לחץ דם
מנהלי קהילה
האם צריכה מוגברת של זרחן במוצרי חלב מורידה את לחץ הדם ומונעת התפתחות של יל"ד?
צריכה מוגברת של זרחן במוצרי חלב מורידה את לחץ הדם ומונעת התפתחות של יל"ד
במחקר פרוספקטי נכללו 13,444 משתתפים מארה"ב, שמילאו שאלונים על הרגלי המזון שלהם בבסיס. לחץ הדם נמדד בבסיס ובביקורי מעקב.
לאנשים שצרכו במזון זרחן בחמישון העליון בבסיס היו ערכי לחץ דם נמוכים (מובהקים בסיסטולי ועם נטייה בדיאסטולי) מאשר אלו שצרכו זרחן בחמישון התחתון.
במעקב ממוצע של 6.2 שנים זוהו 3,345 אנשים עם יל"ד. צריכת הזרחן נמוכה היתה קשורה עם סיכון לפתח יל"ד, גם לאחר תיקנון לגורמים שאינם קשורים במזון. נמצא יחס סיכון נמוך מובהק של 0.86 להיארעות של יל"ד רק לצריכה מוגברת של זרחן במוצרי חלב אבל לא לזרחן במוצרי מזון אחרים.
Alonso A, Nettleton JA, Ix JH, et al. Dietary phosphorus, blood pressure, and incidence of hypertension in the Atherosclerosis Risk in Communities Study and the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Hypertension. 2010 Jan 18. [Epub ahead of print].
צריכת זרחן מוגברת במזון נמצאה כקשורה בערכי לחץ דם נמוכים יותר במחקרי "חתך". המחקר הנוכחי הוא הראשון שהיה פרוספקטיבי ותוצאותיו הראו בשתי אוכלוסיות שונות שצריכת גדולה יותר של זרחן קשורה בערכי לחץ דם נמוכים יותר וסיכון נמוך יותר להתפתחות יל"ד.
אלא שהטבה זאת מוגבלת רק לצריכת זרחן ממוצרי חלב. הקשר בין צריכה מוגברת של מוצרי חלב על הורדת לחץ הדם נמצא גם במחקרים אחרים. דיאטת DASH מורכבת מחלק גדול של מוצרי חלב דל-שומן ומורידה את לחץ הדם טוב יותר מאשר דיאטה עשירה בירקות ופירות (NEJM 1997;336:1117).
גם צריכה מוגדלת של סידן במוצרי חלב קשורה בסיכון נמוך להתפתחות יל"ד. המנגנון שמסביר את השפעת הזרחן במזון אינו ברור. אמנם זרחן במזון יכול להגביר את רמת הזרחן בנסיוב ולהשפיע על הורדת לחץ הדם אלא שבמחקרים אחרים נמצא שלזרחן במזון יש השפעה מוגבלת על רמתו בנסיוב. בנוסף, לזרחן במזון יכולה להיות השפעה מזיקה על לחץ הדם כנראה בגלל פגיעה בואזודיליטציה תלויית-אנדותל (J Am Soc Nephrol 2009;20:1504).
העמסת זרחן במזון יכולה לגרום לרמות נמוכות של circulating 1-25-dihydroxy vitamin D עם עלייה בלחץ הדם. לחילופין, יתכן מאד שחומרים אחרים במוצרי חלב כמו סידן, מגנזיום, אשלגן ולקטופפטידים או שילובם הם יעילים בהורדת לחץ הדם והסיכון ליל"ד. המחברים תומכים בהסבר זה.
מתוך אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם