טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם ספורט יכול לעורר התקף טרשת נפוצה?
סקירת מחקרים בחנה אם פעילות גופנית עלולה להוביל להתקף או השלכות שליליות אחרות באנשים עם טרשת נפוצה
כיום ישנה המלצה גורפת לפיה אנשים עם טרשת נפוצה צריכים לעסוק בפעילות גופנית. המלצה זו מתבססת על מחקרים שהראו כי אלו העוסקים בפעילות גופנית חסינים יותר לפגיעות המחלה וקצב התקדמות המחלה נוטה להיות איטי יותר בקרבם.
למרות הידע על יעילות הפעילות הגופנית באנשים עם טרשת נפוצה, עדיין עולים חששות בנוגע לסכנות האפשריות להן היא עלולה לגרום. כדי לבחון את החששות האלה באופן מדעי, חוקרים מאוניברסיטאות Illinois ו-Queen's ערכו סקירה של כל המחקרים הקליניים שבחנו את נושא הפעילות הגופנית בקרב אנשים עם טרשת נפוצה והתמקדו בשיעורי ההתקפים ובתוצאות שליליות נוספות של פעילות גופנית.
נמצאו 26 מחקרים שבחנו פעילות גופנית בקרב אנשים עם טרשת נפוצה ועמדו בקריטריונים של מחקר קליני מבוקר - כלומר חלוקה רנדומאלית עיוורת של נבדקים לקבוצה שביצעה פעילות גופנית וקבוצת ביקורת שלא ביצעה פעילות גופנית. מחקרים מסוג זה נחשבים מחקרים בסטנדרט הגבוה ביותר.
ניתוח הנתונים, שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of the Neurological Sciences, הראה כי בקבוצת הביקורת שכללה 412 נבדקים נצפו 29 התקפים במהלך הניסוי, לעומת קבוצת הפעילות הגופנית שכללה 626 נבדקים ובה נצפו 29 התקפים. החישוב הסטטיסטי מראה כי הסיכון לחוות התקף טרשת נפוצה נמוך ב-27% באנשים העוסקים בפעילות הגופנית, בהשוואה לאנשים שלא מבצעים פעילות גופנית.
באשר לתופעות שליליות אחרות, נמצא כי לאלו בקבוצת הפעילות הגופנית היה סיכון גבוה ב-67% לסבול מתופעת שליליות כגון פציעות במערכת השרירים והשלד, זיהומים, נוירלגיה טריגמינלית, כאבי גב, כאבי פרקים, שברים ובקע. יש לציין כי שכיחות התופעות השליליות בקרב מתאמנים עם טרשת נפוצה אומנם גבוהה בהשוואה לאלו שלא מתאמנים, אך זהה לשכיחות תופעות אלה בקרב מתאמנים באוכלוסייה הכללית.
בגלל מיעוט המחקרים ומגוון הפעילויות הגופניות שנבחנו בהם (פעילות אירובית, אימוני התנגדות, שילוב של שניהם ופעילויות אחרות כמו יוגה) היה קשה לקבוע את בטיחותה של פעילות גופנית מסוג מסוים.
חלק מהמחקרים העלו את האפשרות שעלולה להיווצר החמרה בתסמינים כאשר מתאמן עם טרשת נפוצה מבצע פעילות גופנית מאומצת מידי וקיצונית, אך עדיין אין מספיק עדויות ונתונים כדי להגדיר תופעה זו.
החוקרים סיכמו כי ניתן וכדאי להמליץ לאנשים עם טרשת נפוצה לעסוק בפעילות גופנית, בהתאם ליתרונות שדווחו במחקרים קודמים ולממצאי הסקירה שהראו שהיא אינה כרוכה בסיכון מוגבר להתקפים או תוצאות שליליות אחרות.