נשימה
מנהלי קהילה
האם סיגריות מנטול מסוכנות יותר?
מחקר מעלה את האפשרות שסיגריות מנטול מהוות סכנה גדולה יותר לשבץ מסיגריות אחרות
ידוע כי עישון מהווה את אחד מגורמי הסיכון המרכזיים לשבץ. כעת מתברר שסיגריות מנטול עשויות להיות מסוכנות במיוחד. חוקרים קנדים מצאו כי הסיכון לשבץ באנשים שמעשנים סיגריות מנטול גבוה יותר מפי 2 מאשר באנשים שמעשנים סיגריות רגילות. כשמדובר בנשים ואוכלוסייה לבנה, הסיכון גבוה פי יותר מ-3.
חוקרים מבית החולים Michael's בטורונטו ביקשו לבחון את הסיכונים שבעישון סיגריות מנטול בהשוואה לסוגים אחרים של סיגריות. בעוד שהם מצאו כי סיגריות מנטול עשויות להוות סיכון גדול יותר לשבץ, בהשוואה לסיגריות רגילות, לא נמצא סיכון מוגבר של סיגריות מנטול ללחץ דם גבוה, התקפי לב, אי ספיקת לב ומחלת הריאות החסימתית הכרונית COPD.
המחקר התבסס על נתונים מסקרי בריאות ותזונה לאומיים שנערכו בין השנים 2001 ל- 2008 בארה"ב. החוקרים בדקו יותר מ- 5,100 מעשנים בני 20 ומעלה, כחמישית מתוכם עישנו סיגריות מנטול.
כשהחוקרים הסתכלו על כלל אוכלוסיית הנחקרים, ניתוח הנתונים העלה כי הסיכון להיסטוריה של שבץ במעשני סיגריות מנטול היה גבוה פי 2.25 בהשוואה למעשני סיגריות אחרות. בקרב אוכלוסיית הנשים, הסיכון להיסטוריה של שבץ היה גבוה פי 3.28 בנשים שעישנו מנטול בהשוואה למעשנות אחרות. כשהוציאו את האוכלוסייה השחורה מהחישוב, נמצא כי בקרב לבנים שעישנו מנטול הסיכון לשבץ היה גבוה פי 3.48 בהשוואה למעשנים לבנים אחרים.
אין סיגריות טובות
לא ברור כיצד, ואפילו אם, עישון סיגריות מנטול מעלה את הסיכון לשבץ יותר מסיגריות מסוגים אחרים. החוקרים מסבירים כי מנגנון פוטנציאלי אחד הוא שמנטול מגרה את קולטני הקור בדרכי הנשימה העליונות, מה שעשוי להגביר את הזמן בו מחזיקים אוויר בריאות. זה בתגובה, עשוי לסייע לחדירת חלקיקי החומרים מהסיגריות לריאות. אבל מנגנון זה לא מסביר למה הסיכון למחלות אחרות מלבד שבץ לא עולה.
בכל אופן, אין לפרש את הממצאים כאילו קיים סוג אחד של סיגריות הבטיחותי יותר מאחרים. אין סוגים "טובים" של סיגריות, כל הסיגריות מעלות את הסיכון למחלות רבות, בהן מחלות ריאה, מחלות לב וכלי דם וסרטן. יחד עם זאת, ייתכן שהוספת המנטול מערבת תהליך הכרוך בסיכון בפני עצמו.
המחקר הנוכחי רק מראה שקיימת שכיחות גבוהה יותר של שבץ בקרב מעשני מנטול בהשוואה למעשנים אחרים, אבל הוא לא מוכיח קשר של סיבה-תוצאה. בנוסף, למחקר מספר מגבלות. כך למשל, החוקרים לא לקחו בחשבון בניתוח הנתונים טיפולים תרופתיים שנטלו המשתתפים, גורם שייתכן שהשפיע על התוצאות. לכן, נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו את ההשפעות שיש לסוגי סיגריות שונים על הבריאות.
Arch Intern Med. 2012;172(7):590-591. doi:10.1001/archinternmed.2012.320
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה