מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהאם צעירים שעוסקים בספורט מקצועני נוטים יותר להפרעות אכילה?

האם צעירים שעוסקים בספורט מקצועני נוטים יותר להפרעות אכילה?

סקירה חדשה שהתפרסמה טוענת כי התוצאות מעורבות ודרושים מחקרים נוספים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ההתעסקות במשקל וקיום משטרי אכילה אדוקים הנדרשים במגוון רחב של מקצועות ספורט, אך בעיקר באלה הדורשים שמירה על משקל נמוך על מנת להשיג תוצאות רצויות הם עניין מקובל. עם זאת יש קו דק ביותר המבדיל בין שמירה על משקל כעניין פונקציונאלי בלבד לבין התעסקות ההופכת להפרעת אכילה. סקירה חדשה של מחקרים מנסה לראות האם ניתן לדעת האם הנטייה להפרעות אכילה דווקא בקרב ספורטאים מוגברת ולאילו מקצועות ספורט זה קשור.


לדברי החוקרים אחת הסיבות להשערה כי ספורט מקצועני מהווה גורם סיכון הוא הצורך לשינויים מהירים ומשמעותיים במשקל. המחקרים עד כה התמקדו בספורטאים מקצועניים מבוגרים שהראו סימנים של הפרעות אכילה. בניגוד לכך הסקירה הנוכחית המתפרסמת ב- Journal of Eating Disorders התמקדה בספורטאים צעירים וההתנהגויות שאימצו לעצמם לצורך שמירה על המשקל כגורם סיכון לפיתוח הפרעות אכילה.


החוקרים מצאו 15 מחקרים רלוונטיים שבדקו את הקשר הנדון. לדברי החוקרים התוצאות אינן עקביות או מצביעות על כיוון ברור לקשר בין התנהגויות הקשורות במשקל לבין הסיכון לפתח הפרעות אכילה. עם זאת החוקרים טוענים כי במקצועות ספורט הדורשים שליטה מרבית ומשקל נמוך יש היארעות גבוהה יותר של הפרעות אכילה. החוקרים טוענים כי בקרב ספורטאים הפרעות האכילה נמצאות בשני המינים, כאשר אצל גברים מדובר על ניסיונות להעלות את משקלם, בעוד שאצל נשים מדובר בעיקר על הצורך בירידה במשקל. בשלב זה לטענת החוקרים המידע הקיים אינו מאפשר ניבוי על הקשר בין ההתנהגויות לבין התפתחות של הפרעות אכילה וגם לא לגבי הגיל בו הן מתחילות.


מסקנת החוקרים היא שאכן יש התנהגות בעייתית הקשורה במשקל אצל ספורטאים צעירים, בעיקר במקצועות הדורשים שמירה על משקל או משקל מסוים, אך דרושים עוד מחקרים על מנת להבין מהם גורמי הסיכון וכיצד ניתן לנבא מה הם גורמי הסיכון המדויקים.