אנגלים בני שנה עד 11 לשתי קבוצות. בקבוצה אחת הילדים התבקשו להשתמש בשמני אמבט באופן קבוע במשך שנה ובשנייה הנבדקים התבקשו להימנע משימוש בתוספים לאמבטיה במשך שנה. מלבד ההוראה על שמני האמבט, הילדים בשתי הקבוצות המשיכו עם השגרה הרגילה שלהם לטיפול באקזמה, לרבות שימוש בתכשירי לחות (קרמים או משחות) וטיפול בדלקתיות באמצעות משחות סטרואידיות או משחות לא סטרואידיות הפועלות במנגנונים אחרים.

 

ההורים או המטפלים תיעדו את תסמיני האקזמה של ילדיהם – בארבעת החודשים הראשונים באופן שבועי ואז אחת לחודש במשך שנה. במהלך המעקב התסמינים השתפרו בשתי הקבוצות, אך לא היה הבדל משמעותי בין הקבוצה שהשתמשה בשמני אמבט לזו שנמנעה מהם לחלוטין. גם לא נצפו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות במדדים אחרים, לרבות חומרת האקזמה במהלך שנה, מספר התלקחויות של אקזמה ואיכות החיים.

 

לדברי החוקרים המחקר מספק עדויות חזקות לכך ששמני האמבט מיותרים, אך הם מדגישים כי אנשים עם אטופיק דרמטיטיס צריכים להקפיד על שימוש בתחליפי סבון ומריחה של תכשירי לחות שמהווים אמצעים חשובים לשמירה על העור ומניעת התלקחויות.

 

 

BMJ. Published online May 3 2018