סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
האם סוכר מזין תאי סרטן? מחקר חדש מפריך את הטענה
חוקרים ישראלים מצאו כי בניגוד לטענה המוכרת, סוכר אינו מזין בהכרח תאי סרטן וגורם להתפתחות גידולים. אצל חולי סרטן וסוכרת שטופלו באינסולין – צריכת סוכר עשויה אפילו לתרום להישרדות
כבר שנים רבות שהקשר שנתמך במחקרים בין השמנה לסרטן מיוחס בין השאר לצריכת רמות גבוהות של סוכר, ולסברה כי סוכר מזין את תאי הסרטן בגוף, וגורם להתפתחותם של גידולים סרטניים, וכך מקטין את סיכויי ההחלמה בעקבות הטיפולים בסרטן, ומגדיל את הסיכון לתמותה מהמחלה.
איגודים רפואיים רבים אימצו על בסיס תיאוריה זו המלצות תזונתיות לחולי סרטן הקוראות להפחית משמעותית את צריכת המזונות הממותקים בקרב החולים.
האגודה האמריקאית למלחמה בסרטן אף קובעת כי יש להגביל את צריכת דברי המאפה, הממתקים, דגני הבוקר הממותקים ומזונות עתירי סוכר כאמצעי למניעת סרטן.
אולם מחקר חדש שנערך על ידי צוות חוקרים ישראלים ואמריקאים מטיל ספק בתיאוריה, וזאת על סמך עבודה מקיפה שבחנה חולים שמתמודדים עם סרטן וסוכרת יחד.
החוקרים מבתי הספר לרפואה של אוניברסיטאות תל אביב ופנסילבניה בארה"ב בחנו את הקשר בין רמות גלוקוז בדם ורמות ההמוגלובין המסוכרר בדם (HbA1C) לבין סיכויי ההחלמה וההישרדות מסרטן בקרב חולים מעל גיל 40 שאובחנו עם סוכרת ועם גידולים סרטניים שנקשרו לסוכרת בקשר כלשהו: סרטן השד, הערמונית, המעי הגס, שלפוחית השתן והלבלב, וזאת במדגם שכלל 7,916 חולים שנאספו מחמישה מאגרי מידע שונים המנוהלים כמחקרי מעקב בבריטניה המכסים מעל ל-11 מיליון תושבים, בין השנים 1995 ל-2013. כל החולים עברו מדידות לרמות הסוכר בדם בסמוך לאבחונם עם סרטן, בפרק הזמן של עד חצי שנה לפני האבחון.
הערכה מחודשת
ניתוח סטטיסטי לא העלה קשר בין רמות הסוכר בדם ורמות ההמוגלובין המסוכרר בדם – לבין ההישרדות מהמחלה, וממצא זה חזר בכל חמשת סוגי הסרטן שנבדקו.
יתרה מכך, החוקרים מציינים כי בקרב חולי סוכרת וסרטן שמטופלים עם אינסולין, רמות גבוהות של סוכר בדם דווקא העלו את סיכויי ההישרדות של החולים, ממצא שבלט בעיקר בקרב חולים עם סרטן שלפוחית השתן המטופלים באינסולין, אצלם רמות גבוהות יותר של סוכר בדם העלו ב-7% בממוצע את סיכויי ההישרדות כעבור חמש שנים מהמחלה, מדד שמפורש לעתים אף כהחלמה. הממצא הופיע גם בקרב חולים עם סוגי סרטן אחרים שטופלו באינסולין, לרבות סרטן הערמונית (עלייה של 5% בסיכויי ההישרדות), סרטן השד (עלייה של 4%) וסרטן המעי הגס (עלייה של 3%).
בניתוח נוסף שבוצע בקרב חולי סרטן וסוכרת שמתו בחמש השנים הראשונות מאז האבחנה, שוב לא נמצא קשר בין משך ההישרדות מהמחלה לאורך תקופה זו לבין רמות סוכר והמוגלובין מסוכרר בדם, ואילו בקרב אלו שטופלו באינסולין נמצא כי רמות גבוהות יותר של סוכר האריכו ב-12% בממוצע את סיכויי ההישרדות בקרב חולים בסרטן שלפוחית השתן, ב-7% בקרב חולים בסרטן המעי הגס, ב-4% בקרב חולים בסרטן הערמונית וב-3% בקרב חולות בסרטן השד.
