אטופיק דרמטיטיס
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם שמן אמבט יועיל לילדים עם אטופיק דרמטיטיס?
מחקר: שמנים לאמבטיה המשמשים כיום חלק מהטיפול השגרתי באקזמה בילדים לא מספקים הטבות משמעותיות
אטופיק דרמטיטיס, או בשמה העממי: אסתמה של העור, מתבטאת בדלקת בעור – נגעים עוריים, יובש ניכר וגרד קשה. היא נפוצה מאוד, בדרך כלל מופיעה לראשונה בילדות, בעלת מהלך כרוני (ממושך) וגלי (החמרות והטבות) ובמקרים רבים חולפת במהלך שנות הילדות, אך בחלק מהמקרים חוזרת בבגרות ועשויה אף להתפרץ לראשונה בבגרות.
חלק משמעותי בטיפול באטופיק דרמטיטיס הוא שמירה על לחות העור, מאחר שישנן עדויות מדעיות רבות המצביעות על כך ששימור הלחות של העור יעיל לטיפול במחלה ולהפחתת התפרצויות וצורך בתרופות. כחלק משגרת שמירה על לחות העור, מלבד שימוש בתכשירי לחות לגוף באופן חופשי, מקובל לעודד רחצה יומיומית הכוללת השריה של הגוף במים פושרים עם שמן לאמבט לזמן קצר. השריה זו יכולה להסיר מצע עורי להתרבות חיידקים שקשורים להתלקחויות של המחלה.
אבל בעוד שמריחת תכשירי לחות הוכחה חד משמעית במחקרים כיעילה לטיפול באטופיק דרמטיטיס והשימוש בתכשירי אל-סבון מהווה קונצנזוס בקרב המומחים, יעילות השימוש בתוספים למי האמבט כגון שמנים בנוסף למריחת תכשירי לחות על גבי העור לא הוכחה במחקרים ולא קיימת הסכמה לגביהם.
אין עדויות להטבות
החוקרים מציינים בהקדמה למחקר כי סקירות מחקרים לא מצאו הוכחות ליעילות של שמני אמבט ומחקר קטן אף העלה את האפשרות שתוספים לאמבט עשויים למעשה להחמיר תוצאות של אקזמה. למרות זאת, תוספים לאמבט מהווים כיום חלק גדול בטיפול. במחקר החדש הם ביקשו לקבוע את היעילות קלינית ואת העלות-תועלת של הכללת תוספי אמבט לשימון העור כחלק מהטיפול הסטנדרטי באקזמה בילדים.
המחקר החדש שממצאיו פורסמו בכתב העת British Medical Journal בסוף השבוע האחרון העלה כי "אין עדויות להטבות קליניות" של שמני אמבט כחלק מהטיפול באטופיק דרמטיטיס בילדים ונראה כי הם אינם מצדיקים את עלותם.
לטובת המחקר החוקרים מאוניברסיטת קרדיף ומוסדות נוספים חילקו באופן רנדומלי 483 ילדים אנגלים בני שנה עד 11 לשתי קבוצות. בקבוצה אחת הילדים התבקשו להשתמש בשמני אמבט באופן קבוע במשך שנה ובשנייה הנבדקים התבקשו להימנע משימוש בתוספים לאמבטיה במשך שנה. מלבד ההוראה על שמני האמבט, הילדים בשתי הקבוצות המשיכו עם השגרה הרגילה שלהם לטיפול באקזמה, לרבות שימוש בתכשירי לחות (קרמים או משחות) וטיפול בדלקתיות באמצעות משחות סטרואידיות או משחות לא סטרואידיות הפועלות במנגנונים אחרים.
ההורים או המטפלים תיעדו את תסמיני האקזמה של ילדיהם – בארבעת החודשים הראשונים באופן שבועי ואז אחת לחודש במשך שנה. במהלך המעקב התסמינים השתפרו בשתי הקבוצות, אך לא היה הבדל משמעותי בין הקבוצה שהשתמשה בשמני אמבט לזו שנמנעה מהם לחלוטין. גם לא נצפו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות במדדים אחרים, לרבות חומרת האקזמה במהלך שנה, מספר התלקחויות של אקזמה ואיכות החיים.
לדברי החוקרים המחקר מספק עדויות חזקות לכך ששמני האמבט מיותרים, אך הם מדגישים כי אנשים עם אטופיק דרמטיטיס צריכים להקפיד על שימוש בתחליפי סבון ומריחה של תכשירי לחות שמהווים אמצעים חשובים לשמירה על העור ומניעת התלקחויות.
BMJ. Published online May 3 2018