השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם צריך לעודד ילדים לסיים את כל האוכל שבצלחת?
מחקר חדש מצא כי צעירים שתמיד מסיימים את כל האוכל שבצלחת נוטים יותר להשמנה. ילדים שהוריהם עודדו אותם לא להשאיר אוכל בצלחת נטו לעשות כך גם כשהתבגרו
האם אתם נוהגים לסיים לאכול רק כשהצלחת ריקה? האם אתם מעודדים את ילדיכם לעשות כך? מחקר חדש מצא כי אנשים שתמיד מסיימים את האוכל בצלחת נוטים להיות שמנים יותר.
המחקר, שפורסם בכתב העת European Journal of Clinical Nutrition, ביקש לבחון אם ההרגל להשאיר צלחת נקייה מאוכל קשור להשמנה ולזהות גורמים המשפיעים על הסבירות שאדם ינהג לא להשאיר אוכל בצלחת.
במסגרת המחקר, חוקרים מאוניברסיטת ליברפול שאלו 385 סטודנטים לתואר ראשון שאלות הקשורות למנהגי האכילה שלהם.
ניתוח הנתונים חשף כי לאלו שתמיד 'ניקו את הצלחות' הייתה סבירות גבוה יותר להיות בעלי BMI (מדד מסת הגוף) גבוה בהשוואה לאלו שלא נהגו לעשות כך. הקשר נותר גם אחרי שהחוקרים נטרלו גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות.
בהמשך החוקרים בחנו אם עידוד של ההורים לסיים את האוכל עד הסוף במהלך הילדות השפיע על הנטייה של הצעירים לפתח הרגל לסיים את כל האוכל. הם מצאו שילדים שהוריהם עודדו אותם לאכול את כל מה שבצלחת נטו יותר לפתח הרגל כזה שמלווה אותם גם בבגרותם. גורם נוסף שנקשר באופן עצמאי לנטייה של אדם לפתח הרגל לסיים את כל המזון שהוגש הן דאגות אישיות לגבי בזבוז מזון.
למחקר מספר מגבלות. מגבלה משמעותית היא שמדובר במחקר תצפיתי וככזה הוא אינו יכול להוכיח כי הקשר שזוהה הוא קשר של סיבה ותוצאה. משמע שלא ניתן לקבוע על סמך המחקר כי ההרגל לסיים את כל מה שבצלחת הוא הגורם הישיר להשמנה. ייתכן שגורמים נוספים שהחוקרים לא לקחו בחשבון התערבו והשפיעו על התוצאות. בנוסף, מדובר במחקר קטן יחסית, שנשען על דיווחי הנבדקים שאינם תמיד אמינים. החוקרים בעצמם קוראים לביצוע מחקרים נוספים כדי לבחון את הנושא.
עם זאת, המחקר מזכיר שההרגל לסיים את כל מה שבצלחת עשוי להיות הרגל מיותר ואולי אף מזיק, ונראה שכדאי להורים לחשוב פעמיים לפני שהם מנחילים אותו לילדיהם.
מחקר אחר שפורסם לאחרונה כתב העת The Journal of the Association for Consumer Research מצא כי שימוש בצלחות קטנות יוביל לכך שנעמיס פחות על הצלחת ונאכל פחות. החוקרים אספו 56 מחקרים קודמים שבדקו את ההשפעות של צלחות קטנות על הצריכה במגוון רחב של מצבים משתנים ומצאו כי הפחתה של מחצית מגודל הצלחת הובילה לירידה של כ-30% בכמות המזון שנאכל בממוצע. כדי להפחית בחצי גודל של צלחת שטוחה נדרש להפחית את קוטר הצלחת ב-30%.
European Journal of Clinical Nutrition, doi:10.1038/ejcn.2015.218
יוגה באהבה
מאוד הגיוני! הרעיון לגמור מה שיש בצלחת מתנגש עם העיקרון להפסיק לאכול כששבעים. ואז עם הזמן הולכת לאיבוד תחושת המלאות והשובע ואוכלים עוד ועוד. צריך להדשיב לגוף הפרטי. מי קובע שהכמות שהושמה בצלחת אכן מתאימה לדרישות הגוף?!!!