מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהאם צפויה תרופה ראשונה למהלך מתקדם של טרשת נפוצה?

האם צפויה תרופה ראשונה למהלך מתקדם של טרשת נפוצה?

הסיכון להחמרת המחלה ירד מעט באנשים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית שקיבלו את התרופה הניסיונית סיפונימוד


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

באנשים עם טרשת נפוצה מערכת החיסון של הגוף פוגעת במיאלין – השכבה השומנית שמגנה על תאי העצב במוח וחוט השדרה – מה שפוגע ביכולת העצבים להעביר מידע.

 

ישנם מספר מהלכים של טרשת נפוצה. המהלך הנפוץ ביותר הוא התקפי-הפוגתי, המתבטא בתקופות בהן ישנה התפרצות של התסמינים (תקופת ההתקף) וביניהן תקופה של רגיעה והיעלמות חלקית או מוחלטת של התסמינים. למהלך מחלה זה קיים מגוון הולך וגדל של תרופות, שמטרותיהן בין היתר הפחתת התקפים וכן מניעת המעבר למהלך מחלה מתקדם יותר – מהלך פרוגרסיבי-משני – כפי שמתרחש אצל רבים עם מהלך התקפי-הפוגתי לאחר שנות מחלה רבות.

 

מהלך פרוגרסיבי-משני מאופיין בהחמרה הדרגתית בתפקוד הנוירולוגי – או במילים אחרות בנכות – גם ללא התקפים או נגעים חדשים. כיום לא קיים כיום טיפול תרופתי מאושר שהוכח באופן עקבי כיעיל בעיכוב התקדמות הנכות באנשים שעברו למהלך פרוגרסיבי משני.

 

התרופה האוראלית סיפונימוד (Siponimod, BAF312) היא תרופה ניסיונית שפותחה כדי לתת מענה טיפולי למהלך מחלה זה. מנגנון הפעולה של הסיפונימוד דומה מאוד למנגנון הפעולה של תרופה אחרת לטרשת נפוצה - גילניה. התרופה נקשרת לקולטני (רצפטורים) sphingosine-1-phosphate של תאי מערכת החיסון המעורבים בפעילות המחלה. בזכות היקשרות החומר הפעיל לקולטני תאי החיסון, התאים נשארים בבלוטות הלימפה במקום לחדור למערכת העצבים המרכזית.

 

במסגרת המחקר החדש – מחקר קליני שלב 3 –  1,651 אנשים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית חולקו באופן רנדומלי לקבוצה שקיבלה פלצבו (546 נבדקים) או לקבוצה שקיבלה את הטיפול בסיפונימוד (1,105 נבדקים) - כדור במינון 2 מ"ג פעם ביום.

 

המחקר נערך ב-292 מרכזים רפואיים ב-31 מדינות על ידי צוות חוקרים ממספר מוסדות, ובהם אוניברסיטת באזל בשוויצריה, אוניברסיטת פנסילבניה בארה"ב, אוניברסיטת מקגיל בקנדה ואוניברסיטת לונדון.

 

השפעה קלה על הסיכון להתקדמות המחלה

 

הממצאים שפורסמו לאחרונה בכתב העת The Lancet העלו כי התרופה עשויה להפחית את הסיכון להחמרה במצב הנוירולוגי. החמרה ביכולות הנוירולוגיות הוגדרה במחקר כירידה של נקודה אחת בציון ה-EDSS לאנשים שה-EDSS שלהם בתחילת המחקר היה בין 3 ל-5 או חצי נקודה לאנשים עם ציון EDSS התחלתי גבוה יותר, כאשר ההחמרה נותרה קבועה לאורך 3 חודשים.

 

מתוך הנבדקים שקיבלו סיפונימוד ונותרו במחקר, 288 (26%) חוו החמרה ביכולות הנוירולוגיות, לעומת 173 (32%) מתוך קבוצת הפלצבו. לפי חישובי החוקרים, בקרב הנבדקים שקיבלו את הטיפול בסיפונימוד היה סיכון נמוך ב-21% לחוות החמרה.

 

בנוסף, כאשר נבחנו ההבדלים בנפח המוח באמצעות סריקות MRI, בקרב הנבדקים שקיבלו את התרופה הניסיונית הסיכון לירידה בנפח המוח היה נמוך ב-23% בהשוואה לקבוצת הביקורת שקיבלה פלצבו.

 

על אף שלא הייתה זו מטרת המחקר העיקרית, נמצא שבקרב קבוצת המטופלים בסיפונימוד היו באופן משמעותי פחות התקפים. לעומת זאת, לא תועד הבדל משמעותי ביכולת ההליכה בין שתי הקבוצות.

 

89% מהנבדקים שנטלו סיפונימוד דיווחו על תופעות לוואי, וכך גם 82% מהנבדקים שקיבלו פלצבו. תופעות לוואי מסוכנות תועדו בקרב 18% מהנבדקים שקיבלו סיפונימוד לעומת 15% בקבוצת הפלצבו. תופעות הלוואי שהיו ייחודיות לנבדקים שקיבלו סיפונימוד היו אופייניות לתרופות דומות המשפיעות על מערכת החיסון וכללו לימפופניה (ירידה בכדוריות הדם הלבנות), פגיעה בתפקודי הכבד, הפרעה בקצב הלב בתחילת הטיפול, בצקת ברשתית העין, התפרצות של שלבקת חוגרת ופרכוסים.

 

חברת התרופות נוברטיס הודיעה כי היא מתכננת להגיש את התרופה לאישור רשויות התרופות בארה"ב ואירופה עוד השנה ואלו יצטרכו לקבוע אם הטיפול מספיק יעיל לטרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית בהתחשב בסיכונים.

 

התקווה היא שהמחקר החדש – בין אם יוביל לאישור התרופה או לא – יעודד פיתוח טיפולים נוספים שביכולתם לעכב את התקדמות המחלה במי שפיתח טרשת נפוצה פרוגרסיבית-משנית.

 

 

THE LANCET Volume 391, No. 10127, p1263–1273, 31 March 2018

 

אלמש
23/04/18 10:13

מה זה טרשת פרוגרסיבית מישנית

ערן-ברקוביץ
24/04/18 10:39

טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית הוא מהלך מחלה מתקדם בקרב אנשים שבהתחלה היה להם מהלך מחלה התקפי-הפוגתי. אותם מטופלים חוו בהתחלה תקופות של התקפים ולאחריהן הפוגה (מהלך התקפי-הפוגתי) ולאחר שנים פחתו ההתקפים אך ממשיכה ההתדרדרות ביכולות ובמצב הנוירולוגי גם ללא התקפים. אז מהלך המחלה מוגדר כפרוגרסיבי משני. הסבר נוסף ניתן למצוא בתחילת הכתבה עצמה.