הממצאים כולם התקבלו לאחר נטרול משתנים מתערבים המוכרים כגורמי סיכון לסרטן, לרבות השמנה, עישון, צריכת אלכוהול, יתר לחץ דם, עודף שומנים בדם, נטילה קבועה של תרופות ממשפחת NSAIDs כמו אספירין וקבלת טיפול הורמונאלי חלופי.
לטענת החוקרים, ממצאי העבודה מערערים על הקביעה המוכרת כי סוכר מזין בהכרח תאי סרטן ומעלה את הנזקים מסרטן, ומחייבים הערכה מחודשת בנוגע לקשר בין סוכר לסרטן, וזאת בין השאר כדי להתאים המלצות הולמות יותר בנוגע לצריכת סוכר בקרב החולים. כיום חולי סרטן רבים נמנעים כמעט לחלוטין ממזונות המכילים סוכר, ועשויה להימנע מהן ההנאה שבאכילת ממתקים, וייתכן שללא כל הצדקה רפואית.
החוקרים מציינים כי ממצאי המחקר חשובים מאחר והמדידות לרמות הסוכר והמוגלובין המסוכרר בדם שבוצעו בסמוך לאבחנה בסרטן, בהבדל ממחקרים קודמים שקשרו בין סוכר לעלייה בסיכון לתמותה מסרטן, בהם המדידות לא בהכרח בוצעו בסמוך לאבחנה עם גידולים סרטניים.
החוקרים ביצעו ניתוח נוסף לפי יישוב המגורים של החולים, במטרה לנטרל גורמים סוציו-אקונומיים שעשויים להשפיע במקביל הן על הסיכון לסוכרת הן על הסיכון לסרטן, וגם ניתוח זה העלה תוצאות דומות.
החוקרים מסכמים כי התוצאות לא תומכות בקביעה החד משמעית על השפעת הסוכר על תוצאות מחלת הסרטן, "ולא מצדיקות שינויים משמעותיים בתזונה של מטופלים חולי סרטן לאחר שאובחנו או שינויים בטיפול שהם מקבלים כנגד סוכרת".
צוות החוקרים מונה את ד"ר בן בורסי, ד"ר ברוס ג'יאנטוניו, פרופ' ג'יימס לואיס, קווין היינס, פרופ' רונק ממטני ופרופ' יו-קסיו יאנג, וממצאיו מדווחים בגיליון מארס 2016 שלך כתב העת European Journal of Cancer.
קשר סבוך
בשנים האחרונות חלה עלייה בשיעור חולי סוכרת במדינות המערב, וההערכות כי מעל לעשירית מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מהמחלה הכרונית. מחקרים קובעים כי הסיכון בקרב חולי סוכרת לפתח גידול סרטני גבוה יותר מאשר בכלל האוכלוסייה- בין 35% למעל ל-50% סיכון, כשסוגי הסרטן העיקריים שנקשרו לסוכרת הם אלו שנבחנו במחקר – סרטן השד, שלפוחית השתן, המעי הגס והלבלב, וכן סרטן הרחם וסרטן בדרכי המרה, ואילו הסיכון נמוך יותר בסרטן הערמונית.
המנגנונים הביולוגיים שקושרים בין סוכרת לסרטן אינם ידועים היום לאשורם, ואינם נובעים בהכרח מההנחה כי סוכר מזין תאי סרטן, אלא עשויים לנבוע מגורמי סיכון משותפים לשתי המחלות, כמו גיל, מין, השמנה ואורח חיים שאינו בריא, ואולי אף מגורמים הורמונאליים, למשל הפעלה של קולטנים להורמוני IGF (פקטורי גדילה דמויי אינסולין) שנגרמת הן על רקע סוכרת והתפתחות תנגודת של הגוף לאינסולין וייתכן כי אף מואצת עם התפתחותם של גידולים סרטניים שונים בגוף.
לטענת החוקרים, מחקרים קודמים אמנם הצביעו על תמותה גבוהה מסרטן השד והמעי הגס בקרב אנשים שמאובחנים במקביל עם סוכרת, אולם הממצאים בנושא אינם עקביים ושנויים במחלוקת, ומעורערים גם על רקע ממצאי העבודה הנוכחית.