לחץ דם
מנהלי קהילה
האם צריכת חלבון מן החי קשורה בסיכון ליל"ד בקשישים?
נמצא קשר מובהק בין צריכת חלבון מבעלי חיים ליל"ד באנשים מעל גיל
מטרת ה- Rotterdam study היתה לבדוק את הקשר בין סוגים שונים של חלבון במזון (כללי, ממקור צמחי, מן החי, מחלב, מבשר, מדגניים, מדגים, מסויה ומאגוזים) על הארעות של יל"ד בקרב 2,241 אנשים מגיל 55 ומעלה שלא סבלו מיל"ד בבסיס.
יחסי הסיכון להתפתחות של יל"ד במשך 6 שנות מעקב חושבו מסטיית התקן של תיקנון האנרגיה מצריכת החלבון. יחסי הסיכון תוקננו לגיל, למין, ל- BMI, ללחץ הדם הסיסטולי הבסיסי, לעישון, להשכלה, לצריכת אלכוהול, לצריכת פחמימות, לחומרי מזון אחרים ולסוגים אחרים של חלבון. נערך ריבוד לפי גיל (נקודת החתך – גיל 70), מין ו – BMI (נקודת החיתוך 25).
תוך המעקב אובחנו 1,113 אנשים כסובלים מיל"ד. הסיכון ליל"ד לא היה קשור לצריכה הכללית של החלבון או סוגי החלבון. לא נמצא גם כל קשר בין מין ו – BMI להתפתחות יל"ד.
לעומת זאת, נמצא קשר מובהק בין צריכת חלבון מבעלי חיים ליל"ד באנשים מעל גיל 70 (559 עם יחס סיכון של 1.37). לא נמצא קשר דומה באנשים מתחת לגיל 70.
Altorf-van der Kuil W, Engberink MF, van Rooij FJ, et al. Dietary protein and risk of hypertension in a Dutch older population: the Rotterdam study. J Hypertens. 2010 Sep 4. [Epub ahead of print].
כל המחקרים על הקשר בין צריכת סוגי מזון או שתייה (כולל אלכוהול וקפה) מבוססים על שאלונים ולכן יש להתייחס לתוצאות בספקנות גדולה גם אם המחקר כמו הנוכחי היה פרוספקטיבי.
מרבית המחקרים שעסקו בקשר בין צריכת חלבון לבין יל"ד הראו דווקא יחס הפוך ביניהם. כך למשל במחקר INTERSALT שנערך בקרב למעלה מעשרת אלפים מבוגרים מ – 32 מדינות, נמצא שהפרשת החנקן הכללית או חנקן של האוריאה, שהם סמנים ביולוגיים לצריכת החלבון, היו ביחס הפוך להתפתחות של יל"ד (Stamler J, et al. Circulation 1996;94:1629–1634).
מספר המחקרים על הקשר בין צריכת סוגי החלבון השונים הוא מועט, כאשר במחקרי תצפית לא נמצא כל קשר בין צריכת חלבון מן החי לבין יל"ד, אבל נמצא קשר הפוך בין צריכת חלבון צמחי ליל"ד.
במחקר הנוכחי נמצא שצריכת חלבון מן החי בקשישים מעל גיל 70 מעלה את הסיכון להתפתחות יל"ד ב – 37% אבל אין לה כל השפעה בגילים צעירים יותר. המחברים מנסים להסביר ממצא זה בכך שחלבון מן החי יוצר עומס חומצי על הכליות, שמתבטא בעיקר בגיל הקשיש, בגלל ירידה בתיפקוד הכליות בגיל זה. הם אינם יכולים גם לשלול את השפעת צריכת המלח באכילת חלבון מן החי שלא נבדקה במחקר זה ושכידוע הרגישות למלח עולה עם הגיל.
מתוך אתר החברה הישראלית ליל"ד