מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהאם קרואסון גורם לדיכאון?

האם קרואסון גורם לדיכאון?

מחקר מצא קשר בין אכילת מזון מהיר כמו מאפים, המבורגרים, נקניקיות ופיצה לסיכון מוגבר לדיכאון


מוצרי מאפה מסחריים ומזון מהיר קשורים לסיכון מוגבר לדיכאון (צילום: Shutterstock)
מוצרי מאפה מסחריים ומזון מהיר קשורים לסיכון מוגבר לדיכאון (צילום: Shutterstock)

 

חושבים שהקרואסון בבוקר או הפיצה בערב מנחמים אתכם? מחקר חדש מראה כי ההפך הוא הנכון. חוקרים מאוניברסיטאות Las Palmas de Gran Canaria ו- Granada בספרד מצאו כי אכילת מאפים מסחריים כמו קרואסונים, מאפינס ודונאטים ומזון מהיר כמו המבוגרים, נקניקיות ופיצה קשורה לדיכאון.

 

הנתונים עליהם התבססו החוקרים נלקחו מפרויקט SUN בו השתתפו כמעט 9,000 איש שמעולם לא אובחנו עם דיכאון או השתמשו בתרופות נגד דיכאון. הם עברו הערכות רפואיות והיו במעקב במשך מספר שנים, במהלכן כ- 500 מתוכם אובחנו עם דיכאון או החלו לקחת נוגדי דיכאון.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Public Health Nutrition journal הראה כי הצרכנים הגדולים ביותר של מזון מהיר (בחמישון העליון של הצריכה), בהשוואה לאלה שאוכלים רק מעט מזון מהיר או נמנעים ממנו לחלוטין (החמישון התחתון), הם בעלי סיכון גבוה ב- 36% לפתח דיכאון. התוצאות לא השתנו גם כשהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים מזונות אחרים שאכלו המשתתפים.

 

יתרה מכך, החוקרים הבחינו בקשר של מינון-תגובה. במילים אחרות: ככל שאנו צורכים יותר מזון מהיר, כך עולה הסיכון לדיכאון. סיכון מוגבר לדיכאון נצפה גם עם מאפים מסחריים, כאשר גם אנשים שאכלו כמויות קטנות יחסית של מאפים כאלה היו בעלי סיכון מוגבר משמעותית לפתח דיכאון בהשוואה לכאלה שכלל או כמעט לא נגעו בהם.

 

המחקר הדגים כי המשתתפים שאכלו את כמויות המזון המהיר והמאפים המסחריים הגדולות ביותר היו בעלי סבירות גבוהה יותר להיות רווקים, פחות פעילים גופנית ובעלי מנהגי תזונה פחות טובים, בהם אכילת כמויות קטנות יותר של פירות, אגוזים, דגים, ירקות ושמן זית. גם עישון ועבודה של יותר מ-45 שעות בשבוע הם מאפיינים שכיחים בקבוצה זו.

 

הנתונים החדשים תומכים בתוצאות פרויקט ה- SUN של שנת 2011 שהצביעו על עליה של 42% בסיכון לדיכאון בקרב אכלני מזון מהיר ובתוצאות מחקרים אחרים שבחנו את הקשר בין צריכת מזון מהיר ושומן טראנס לדיכאון.

 

 

על המזונות שימנעו את הדיכאון

 

Public Health Nutrition, 2011; 15 (03): 424 DOI:10.1017/S1368980011001856

Dov-c3c4
10/04/12 17:16

שוב דוגמא למחקר המספר שצריכת מזון כזו או כזו, תגרום לכך או כך.
פשוט מדי.
לדעתי יש לבדוק זאת הפוך.
להתחיל באדם, ולמצוא את המשותף או המצבים הדומים הגורמים לנו לצרוך את כל "הטוב" המצוין בכתבת המחקר.
ושוב הערה, ידוע שיש קבוצות אנשים  שנרתעים מראש מסוגי המזון, המוזכרים, ולא רק משום שהם מודעים לניזקם, פשוט לא יבוא לקרבם.
פסח שמח
הרבה ברוקלי
הרבה ירקות
הרבה בריאות לכולנו.